Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na drugi svetovni dan varnosti hrane v ospredju deljena odgovornost

Ljubljana, 7. junija - Na podlagi odločitve Generalne skupščine Združenih narodov s konca 2018 danes drugič obeležujemo svetovni dan varne hrane, katerega osnovni namen je ohraniti zavedanje, kaj za človeštvo pomeni varna hrana in kakšno vrednoto ta predstavlja. Vodilna tema tokratnega obeleževanja je deljena odgovornost vseh akterjev za zagotavljanje varne hrane.

Ljubljana, Pogačarjev trg.
Hrana, Odprta kuhna, restavracije.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Nad svetovnim dnevom hrane bdita Svetovna zdravstvena organizacija in Organizacija ZN za kmetijstvo in prehrano.

Zagotavljanje varne hrane je po njunih pojasnilih proces, ki se začne pri kmetijskih pridelovalcih in konča pri potrošnikih, varnost hrane pa mora biti upoštevana v celotni verigi.

Na slovenski upravi za varno hrano poudarjajo, da se o varnosti hrane ni mogoče pogajati. Če ni varna, potem to ni hrana, so zapisali.

mg/jes/mg
© STA, 2020