Pregled - novi koronavirus, 8. 5. (petek)

Ljubljana, 8. maja - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v petek, 8. maja.

SLOVENIJA

LJUBLJANA/MARIBOR/KOPER/CELJE - V več mestih po Sloveniji se zbirajo protestniki, ki na kolesih izražajo svoje nestrinjanje z omejevanjem svobode in drugimi ravnanji vlade. Največ, več tisoč, se jih je zbralo v središču Ljubljane. Zbrali so se na Trgu republike, torej nasproti DZ, ki je sicer ograjen. Nekateri nosijo transparente, kolesarji zvonijo z zvončki, nekateri pa zelo s kravjimi zvonovi. Policijski helikopter preletava območje.

LJUBLJANA - Vlada je izdala odlok, s katerim ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, a pod posebnimi pogoji. Ti pogoji bodo določeni v odredbi o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19. Oba predpisa bosta začela veljati v soboto.

LJUBLJANA - Skupno število umrlih s covidom-19 je v Sloveniji z eno novo smrtjo v četrtek doseglo število 100. Opravili so 1049 testiranj in pri tem potrdili eno novo okužbo z novim koronavirusom. Iz bolnišnice so odpustili pet oseb, kažejo podatki, ki jih je na spletni strani objavila vlada.

LJUBLJANA - Odbor DZ za gospodarstvo obravnava vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa. Obravnava mineva v znamenju ostre izmenjave stališč med predstavniki vlade, ki poročilo zagovarjajo, in opozicijo. Tam ocenjujejo, da je pristransko, in opozarjajo na po njihovem mnenju sumljiva dodeljevanja poslov, na izplačila avansov in na kaos pri nabavljanju mask. Levica sejo obstruira.

LJUBLJANA - Za javne uslužbence, ki so zaposleni oziroma delajo v vrtcih, šolah in na fakultetah je vlada umaknila prepoved zbiranja v teh zavodih. Morajo pa zavodi pri tem upoštevati navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so sporočili po dopisni seji vlade.

LJUBLJANA - V Sloveniji so kljub ugodnim epidemiološkim trendom verjetno "skriti žepi" okuženih z novim koronavirusom, iz katerih bi se lahko okužba znova širila, je povedala infektologinja in vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović. Zato je naklonjena postopnem sproščanju ukrepov, katerih učinki se kažejo z zamikom.

LJUBLJANA - V povezavi s covidom-19 in ukrepi, ki so jih sprejemali državni organi, so se prebivalci z vprašanji in pobudami obračali tudi na varuha človekovih pravic Petra Svetino. V dobrem mesecu je obravnaval več kot 300 zadev, povezanih s covidom-19, največ na področju socialne varnosti ter enakosti pred zakonom in varstva pred diskriminacijo.

SVET

BRUSELJ - Evropska komisija je pozvala k usklajenemu podaljšanju omejitve nebistvenih potovanj v EU do 15. junija. Ob postopnem rahljanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa razmere ostajajo krhke tako v Evropi kot po svetu, zato so omejitve potovanj potrebne še naprej, so utemeljili predlog za podaljšanje ukrepa še za en mesec.

BERLIN - Nekatere lokalne oblasti v Nemčiji so sporočile, da bodo ponovno uvedle karantenske ukrepe, ker so se spet pojavila žarišča izbruha koronavirusa. Med drugim v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija nameravajo zato kljub dovoljenju zvezne vlade zamakniti predvideno odprtje restavracij in podobnih lokalov, prebivalstvo pa bodo pozvali, naj omeji stike.

MOSKVA - V Rusiji še naprej hitro narašča število okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so potrdili 10.669 novih okužb z novim koronavirusom. To je že šesti dan zapored, ko država beleži več kot 10.000 okužb dnevno. Skupaj so doslej zabeležili 187.859 okuženih. V zadnjih 24 urah je za covidom-19 umrlo 98 ljudi, skupno 1723.

RIM - V Italiji je koronavirusni bolezni 19 podleglo že več kot 30.000 ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili 243 smrtnih žrtev, skupno pa 30.201. Kljub novim smrtnim žrtvam pa že dneve beležijo upad trenutno okuženih s koronavirusom. Ta številka je namreč v zadnjem dnevu padla z 98.624 na 87.961.

WASHINGTON - V ZDA so do četrtka zvečer potrdili 75.662 smrtnih primerov zaradi covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo 1,257 milijona ljudi. Doslej se je pozdravilo 195.000 ljudi, ki so zboleli za covidom-19.

ZAGREB - Na Hrvaškem so od četrtka od 14. ure zabeležili še 36 okuženih s koronavirusom, od tega kar 22 na otoku Brač. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je omenil možnost, da bi zaradi večjega števila okužb razglasili karanteno na tem otoku, ki je priljubljen med turisti.

BRUSELJ - Evropska komisija je pozvala k usklajenemu podaljšanju omejitve nebistvenih potovanj v EU do 15. junija. Ob postopnem rahljanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa razmere ostajajo krhke tako v Evropi kot po svetu, zato so omejitve potovanj potrebne še naprej, so utemeljili predlog za podaljšanje ukrepa še za en mesec.

