V pogovoru stroka izpostavila cepljenje kot glavno zaščito pred okužbo s pnevmokoki

Ljubljana, 5. junija - V pogovoru STAkluba so sodelujoči izpostavili pomen cepljenja kot glavne oblike zaščite pred pnevmokoknimi okužbami. Zaradi pnevmokokov so najbolj ogroženi otroci do drugega leta starosti, starejši od 65 let in kronični bolniki. Posebej pa so ogroženi ljudje z imunskimi pomanjkljivostmi.

Ljubljana,
Spletni pogovor STAkluba Slovenske tiskovne agencije o pnevmokoknih okužbah, na katerem so sodelovali profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj, strokovna direktorica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc in predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni interne klinike UKC Ljubljana Andrej Janež.
Foto:STA

Kot je v spletnem pogovoru pojasnila strokovna direktorica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, pnevmokokne okužbe povzroča bakterija pnevmokok. Pnevmokoki so najpogosteje prisotni v sluznicah dihal, predvsem v nosu in žrelu.

Po besedah profesorja na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Boruta Štruklja stroka v akutni fazi bolezni poseže po antibiotikih, sicer pa absolutno svetujejo cepljenje.

V Sloveniji cepljenje proti pnevmokoku trenutno ni obvezno, je pa priporočljivo.

rbi/tz/tz
© STA, 2020