Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Izstrelitev slovenskih satelitov preložili na nedeljo

Ljubljana/Kourou, 18. junija - Izstrelitev rakete Vega s slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat z izstrelišča v Francoski Gvajani, ki je bila predvidena za jutri zjutraj po srednjeevropskem času, so zaradi neugodnih vremenskih razmer preložili najmanj do nedelje, so za STA sporočili iz Centra odličnosti Vesolje-SI.

Francoska Gvajana.
Z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani bo v vesolje poletela raketa Vega s 53 sateliti, med njimi pa bosta tudi slovenska Trisat in NEMO-HD.
Prevoz satelitov na nosilni strukturi rakete Vega iz hale za integracijo satelitov v prostore za pritrditev aerodinamičnega pokrova SSMS strukture. Mikrosateliti, med katerimi je Nemo HD, so nameščeni na zgornji palubi, nanosateliti, med katerimi je Trisat, pa so po skupinah nameščeni na spodnji palubi v standardiziranih razpršilnikih malih satelitov.
Foto: Center odličnosti Vesolje-SI
Arhiv Center odličnosti Vesolje-SI

To je že tretja preložitev izstrelitve slovenskih satelitov. Prvič je bila predvidena septembra lani, a so jo zaradi spodletele izstrelitve rakete Vega julija lani preložili. Nato so izstrelitev načrtovali za marec letos, a jo je preprečila pandemija covida-19.

Nanosatelit Trisat ima maso zgolj pet kilogramov in je v prvi vrsti namenjen testiranju robustnosti nove vesoljske elektronike. Mikrosatelit Nemo HD z maso 65 kilogramov pa je poseben v tem, da bo možno z njim Zemljo opazovati interaktivno.

mc/blm/mc
© STA, 2020