Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Mestni svet Minneapolisa namerava razpustiti mestno policijo

New York, 8. junija - Mestni svetniki Minneapolisa so zaradi smrti Georgea Floyda, ki je sprožila vseameriške proteste proti policijskemu nasilju, včeraj napovedali razpustitev tamkajšnje policije, ki se že desetletja otepa obtožb rasizma in surovosti.

ZDA, Minneapolis.
Policist obtožen nenaklepnega umora temnopoltega 46-letnega Georgea Floyda Derek Chauvin.
Foto: dpa/STA
Arhiv: dpa/STA

ZDA, Minneapolis.
Policist obtožen udeležbe pri umoru temnopoltega 46-letnega Georgea Floyda, ki ga je med aretacijo s kolenom na vratu zadušil policist Derek Chauvin, J. Alexander Kueng.
Foto: dpa/STA

ZDA, Minneapolis.
Policist obtožen udeležbe pri umoru temnopoltega 46-letnega Georgea Floyda, ki ga je med aretacijo s kolenom na vratu zadušil policist Derek Chauvin, Thomas Lane.
Foto: dpa/STA

ZDA, Minneapolis.
Policist obtožen udeležbe pri umoru temnopoltega 46-letnega Georgea Floyda, ki ga je med aretacijo s kolenom na vratu zadušil policist Derek Chauvin, Tou Thao.
Foto: dpa/STA

Kongresni demokrati so medtem v Washingtonu začeli pripravljati novo nacionalno zakonodajo za korenite reforme policij po ZDA. Med drugim bodo predlagali oblikovanje nacionalne baze podatkov nasilnežev v vrstah policije. Policistom nameravajo odvzeti imuniteto pred civilnimi tožbami za nasilje in škodo med opravljanjem postopkov, vse policijske prijeme, ki zajemajo dušenje ali davljenje pa bi prepovedali. Republikanci za zdaj še niso izrazili nasprotovanja pobudi demokratov.

mc/rp/mc
© STA, 2020