Vrsta ukrepov Slovenije za zajezitev epidemije že odpravljena

Ljubljana, 15. maja - V Sloveniji je bila epidemija covida-19 razglašena 12. marca, oblasti pa so sprejele vrsto strogih ukrepov za omejitev njenega širjenja. Ti so delovali, tako da je vlada številne že sprostila, za 31. maj pa napovedala tudi uradni konec epidemije. STA objavlja kronologijo uvedb in sproščanja posameznih ukrepov.

Ljubljana.
Zaradi epidemije so ulice v prestolnici te dni skoraj prazne.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

6. marec - Potem ko so 4. marca v Sloveniji odkrili prvo okužbo z novim koronavirusom, je vlada prepovedala vse obiske v bolnišnicah in domovih za starejše.

7. marec - Vlada je prepovedala javne prireditve v zaprtih prostorih, na katerih je več kot 500 ljudi.

10. marec - Vlada je prepovedala zbiranje na javnih prireditvah v zaprtih prostorih za več kot sto ljudi ter pristajanje letal z ogroženih območij na letališčih v Sloveniji.

11. marec - Slovenija je na meji z Italijo začela izvajati nadzor; vstop iz Italije je dovolila le na šestih nadzornih točkah pod posebnimi pogoji. V zdravstvenih ustanovah po državi so prekinili izvajanje nenujnih preventivnih zdravstvenih storitev.

12. marec - Slovenija je razglasila epidemijo novega koronavirusa. Odpovedali so vsa športna tekmovanja. Mejo z Italijo so zaprli za tovorni promet ter za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet z nekaj izjemami.

13. marec - Vrata so zaprle kulturne ustanove po državi, tudi knjižnice.

14. marec - Zunanje ministrstvo (MZZ) je državljane pozvalo, naj preložijo vsa potovanja v tujino.

16. marec - Začela je veljati vrsta strogih ukrepov, da bi preprečili širjenje epidemije. Med glavnimi so bili zaprtje vseh vrtcev in šol ter nenujnih prodajaln in lokalov, prepovedan je bil javni prevoz potnikov, razen s taksiji. Šole so zato uvedle pouk na daljavo.

18. marec - Slovenija je zaprla 27 maloobmejnih prehodov s Hrvaško, na cestnih povezavah z Italijo so delovale le štiri kontrolne točke. Številna proizvodna podjetja so začasno ustavila delo.

20. marec - Veljati je začela prepoved zbiranja in gibanja na javnih površinah. Vladni odlok je določil nekaj izjem, mdr. dostop do službe, lekarn, bolnišnic in najbližje trgovine z živili.

30. marec - Veljati je začel odlok o prepovedi gibanja zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča. Med izjemami so bili prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nega družinskih članov.

9. april - Vlada je podaljšala prepoved potniškega letalskega prometa za lete v okviru EU do 27. 4., za lete v ostale države je prepoved ohranila do preklica.

11. april - Ob znakih umirjanja epidemije so znova dovolili izvajanje nenujnih ambulantnih specialističnih dejavnosti. Bolnišnice so sicer v marcu opravile le 43 odstotkov programa, zdravstveni domovi pa petino.

18. april - Pod določenimi pogoji so znova dovolili vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine prebivanja. V občini bivališča pa so dovolili nekatere športno-rekreacijske dejavnosti, npr. tek, kolesarjenje, tenis in golf.

20. april - Po petih tednih so se lahko znova odprle trgovine z gradbenim materialom, z avtomobili in kolesi, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, kot so vulkanizerji in tehnični pregledi.

25. april - Znova so postale dostopne storitve zavarovalniškega posredovanja, zeleno luč za odprtje svojih vrat pa so dobile tudi avtopralnice.

29. april - Vrata so lahko odprle knjižnice, galerije in muzeji, delo so začeli tudi nepremičninski posredniki in dimnikarji.

30. april - Natanko en mesec po uveljavitvi prepovedi so sprostili gibanje med občinami. Znova so dovolili tudi obiske oskrbovancev v domovih za starejše.

4. maj - Po več tednih so zaživele še nekatere dejavnosti, med drugim strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, določene neživilske trgovine, frizerski saloni, zlatarji in urarji. Vrata so znova odprle tudi splošne knjižnice in cerkve.

5. maj - Sodišča so lahko spet začela opravljati naroke ter odločati in vročati sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Tudi v nenujnih zadevah pa roki kljub vročitvi sodnega pisanja še vedno ne tečejo.

9. maj - Znova je bilo dovoljeno izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev. V zdravstvu obseg dela povečujejo postopno, večina zobozdravstvenih ambulant je zaradi težav z organizacijo in z zalogami zaščitne opreme za zagon potrebovala do teden dni.

10. maj - Hrvaška je slovenskim državljanom in drugim državljanom EU, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, znova dovolila vstop v državo in obisk lastnine. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo po vstopu na Hrvaško, medtem ko je Slovenija ohranila odlok, po katerem morajo državljani po vrnitvi s Hrvaške v sedemdnevno karanteno.

11. maj - Po osmih tednih je znova stekel javni potniški promet, ki poteka ob navodilih za upoštevanje razdalje, nošenju mask in razkuževanju rok. Mednarodni potniški promet je še naprej prepovedan.

12. maj - Dovolili so mednarodni letalski potniški promet s Slovenijo. Prevozi potnikov so na mednarodna letališča v Sloveniji dovoljeni tako iz EU kot iz drugih držav.

18. maj - Znova se bodo odprla vrata vrtcev, v šole pa se bodo vrnili učenci prve triade in maturanti. Povsod bodo morali sicer oblikovati manjše skupine kot doslej in slediti epidemiološkim navodilom. Vrata bodo lahko odprle tudi vse trgovine in nastanitvene kapacitete do 30 sob, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih.

23. maj - Sprostila se bo večina športnih aktivnosti. Ob upoštevanju zdravstvenih priporočil bodo dovoljeni treningi in rekreativna vadba v zaprtih prostorih, v kar pa še niso vključeni fitnes centri in podobni objekti. Omogočena bodo tekmovanja tudi v ekipnih športih.

25. maj - V šole se bodo vrnili še devetošolci, ostali šolarji pa bodo šolsko leto sklenili na daljavo.

31. maj - V skladu z vladno odločitvijo, sprejeto 14. maja, se bo v Sloveniji uradno končala epidemija covida-19.

np/jes
© STA, 2020