Pregled - novi koronavirus do 15. ure

Ljubljana, 22. maja - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

KOPER - Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Anže Logar in Gordan Grlić Radman sta se na srečanju na mejnem prehodu Dragonja zavzela za lažji prehod meje med državama. Na vprašanje, kdaj bodo lahko slovenski državljani Hrvaško obiskali brez omejitev, ministra nista odgovorila. V izjavi za medije po pogovorih sta izrazila zadovoljstvo, da imata državi podobno epidemiološko situacijo. To bo vsekakor prispevalo k dogovoru o lažjem prehajanju meje, je dejal Grlić Radman.

LJUBLJANA - Odpiranje mej je trenutno odvisno od bilateralnih dogovorov najprej s tremi sosednjimi državami, nato pa še z drugimi, ki se bodo znašle na seznamu držav, ki so po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v dovolj dobri epidemiološki kondiciji glede okužb z novim koronavirusom, je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. NIJZ se po njegovih navedbah dogovarja z ustrezno institucijo na Madžarskem. Sicer pa tudi z Italijo načrtujejo skupno srečanje in Kacin pričakuje, da bo glavni slovenski epidemiolog Mario Fafangel kaj več o tem lahko povedal v ponedeljek.

LJUBLJANA - Kolegij predsednika DZ je potrdil potrdil obravnavo treh zakonov iz protikoronskega svežnja po nujnem postopku. V četrtek naj bi njihovo vsebino obravnavala pristojna delovna telesa, izredna seja DZ pa bo predvidoma v petek.

LJUBLJANA - Finančna uprava RS (Furs) je izvedla nakazilo mesečnega temeljnega dohodka 4753 upravičencem v skupnem znesku 2,23 milijona evrov. Prejeli so ga tisti, ki so bili z novelo protikoronskega zakona na novo dodani med upravičence, so sporočili iz Fursa.

MARIBOR - Štajerska gospodarska zbornica je na DZ naslovila poziv k podaljšanju subvencioniranja nadomestila za čas čakanja na delo. Kot so zapisali v pozivu, je v času aktualne krize najpomembneje ohraniti delovna mesta, saj bodo brezposelni sicer še dolgo obremenjevali tudi državno blagajno.

LJUBLJANA - V četrtek so v Sloveniji opravili 882 testov na okužbo z novim koronavirusom, nobeden ni bil pozitiven, število pozitivnih ostaja 1468. V bolnišnicah so zdravili 21 bolnikov s covidom-19, štirje so rabili intenzivno terapijo, odpustili niso nobenega. Umrl ni nobeden bolnik s covidom-19, skupaj jih je doslej umrlo 106, je sporočila vlada. Iz bolnišnic so doslej skupaj odpustili 278 bolnikov s covidom-19. V Sloveniji so doslej opravili 73.742 testov na okužbo z novim koronavirusom. Med 1468 pozitivnimi je 648 moških in 820 žensk.

RADENCI - Izvid testiranja na okužbo z novim koronavirusom pri enem od staršev otrok na Kapeli je negativen. Kot je za STA še povedal župan Radencev Roman Leljak, ki je že pred tem umaknil sklep o zaprtju šole in vrtca na Kapeli, so mu to ob 9.30 sporočili s šolskega ministrstva. Šola in vrtec sta sicer v skladu s četrtkovo odločitvijo župana zaprta.

LJUBLJANA - Z umirjanjem epidemiološke situacije in preklicem epidemije se v zapore vračajo zaporniki, ki so jim z odločbo začasno prekinili prestajanje kazni. Izdali so 214 odločb, v zapore pa se je do sedaj vrnilo 22 oseb, je povedala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. V zaporih so od ponedeljka ponovno mogoči obiski, ki so omejeni na eno osebo. Obsojene osebe tudi že ponovno napotujejo na opravljanje dela. Medtem je bil času epidemije predčasni odpust odobren 79 osebam.

LJUBLJANA - Ministrstvo za izobraževanje in vlada po oceni šolskega sindikata Sviz zaposlenim v vrtcih in šolah odrekata pravico, da bi se z oblastjo dogovarjali o plačilu dodatnega dela. V sindikatu pristojne pozivajo k sklenitvi dogovora, sicer napovedujejo sklic glavnega odbora sindikata in odločanje o nadaljnjih korakih za uveljavljanje njihovih pravic.

