Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kroničnim bolnikom so lahko pri obvladovanju bolezni v veliko pomoč podporni programi

Ljubljana, 11. junija - Sodelujoči v današnjem pogovoru STAkluba na temo, kako kronični bolniki krojijo svoje zdravje, so izpostavili pomen podpornih programov bolnikom.

Ljubljana.
Spletni pogovor z naslovom Kako kronični bolniki krojijo svoje zdravje?, ki ga je pripravil STAklub Slovenske tiskovne agencije v sodelovanju z Mrežo NVO 25x25, na katerem soo sodelovali predsednik IO Mreže NVO 25x25 in predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije Matija Cevc, strokovna direktorica raPHARM Vesna Koblar, zdravnica Romana Rotdajč iz Splošne bolnišnice Murska Sobota in bolnica.
Foto: STA

Kardiolog Matija Cevc je opozoril na to, da bolniki pogosto opustijo jemanje zdravil. Več ko imajo zdravil, slabše upoštevajo režim jemanja.

Po opozorilih hematologinje Romana Rotdajč nekatere oblike krvnih rakov ostajajo kronične bolezni, zato je redno jemanje zdravil izjemnega pomena, ob prekinitvi lahko bolezen ponovno izbruhne. Bolnikom tako ponudijo vključitev v podporni program, da jim pomagajo z informacijami pri denimo jemanju zdravil, lahko dobijo tudi psihosocialno podporo.

V podporni program je vključena tudi njena bolnica Dragica Draškovič, ki je danes izrazila zadovoljstvo s programom, saj se na njih lahko obrne, ko je v kakšnih dvomih glede bolezenskega poteka ali zdravil.

ago/ako/ako
© STA, 2020