Muslimani po svetu v senci ukrepov zaradi pandemije praznujejo ramazanski bajram

Rijad, 24. maja - Muslimani na Bližnjem vzhodu in drugod po svetu so danes začeli tridnevno praznovanje ramazanskega bajrama, s katerim obeležujejo konec postnega meseca ramazana. Praznovanje, ki tradicionalno poteka z molitvami v mošejah, je letos zaradi pandemije novega koronavirusa in omejevalnih ukrepov okrnjeno, številni verniki pa molitve opravljajo doma.

Izrael, Gaza.
Muslimani na Bližnjem vzhodu in drugod po svetu so danes začeli tridnevno praznovanje ramazanskega bajrama, s katerim obeležujejo konec postnega meseca ramazana. Praznovanje, ki tradicionalno poteka z molitvami v mošejah, je letos zaradi pandemije novega koronavirusa in omejevalnih ukrepov okrnjeno, številni verniki pa molitve opravljajo doma.
Foto: Xinhua/STA

V številnih državah, med drugim v Savdski Arabiji, Jordaniji in Turčiji, so v času praznovanja uvedli policijsko uro.

Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 na Bližnjem vzhodu in v Aziji je sicer nižje kot v Evropi in ZDA, vendar pa tudi tam številke strmo naraščajo, kar zbuja strah, da bi bila lahko širitev okužb z novim koronavirusom pogubna za tamkajšnje pogosto finančno podhranjene zdravstvene sisteme.

sg/blm/vb/sg
© STA, 2020