LJUBLJANA - Domovi za starejše so v času epidemije covida-19 postali žarišče okužb, kar ne velja le za Slovenijo, pač pa tudi v drugih delih Evrope, je ena od ugotovitev spletnega pogovora pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji z naslovom Dostojna starost v EU. Prav epidemija je dolgoletno zanemarjanje področja starejših najbolj boleče razgalila.

LJUBLJANA - Slovenci večinoma niso naklonjeni sledljivosti mobilnim napravam pri omejevanju širjenja okužb z novim koronavirusom, kaže zadnja vseslovenska raziskava agencije Aragon. Kar 66 odstotkov jih meni, da gre za grob poseg v človekovo zasebnost in kršenje človekovih pravic. 31 odstotkov pa jih meni, da gre za nujen ukrep pri omejevanju širjenja okužb. Kot kaže raziskava Covid-19 Insight, bi si aplikacijo, ki bi omogočala sledljivost mobilni napravi za potrebe omejevanja širjenja okužb, namestilo 30 odstotkov Slovencev, 64 odstotkov pa je ne bi želelo namestiti.

KOPER - V treh tednih se je k sodelovanju v projektu Radia Capris brezplačne podpore manjšim lokalnim podjetnikom prijavilo že okoli 100 manjših podjetij, ki so se zaradi krize znašla v stiski, omenjeni radio pa jim odstopa brezplačni programski čas. Vsak prijavljeni podjetnik prejme brezplačno minuto v najbolj poslušanem jutranjem programu, ki se ponovi še v popoldanskem programu, tako da je vsakemu podjetniku v istem dnevu namenjena dvojna brezplačna promocija. Izvedbo projekta so načrtovali za ves mesec maj, a so se zaradi izrednega zanimanja na Radiu Capris odločili, da projekt podaljšajo najmanj do konca junija.

SVET

ZAGREB - Hrvaško notranje ministrstvo je na svoji spletni strani objavilo odgovore na najbolj pogosta vprašanja o pogojih za vstop v državo med epidemijo novega koronavirusa. Med drugim vztrajajo, da gostje iz držav Evropske unije, ki so rezervirali namestitev na Hrvaškem, pokažejo policistom na meji tudi potrdilo rezervacije.

RIM - V Italiji so kritike na račun Avstrije, ki ne želi odpreti skupne meje, vse glasnejše. Podpredsednica italijanske poslanske zbornice Mara Carfagna je tako dejala, da se bodo borili za pravice Avstrijcev, da bodo lahko dopustovali na italijanski obali. Kritični so bili tudi nekateri italijanski evroposlanci.

MOSKVA - Rusija je sporočila, da so zabeležili rekordno število mrtvih zaradi koronavirusne bolezni 19 v enem dnevu, in sicer 150. Število novih okužb z novim koronavirusom je na drugi strani že tretji dan zapored manjše od 9000. Skupno je doslej v Rusiji zaradi covida-19 umrlo 3249 ljudi, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri 326.448 osebah, zaradi česar se Rusija po številu okužb uvršča na drugo mesto na svetu, za ZDA. Okrevalo je v Rusiji 99.825 ljudi.

RIO DE JANEIRO - V Braziliji so zabeležili že več kot 20.000 smrtnih žrtev novega koronavirusa. V četrtek so zabeležili 1188 novih smrtnih primerov, kar je rekordna številka v tej latinsko ameriški državi v enem dnevu. Brazilija je glavno žarišče okužb z novim koronavirusom v Južni Ameriki. Doslej so potrdili že več kot 310.000 okužb z novim koronavirusom, vendar je po ocenah strokovnjakov realna številka zaradi nizkega števila testiranj najverjetneje še precej višja

LONDON - Velika Britanija bo uvedla 14-dnevno karanteno za vse, ki iz tujine prihajajo v Združeno kraljestvo. Pravilo naj bi predvidoma začelo veljati prihodnji mesec, vsake tri tedne pa naj bi preverili, ali je še potreben. Britanski državljani bodo ob vrnitvi lahko odšli v domačo karanteno, tujci pa si bodo to morali predhodno urediti sami. Predvidoma naj bi izjeme veljale za prevoznike v cestnem prometu ter zdravstvene delavce. Predviden ukrep je že deležen kritik letalskega sektorja.

