Odpoklic mesnega pripravka zaradi prisotnosti žveplovega dioksida

Ljubljana, 2. junija - Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru letnega progama vzorčenja odvzela vzorec surovega mesnega pripravka - pleskavice v kranjski poslovni enoti mesnice Weldvar. S kemijsko analizo so dokazali prisotnost žveplovega dioksida, kar nakazuje na neupoštevanje zahtev živilske zakonodaje na področju aditivov.

Uporaba sulfitov je dovoljena v nekaterih vrstah živil, vendar ne v mesnih pripravkih. Vzorec predstavlja tveganje za potrošnike z alergijo na žveplov dioksid. Živilo je bilo proizvedeno v poslovni enoti mesnice Weldvar na Cesti Jaka Platiše 18 v Kranju.

Serijska oznaka izdelka je L350, rok uporabe pa 19. 5. 2020. Živilu je sicer že pretekel rok uporabe, informacijo objavljajo zaradi možnega zamrzovanja s strani potrošnikov. Potrošnikom svetujejo, da živila ne zaužijejo in ga zavržejo oziroma vrnejo na mesto nakupa.

tep/jb
© STA, 2020