Pregled - novi koronavirus, 29. 5. (petek)

Ljubljana, 29. maja - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v petek, 29. maja.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - DZ je potrdil tretji paket protikoronskih ukrepov, tokrat vrednih milijardo evrov. Ključni cilj je ohranitev delovnih mest, s tem ko bo država najmanj do konca leta povrnila del nadomestila plače za delavce, ki jim bodo odredili skrajšani delovni čas. Z namenom ohranitve čim več delovnih mest se za mesec dni podaljšuje tudi subvencioniranje nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo. V nasprotju s prvotnimi načrti vlade bodo do tega ukrepa tudi še v juniju z redkimi izjemami upravičeni vsi delodajalci in ne le tisti iz panoge turizma in gostinstva. Turistični panogi bo dodatno pomagala z izdajo bonov vsem prebivalcem Slovenije. Tretji protikoronski zakon spremljata zakona o 88-milijonskem poroštvu Slovenije v instrumentu Sure, v katerem bo članicam EU na voljo 100 milijard evrov posojil za zmanjšanje tveganj za brezposelnost zaradi pandemije novega koronavirusa, ter interventnega zakona za pospešitev investicij po epidemiji. Oba je danes prav tako sprejel DZ, veljati bodo začeli s 1. junijem.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih pri nalezljivi bolezni covid-19. V skladu s tem sklepom bodo tudi po 31. maju, ko bo v Sloveniji uradno konec epidemije covida-19, veljavni vsi akti in ukrepi, ki jih vlada ni izrecno odpravila. Med drugim bo v določenih primerih še naprej obvezno nošenje zaščitnih mask, denimo v zaprtih javnih prostorih, kjer je medsebojna razdalja manjša od 1,5 metra, ter v javnih prevoznih sredstvih. V veljavi ostajajo tudi navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih posamični vladni akti ali ukrepi, sprejeti za zajezitev epidemije zaradi nalezljive bolezni covid-19, navajajo kot pogoj za sprostitev oziroma opravljanje določene dejavnosti. Tako do spremembe oz. preklica v veljavi ostajajo vsi predpisani higienski ukrepi.

LJUBLJANA - V četrtek ob 706 testiranjih ni bilo nobene potrjene okužbe z novim koronavirusom, so pokazali vladni podatki. Prav tako ni bilo nobenega umrlega s covidom-19, tako da skupno število umrlih ostaja 108. Število hospitaliziranih je ostalo nespremenjeno pri sedmih, od teh sta na intenzivni negi še naprej dve osebi. Po dveh dneh s po dvema novima potrjenim okužbama je tako epidemiološka statistika izkazala ničlo tako pri okužbah kot pri smrtnih žrtvah. Skupno število opravljenih testiranj se je do četrtka povzpelo na 77.916, skupno število potrjenih okužb pa je ostalo pri 1473. Po nedavni potrditvi okužbe z novim koronavirusom pri eni od zaposlenih na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so medtem brise odvzeli približno 50 zaposlenim in bolnikom. Pri vseh je bil izvid negativen. Znova jim bodo brise odvzeli čez sedem in nato čez 14 dni.

LJUBLJANA - Bruto domači proizvod je bil v prvem četrtletju letos za 2,3 odstotka manjši kot v enakem obdobju lani. Slovenija je to četrtletje, na koncu katerega je izbruhnila epidemija koronavirusa, posledice izbruha virusa pa so se čutile že prej, zabeležila manjše domače in tuje povpraševanje. Na upad BDP je imel upad domačega povpraševanja večji vpliv. Domače trošenje se je v prvem četrtletju zmanjšalo za 3,1 odstotka, na kar sta vplivala tako končno trošenje kot bruto investicije. Izvoz se je zmanjšal za 1,6 odstotka, kar je prvič v zadnjih 10 letih, z izjemo drugega četrtletja 2012, ko se je zmanjšal za 0,1 odstotka. Uvoz se je zmanjšal za 2,5 odstotka, zaradi tega razmerja je bil vpliv zunanje trgovinskega presežka na rast BDP pozitiven. K rasti BDP je tokrat prispeval 0,5 odstotne točke.

