Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kitajska luskavce umaknila s seznama tradicionalnih zdravil

Peking, 10. junija - Kitajska je luskavce umaknila s seznama tradicionalnih zdravil in povečala zaščito tega ogroženega sesalca, ki bi lahko bil gostitelj novega koronavirusa.

Singapur.
Luskavci spadajo med sesalce in so tudi edina žival, katere telo je v celoti prekrito z luskami. Živijo v votlih deblih ali podzemnih tunelih in so nočne živali. Ko jim grozi nevarnost, se zvijejo v žogico in se tako zavarujejo.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Luskavce so z uradnega seznama kitajske farmakopeje umaknili nekaj dni po tem, ko je vlada v petek povečala njihovo zakonsko zaščito na enako raven, kot jo uživajo velike pande.

Nekateri znanstveniki so ugotovili, da bi lahko bil luskavec vmesni gostitelj novega koronavirusa, ki so ga decembra lani odkrili na eni od tržnic v kitajskem mestu Wuhan, na kateri so prodajali ribe, divje živali in in divjačino.

Luskavec velja tudi za eno najpogosteje tihotapljenih živali na planetu. V minulem desetletju so jih v azijskih in afriških gozdovih polovili več kot milijon, večino pa prodali na Kitajskem in v Vietnamu. Tam njihove luske uporabljajo v ljudski medicini.

vr/mc/vr
© STA, 2020