Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Raziskava: Hidroksiklorokin neučinkovit pri preprečevanju covida-19

Washington, 4. junija - Jemanje zdravila za malarijo hidroksiklorokina, kmalu potem ko smo bili v stiku z obolelim za covidom-19, ne zmanjša možnosti okužbe z novim koronavirusom na statistično pomemben način, ugotavlja raziskava, ki je zajela 821 ljudi v ZDA in Kanadi. Njeni izsledki so objavljeni danes v znanstveni reviji New England Journal of Medicine.

Francija, Pariz.
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je kot previdnosti ukrep začasno prekinila klinična testiranja hidroksiklorokina kot potencialnega zdravila za covid-19, ki ga izvajajo v nekateri državah. Zdravilo hidroksiklorokin, ki se sicer uporablja za zdravljenje malarije, revmatskega artritisa in lupusa, ima lahko nevarne stranske učinke.
Foto: Xinhua/STA

Gre za težko pričakovane ugotovitve, saj je šlo - za razliko od nekaterih prejšnjih testiranj - za t. i. randomizirano nadzorovano preskušanje, ki je zlati standard pri kliničnih raziskavah.

Svetovna zdravstvena organizacija je medtem danes sporočila, da bo obnovila klinična testiranja spornega hidroksiklorokin, potem ko jih je 25. maja prekinila, ker je nekaj študij pokazalo, da ima lahko to zdravilo nevarne stranske učinke in lahko v primeru covida-19 celo poveča možnost za smrt.

jav/ms/jav
© STA, 2020