ŠPORT

LJUBLJANA - Slovenski nogometni prvoligaši že nekaj dni lahko skupinsko vadijo pred nadaljevanjem sezone, ki je predvideno za 5. junij. Kljub temu se morajo zaradi epidemije novega koronavirusa ob vadbi držati številnih priporočil Nogometne zveze Slovenije (NZS) oziroma Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ). Vsakega igralca kontaktirajo dan pred treningom v večernih urah. Pripravljen je poseben vprašalnik, ki zajema klinično sliko, če so prisotni kakšni znaki, ki bi lahko govorili o covidu-19, prav tako pa tudi epidemiološki vprašalnik s preverjanjem, ali so bili v stikih z osebo, ki bi lahko imela okužbo. Če so vsi odgovori negativni, se igralec lahko naslednji dan udeleži treninga, vendar fizioterapevt še ob prihodu preverijo klinično sliko, izmeri telesno temperaturo in če so ti pogoji izpolnjeni, lahko gre igralec na igrišče. Na nogometni zvezi so prepričani, da bodo imeli klubi dovolj časa, da se pripravijo na nadaljevanje Prve slovenske lige.

MÜNCHEN - Nemški nogometni velikan Bayern München je bavarskemu amaterskemu športu kot pomoč v času epidemije novega koronavirusa razdelil 460.000 evrov. Vsak od 18 bavarskih klubov četrte nemške oziroma regionalne lige bo prejel 20.000 evrov, zvezna bavarska športna zveza pa 100.000 evrov.

LJUBLJANA - Dopinške kontrole v Sloveniji so se začele takoj, ko so se spet začeli prvi pravi treningi v športu, ki je bil zaradi pandemije novega koronavirusa ustavljen, je povedal direktor Slovenske protidopinške organizacije agencija (Sloado) Jani Dvoršak. Dodal je, da pri tem strogo upoštevajo vsa potrebna zdravstvena navodila in priporočila. Sloado je zato pripravil posebno informacijo o poteku kontrol dopinga v tem času in jih posredoval vsem športnikom, ki so vključeni v program testiranj na nacionalni in mednarodni travni, vsem športnim zvezam, vse informacije pa so objavljene tudi na njegovi spletni strani.

MOSKVA - Tatjana Navka, ruska umetnostna drsalka, olimpijska prvakinja iz Torina leta 2006, je prebolela novi koronavirus. Danes so jo izpustili iz bolnišnice, potem ko je bil test na virus negativen, poroča Russia Today. Upokojeno drsalko naj bi okužil njen mož, Dimitrij Peskov, sicer tiskovni predstavnik Kremlja, ki se prav tako zdravi v bolnišnici. V Rusiji je z novim koronavirusom okuženih že več kot 300.000 ljudi.

CELJE - Slovenska atletinja Martina Ratej, ki je bila 10. marca letos zaradi suma jemanja dopinga začasno suspendirana, še ni dobila odgovora o razpletu. Ratejeva tako normalno trenira. Mednarodna testna komisija je v analizi vzorca Ratejeve odkril prisotnost prepovedanega clostebol metabolita. To so ugotovili v ponovni analizi že odvzetih vzorcev športnikov, ki so nastopili na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, kjer je bila Ratejeva sedma, kar je njen najboljši olimpijski dosežek.

LJUBLJANA - Po paraolimpijskem plavalcu Darku Đuriću se je za tekmovalno slovo odločil tudi paraolimpijski kajakaš Dejan Fabčič. Primorec se je letos še nameraval potegovati za paraolimpijske igre v Tokiu, a ko so jih prestavili zaradi pandemije novega koronavirusa, je po temeljitem premisleku sprejel odločitev, da veslo postavi v kot. Fabčič je sicer specialist interne medicine, ki deluje v ambulanti za sladkorno bolezen in bolezni ščitnice v Novi Gorici.

BOGOTA - Kolumbijska vlada je prestrašila kolumbijske kolesarje, potem ko je zaradi epidemije novega koronavirusa do 31. avgusta prepovedala vse polete na druge konce sveta. Egan Bernal, Nairo Quintana, Rigoberto Uran in drugi se zdaj bojijo, da do omenjenega datuma ne bodo smeli zapustiti domovine, v tem primeru bi ostali brez nastopa na Touru.

apo/apo
© STA, 2020