Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Napovedano omejevanje uporabe zdravstvenih trditev na živilih z manj ugodno hranilno sestavo

Ljubljana, 8. junija - Evropska komisija je objavila evalvacijo evropske uredbe o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih, ki nakazuje potrebo po vzpostavitvi dodatne omejitve uporabe trditev na živilih, so sporočili z Inštituta za nutricionistiko. To bo pomembno vplivalo na zagotavljanje varstva potrošnikov in zmanjšanje tveganja za javno zdravje.

Na inštitutu so v okviru različnih raziskovalnih projektov zbrali vrsto podatkov, ki so pokazali na potrebo po vzpostavitvi profilov živil, in so bili tudi uporabljeni tekom postopka evalvacije. Rezultati raziskave so pokazali, da ima približno tretjina živil s prehranskimi in zdravstvenimi trditvami manj ugodno hranilno sestavo. Za še posebej problematične so se pokazale nekatere skupine živil, na katerih se trditve pogosteje uporabljajo, kot so pijače, sadni jogurti in žita za zajtrk.

jaz/ago/ago
© STA, 2020