Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Severna Koreja zagrozila z okrepitvijo vojaške prisotnosti v bližini demilitariziranega območja

Pjongjang/Seul, 17. junija - Severna Koreja je danes zagrozila, da bo okrepila vojaško prisotnost v bližini demilitariziranega območja med obema Korejama. Grožnjo je izrekla le dan po tem, ko je razstrelila stavbo svojega urada za zveze z Južno Korejo. Pjongjang je tudi zavrnil ponudbo Seula, da na pogovore pošlje posebnega odposlanca.

Sverna Koreja, Kaesong.
Severna Koreja je razstrelila svoj urad za zveze z Južno Korejo, ki so ga odprli septembra 2018 in naj bi pripomogel k boljši komunikaciji med obema Korejama. Dogovor je bil, da se bodo predstavniki obeh Korej srečevali dvakrat dnevno, a so nato zaradi pandemije covida-19 presedlali na telefonsko komunikacijo.
Foto: kcna/dpa/STA

Severna Koreja je danes tudi napovedala, da bo ponovno vzpostavila nadzorne točke, ki so jih z demilitariziranega območja umaknili v skladu z dogovorom obeh Korej iz leta 2018. Prav tako namerava Pjongjang ponovno zagnati vojaške vaje vseh vrst na meji z Južno Korejo.

Južnokorejsko ministrstvo za združitev se je že odzvalo na severnokorejske načrte o vojaški prisotnosti na demilitariziranem območju in sporočilo, da bo Severna Koreja, če bo napovedi uresničila, zagotovo plačala ceno za to.

mlj/mc/mlj
© STA, 2020