SBC: Koronavirus poleg turizma močno prizadel tudi nekatere druge panoge

Ljubljana, 11. maja - V Klubu slovenskih podjetnikov SBC so na podlagi rednih anket, ki jih izvajajo med svojimi člani, opozorili, da so zaradi novega koronavirusa ob turizmu zelo prizadete tudi panoge, ki so povezane s turizmom, in še nekatere druge. Med temi so izpostavili igralništvo, sektor zabave, avtomobilsko industrijo in logistiko.

Ljubljana.
Klub slovenskih podjetnikov, logotip.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Te ugotovitve smo sproti posredovali vladnim predstavnikom in strokovni skupini pod vodstvom Mateja Lahovnika, zato pričakujemo, da jih bodo pri nišnih in panožnih ukrepih v tretjem svežnju vladnih protikoronskih ukrepov tudi upoštevali," so danes spočili iz SBC.

Na področju turizma in gostinstva so najbolj prizadete turistične agencije, domača turistična podjetja, korporativni in kongresni turizem, organizatorji in kreatorji prireditev ter proizvodni dobavitelji turizma, so navedli.

Zelo prizadeti pa je tudi igralniški sektor, so povedali in izpostavili izvoznike opreme za igralništvo in slovenske igralnice. V sektorju zabave so opozorili na glasbeno produkcijo, v avtomobilski industriji na razvojne dobavitelje, v logistiki pa na transport.

V dejavnostih gradbeništvo, tehnična trgovina in industrija so opozorili na padec investicij. "Zdaj je čas za odpravo birokratskih postopkov," so ocenili. Padec investicij se pričakuje za obdobje dveh let. Zato je po njihovem treba okrepiti javne investicije.

Ob tem pa so poudarili, da bo treba okrepiti tudi projekte za raziskave in razvoj. Država bi morala biti po njihovem mnenju zelo pozorna še na investicijsko zelo aktivna podjetja v zadnjem letu in pol ali dveh letih, ki so zaradi tržnega potenciala veliko investirala, sedaj pa so dvojno prizadeta.

bdo/jes
© STA, 2020