Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Seul: Severna Koreja na meji razstrelila urad za zveze z Južno Korejo

Ljubljana/Seul, 16. junija - Severna Koreja je danes razstrelila poslopje urada za zveze z Južno Korejo na svoji strani meje, je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev.

Sverna Koreja, Kaesong.
Severna Koreja je razstrelila svoj urad za zveze z Južno Korejo, ki so ga odprli septembra 2018 in naj bi pripomogel k boljši komunikaciji med obema Korejama. Dogovor je bil, da se bodo predstavniki obeh Korej srečevali dvakrat dnevno, a so nato zaradi pandemije covida-19 presedlali na telefonsko komunikacijo.
Foto: kcna/dpa/STA

Nekaj minut pred objavo tega sporočila je bilo na območju skupnega industrijskega območja v Kaesongu, kjer je bil urad za zveze, slišati eksplozijo, videl pa se je tudi dim.

Uničenje urada je sicer minuli konec tedna napovedala vplivna sestra severnokorejskega voditelja Kim Yo-jong. Urad je označila za neuporabnega.

Odnosi med državama so se v zadnjem času dodatno zaostrili zaradi letakov, kritičnih do severnokorejskih oblasti, ki jih iz Južne v Severno Korejo pošiljajo prebežniki. Severna Koreja je pretekli teden prekinila vse komunikacijske povezave z Južno Korejo. Severnokorejska vojska pa je danes sporočila, da bi lahko na demilitarizirano območje ob meji znova poslala svoje vojake.

blm/vb/blm
© STA, 2020