Seul: Severna Koreja na meji razstrelila urad za zveze z Južno Korejo

Seul, 16. junija - Severna Koreja je danes razstrelila poslopje urada za zveze z Južno Korejo v mestu Kaesong, je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev. Pred tem je bilo na območju slišati eksplozijo, videl pa se je tudi dim.

Sverna Koreja, Kaesong.
Severna Koreja je razstrelila svoj urad za zveze z Južno Korejo, ki so ga odprli septembra 2018 in naj bi pripomogel k boljši komunikaciji med obema Korejama. Dogovor je bil, da se bodo predstavniki obeh Korej srečevali dvakrat dnevno, a so nato zaradi pandemije covida-19 presedlali na telefonsko komunikacijo.
Foto: kcna/dpa/STA

Uničenje urada je kasneje potrdila tudi Severna Koreja. Dodali so, da je uničenje nadaljevanje prekinjanja vezi z Južno Korejo.

Seul je v odzivu sporočil, da bo odločno odgovoril, če bo Severna Koreja še naprej zaostrovala razmere. Vlada jasno sporoča, da je vsa odgovornost za te razmere na strani Severa, so poudarili.

Južnokorejska predsedniška palača je sicer takoj po eksploziji pozvala k nujnemu srečanju južnokorejskega sveta za nacionalno varnost.

Odnosi med državama so se v zadnjem času dodatno zaostrili zaradi letakov, kritičnih do severnokorejskih oblasti, ki jih iz Južne v Severno Korejo pošiljajo prebežniki.

blm/vb/blm
© STA, 2020