LJUBLJANA - Državni proračun je v prvih štirih mesecih letos izkazal 699,3 milijona evrov primanjkljaja. Prihodki v višini 3,03 milijarde evrov so bili v primerjavi z enakim lanskim obdobje nižji za 9,7 odstotka, predvsem zaradi zniževanja davčnih prihodkov, odhodki pa so se povečali za 10,9 odstotka na 3,73 milijarde evrov. Kot je sporočilo finančno ministrstvo, je v enakem obdobju lani primanjkljaj znašal 5,6 milijona evrov. Letos je poleg rasti odhodkov, kjer so najbolj rasli odhodki za plače, blago in storitve, socialni in tekoči transferji, na primanjkljaj vplival tudi padec obsega prihodkov, predvsem na račun hitrega izpada davčnih prihodkov zaradi zakonskih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

LJUBLJANA - Turistične bone, ki so ena osrednjih vsebin tretjega protikoronskega zakona, bo mogoče začeti uporabljati zelo kmalu po uveljavitvi tretjega protikoronskega zakona, je napovedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Ob tem je turistične ponudnike opomnil na nesprejemljivost zlorab bonov in ocenil, da bodo take ponudnike kaznovali sami potrošniki, ker bodo preprosto šli drugam. Uradni nadzor pa bo po njegovih navedbah izvajala tržna inšpekcija ob podpori finančne uprave. Je pa DZ danes na podlagi koalicijskega dopolnila v zakon vnesel tudi določilo, da v primeru plačila z bonom cena turistične storitve ne sme biti višja kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi.

LJUBLJANA - V obvezno karanteno morajo ob vstopu v Slovenijo vsi, ki prihajajo iz tretje države, ne glede na državljanstvo ali bivališče, in ne ustrezajo eni od predvidenih izjem glede karantene, je sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Nacionalni inštitut za javno zdravje je namreč kot neustrezno ocenil ureditev, da ob prihodu iz države, ki ni opredeljena kot varna država, osebam ni odrejena karantena, saj se tako možnost vnosa bolezni bistveno poveča. Zato se je notranje ministrstvo odločilo zaostriti izvajanje odloka o ukrepih na meji. Prav danes je na letališču Brnik kot prvi redni let po dveh mesecih in pol pristalo letalo Air Serbia s 24 potniki iz Beograda. 12 jih je moralo v karanteno, nekateri pa so se raje vrnili domov, je dejal Kacin.

BRNIK - Poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir je ob pristanku letala Air Serbia povedal, da bodo v prihodnjih dneh in tednih sledili še drugi leti. Do začetka julija pričakujejo povratek večine ostalih prevoznikov, a bo veliko odvisno od odpiranja meja. Zaradi velikega upada prihodkov so na letališču, kjer od prepovedi potniškega prometa od 17. marca dalje beležijo let 15-odstotno realizacijo, primorani v racionalizacijo stroškov, tako da na področju stroškov dela kot investicij, kjer se investicija v širitev potniškega terminala zaenkrat nadaljuje. Za koliko bo treba zmanjšati število zaposlenih, pa bo odvisno od uresničitve napovedanih letalskih povezav.

LJUBLJANA - Vlada je opravila več novih prerazporeditev proračunskih sredstev. Med drugim je za financiranje kriznega dodatka v javnem sektorju iz splošne proračunske rezervacije različnim uporabnikom razporedila 31,6 milijona evrov. Sredstva bodo namenjena za financiranje dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije covida-19 po prvem protikriznem zakonu in dodatka za rizične razmere po kolektivni pogodbi za javni sektor. Zdravstveni zavodi, ki so bili središče dogajanja med epidemijo, so sicer do minulega petka npr. vložili za 44,9 milijona evrov zahtevkov za izplačilo dodatkov za delo v času epidemije novega koronavirusa.

LJUBLJANA - Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan bo v soboto deaktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Skladno s tem bo civilna zaščita prenehala z vsemi dejavnostmi v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Državni načrt je bil aktiviran 13. marca. Natančne analize opravljenih ur v civilni zaščiti še ni. Po trenutnih podatkih so imeli vsak dan aktiviranih v povprečju okoli 3000 pripadnikov, skupaj pa so tako opravili več kot 200.000 delovnih dni, je povedal Šestan, ki se je vsem zahvalil. Na pripadnike civilne zaščite in vse ostale, ki so bili vpoklicani k opravljanju nalog za zajezitev epidemije, se je v tretjem protikoronskem zakonu spomnila tudi vlada. Zakonski predlog tudi zanje predvideva izplačilo dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. Gre za 30 evrov dnevno.

SVET

MOSKVA/BRASILIA/WASHINGTON - V Rusiji so zabeležili rekordno število novih smrti zaradi novega koronavirusa. Umrlo je še 232 ljudi. Skupaj je doslej v Rusiji zaradi novega koronavirusa umrlo 4374 ljudi, okužilo se jih je 387.623, kar je tretje največje število okužb na svetu za ZDA in Brazilijo. Tudi v slednji so zabeležili rekordno število smrtnih žrtev, in sicer 1156, vse skupaj pa 26.754. Potrdili so 26.417 novih okužb, vse skupaj 438.238. V ZDA so do četrtka zvečer potrdili 1,720 milijona okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 101.617 ljudi. Kljub temu se po različnih delih ZDA še naprej odpravljajo ukrepi proti pandemiji. Med večjimi mesti se bo sredi junija "odprl" tudi San Francisco.

