Severna Koreja prekinja komunikacijske povezave z Južno Korejo

Seul, 9. junija - Severna Koreja je naznanila, da z današnjim dnem prekinja vse komunikacijske povezave z Južno Korejo. V prvi vrsti gre za osrednjo povezavo, ki poteka prek posebnega urada za zveze, prekinjene pa so tudi vse vojaške povezave. Po navedbah Seula Pjongjang prvič po 21 mesecih ni odgovoril na njihove današnje klice.

Južna Koreja, Seul.
Ljudje po televiziji spremljajo zgodovinsko srečanje severnokorejskega voditelja Kim Jong-una z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom aprila 2018.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Državi sta urad za zveze, ki leži v severnokorejskem obmejnem mestu Kaesong, odprli leta 2018. Takrat so se po nizu srečanj voditeljev obeh držav odnosi med njima izboljšali.

A Pjongjang je sedaj v pretežni meri znova opustil stike s Seulom, potem ko so se pogovori z ZDA o opuščanju jedrskega programa Severne Koreje v zameno za odpravo sankcij znašli v slepi ulici.

Pjongjang je minuli teden večkrat kritiziral Seul zaradi letakov, kritičnih do severnokorejskih oblasti, ki jih iz Južne v Severno Korejo pošiljajo prebežniki.

spo/set/spo
© STA, 2020