Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Avtorji umaknili sporno študijo o hidroksiklorokinu

Washington, 5. junija - Znanstvena revija Lancet je včeraj umaknila študijo, ki je vzbudila pomisleke v varnost uporabe hidroksiklorokina za zdravljenje bolezni covid-19. Avtorji študije so sporočili, da ne morejo več jamčiti za podatke, ki so jih uporabili v raziskavi.

Francija, Pariz.
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je kot previdnosti ukrep začasno prekinila klinična testiranja hidroksiklorokina kot potencialnega zdravila za covid-19, ki ga izvajajo v nekateri državah. Zdravilo hidroksiklorokin, ki se sicer uporablja za zdravljenje malarije, revmatskega artritisa in lupusa, ima lahko nevarne stranske učinke.
Foto: Xinhua/STA

Umik študije bi lahko še dodatno podžgal že tako spolitizirano razpravo o hidroksiklorokinu, ki se ga običajno uporablja za zdravljenje malarije in artritisa. Več znanih osebnosti, med njimi ameriški predsednik Donald Trump, je naznanilo, da hidoksiklorokin jemljejo kot preventivo pred okužbo z novim koronavirusom.

V raziskavi, ki je bila objavljena 22. maja, so avtorji trdili, da so analizirali zdravstvene kartoteke približno 96.000 bolnikov, pri čemer so ugotovili, da hidroksiklorokin in podobna snov klorokin nista učinkovita pri zdravljenju covida-19 in celo povečujeta tveganje smrti.

jk/mc/jk
© STA, 2020