DUNAJ - V Avstriji od 15. junija v šolah, trgovinah in turističnih objektih ne bo več obvezno nošenje zaščitnih mask, saj je število aktivno okuženih z novim koronavirusom padlo pod 650, je sporočila vlada. Zaščitne maske bodo še vedno obvezne v javnem prometu, obvezno jih bodo morali nositi še naprej tudi frizerji in natakarji, v zdravstvenih ustanovah in lekarnah ter na javnih krajih, kjer ni mogoče ohranjati najmanj enega metra razdalje med ljudmi.

RIM - Zdravstveni strokovnjaki v Italiji opozarjajo, da pred napovedano odpravo prepovedi potovanj med deželami 3. junija nekatere dežele prirejajo podatke o okuženih z novim koronavirusom, da ne bi ostale zaprte. Pri tem so še posebej izpostavili v epidemiji covida-19 v Italiji najbolj prizadeto Lombardijo. Oblasti Lombardije so obtožbe zavrnile kot žaljive in neresnične ter zagrozile s tožbo. A so te sume za italijanske medije potrdili tudi drugi strokovnjaki.

TALLINN - Estonija 1. junija odpira meje za državljane držav članic EU, schengenskega prostora in Združenega kraljestva, je v četrtek sporočil estonski premier Jüri Ratas. Karanteni ob vstopu v državo se bodo sicer izognili le državljani tistih držav, ki bodo v zadnjih 14 dneh zabeležile do 15 novih okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev.

SARAJEVO - V okviru preiskave domnevnih nepravilnostih pri nakupu ventilatorjev so v četrtek preiskovalci zaslišali predsednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića. Poleg njega sta bila na zaslišanje privedena še lastnik podjetja Srebrena malina, ki je ventilatorje dobavilo, Fikret Hodžić in direktor federalne uprave civilne zaščite Fahrudin Solak.

BRUSELJ - Podjetja zaradi krize novega koronavirusa samo v tem letu potrebujejo 720 milijard evrov za nadomestitev izgub kapitala. Če bo kriza daljša in v primeru drugega vala pa bo ta številka še višja, je poudarila izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager ob predstavitvi novega instrumenta za zagotavljanje plačilne spodobnosti podjetij. Za nov instrument je v okviru novega svežnja za obnovo Evrope po pandemiji namenjenih 31 milijard evrov, ki naj bi spodbudili za 300 milijard likvidnostne pomoči. Instrument naj bi bil na voljo pozno poleti ali v začetku jeseni. Gre za podporo podjetjem, ki so sicer zdrava, a so v likvidnostnih težavah zaradi pandemičnih omejitev. Nacionalnih ovojnic ni. Na voljo bo vsem članicam, a prednost bodo imele tiste, ki jih je kriza najbolj prizadela.

ŠPORT

NYON - Po poročanju ameriškega New York Timesa Evropska nogometna zveza letošnjega finala nogometne lige prvakov zaradi pandemije novega koronavirusa ne bo mogla izpeljati v turškem velemestu Istanbulu, temveč bodo finale preselili na drugo lokacijo. Kot možna lokacija se omenja Lizbona. Uefa teh navedb "ni potrdila in ne zanikala". Tiskovni predstavnik krovne federacije za nogomet na stari celini je na vprašanje časnika dejal, da preučujejo več možnosti in da odločitev še ni bila sprejeta. Evropska federacija bo po napovedih dokončno odločitev sprejela po izvršni seji Uefe, ki bo predvidoma 17. junija.

PARIZ - Svetovno prvenstvo v motociklizmu je zaradi koronaviurusne pandemije črtalo še dve dirki. Velika nagrada Velike Britanije ter VN Avstralije v kraljevskem razredu motoGP sta odpovedani, je sporočila Mednarodna motociklistična zveza.

BOSTON - Sloviti bostonski maraton v zvezni državi Massachusetts je prvič v 124-letni zgodovini tekmovanja odpovedan. Sprva so ga organizatorji zaradi koronavirusne pandemije z aprila prestavili na september, zdaj pa dokončno odpovedali. Novi datum maratona je 19. april 2021.

STOCKHOLM - Švedska nogometna liga ter drugi športni dogodki se bodo po koronavirusnem premoru nadaljevali 14. junija, je sporočila švedska vlada. Za zdaj je vlada zeleno luč prižgala za športe na prostem, omejitve zbiranja do največ 50 oseb ostajajo, je dejala pristojna ministrica Amanda Lind.

BERN - Združenje švicarskih nogometnih prvoligašev se je odločilo, da se bo prvenstvo nadaljevalo 20. junija. Vse nadaljnje tekme bodo minile brez gledalcev, na tekmah bodo veljali posebni varnostni in zdravniški ukrepi. V deželi sira in čokolade je bilo nogometno prvenstvo po pandemiji novega koronavirusa prekinjeno konec februarja.

jes/jes
© STA, 2020