NEW YORK - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pozval h globalnemu boju proti cunamiju sovraštva, ksenofobije, iskanja grešnih kozlov in širjenja panike, ki ga je sprožila pandemija covida-19. Poudaril je, da je zdaj treba ukrepati, da okrepimo odpornost družbe na virus sovraštva.

ŽENEVA - V primeru, da ukrepi omejevanja širjenja novega koronavirusa v prvem letu pandemije ne bi bili uspešni, bi v Afriki zaradi covida-19 lahko umrlo do 190.000 ljudi, je v četrtek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija. WHO pri tem navaja ugotovitve nove študije svoje regionalne pisarne v Brazzavillu, ki da bi se lahko okužilo med 29 milijonov in 44 milijonov ljudi.

BRUSELJ - EU je zagotovila prvi humanitarni zračni most v pomoč Afriki v boju s pandemijo novega koronavirusa. Prvo letalo s trinajstimi tonami humanitarnega materiala in okoli 60 humanitarnimi delavci je iz Lyona letelo v Bangui, prestolnico Srednjeafriške republike. Na njem je bil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

PEKING - Kitajska je sporočila, da po koncu pandemije novega koronavirusa podpira oblikovanje komisije pod vodstvom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki bi ocenila globalni odgovor na covid-19. Oceno bi morali izvesti na odprt, pregleden in vključujoč način, je pojasnila Hua Chunying, tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva. Dodala pa je, da bi moral pregled potekati ob primernem času po koncu pandemije.

ŠPORT

ZÜRICH - Mednarodni odbor za nogometna pravila pri Mednarodni nogometni zvezi Fifi je uradno potrdil spremembo pri številu zamenjav na nogometnih tekmah. Začasno bo zaradi koronavirusne epidemije dovoljeno pet zamenjav v eni ekipi, s čimer bodo nekoliko razbremenili nogometaše, sprememba je začela veljati takoj. Ker je zdravje na prvem mestu, bi Fifa začasno dovolila dve dodatni menjavi, v primeru podaljškov pa bi imela ekipa možnost še šeste menjave.

NYON - Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v ponedeljek pripravila videokonferenco z nacionalnimi zvezami, na kateri bodo razpravljali tudi o usodi lige narodov, poroča Daily Mirror. Možna je prestavitev ali celo odpoved, končno odločitev, kot tudi o usodi drugih evropskih nogometnih tekmovanj, je pričakovati na seji izvršnega odbora Uefe 27. maja. Uefa je prestavila za letos načrtovano evropsko prvenstvo na naslednje leto, da bi se prej končala državna ligaška tekmovanja; ta imajo rok za odločitve do 25. maja. Nato naj bi prišla na vrsto še usoda evropskih klubskih in reprezentančnih tekmovanj. Slovenska nogometna reprezentanca bi v letošnji ligi narodov, ki naj bi se po prvotnem koledarju začela septembra, igrala med C-ligaši v skupini 3 skupaj z Grčijo, Kosovom in Moldavijo.

MADRID - Brazilski nogometaš Renan Lodi, soigralec slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka pri Atletico Madridu, je bil pozitiven na testu za covid-19. Da je okužen, so sumili že marca, a ga takrat niso testirali, pred vrnitvijo na treninge pa so ugotovili okužbo, zaradi katere je moral v desetdnevno karanteno. Po karanteni bodo opravili še en test, če bo negativen, se bo lahko pridružil soigralcem na treningu. Nogometaši Atletica se bodo prvič zbrali na treningu v soboto. Lodi je edini pozitiven v ekipi, poleg njega pa so zdravniki odkrili, da ima kar 9 igralcev Atletica protitelesa za covid-19. To pomeni, da so bržčas okužbo že preboleli. Za zdaj ni znano, ali je med tistimi, ki imajo protitelesa za sars-cov-2, tudi slovenski reprezentančni vratar Oblak, ki je od izbruha koronavirusne epidemije v Španiji.

LJUBLJANA - Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je sporočila, da letos ne bo elitne lige narodov. FIVB je sprva tekmovanje z maja prestavila na september, a ga je zaradi pandemije novega koronavirusa dokončno odpovedala. Dodala je, da so začeli s pripravami na tekmovanje, ki ga bodo izpeljali v prihodnjem letu. Slovenski odbojkarji bi v ligi narodov nastopili prvič in bi se po svetovnem prvenstvu leta 2018 ponovno pomerili z vsemi najboljšimi reprezentancami sveta.

LJUBLJANA - Po sprejetem odloku vlade za zagon slovenskega športa so tudi na Kajakaški zvezi Slovenije zavihali rokave in se lotili dodatnih navodil za nadaljevanje treningov ter priprave koledarja domačih tekem. Zlasti tistih, ki bi jih lahko izpeljali do jeseni, ko se bo začela prilagojena mednarodna sezona, je v pogovoru za STA dejal direktor Andrej Jelenc.

LJUBLJANA - Maja Mihalinec in Luka Janežič sta bila lani najboljša slovenska atleta. V sezono 2020, brez velikega svetovnega in evropskega tekmovanja, vstopata z različnih izhodišč. Mihalinčeva je imela uspešno dvoransko sezono, Janežič jo je izpustil. Slednji še nima norme za olimpijske igre, ki jo je Mahalinčeva že dosegla.

LJUBLJANA - Pandemija novega koronavirusa je v zadnjih dveh mesecih ustavila tudi športnike na motorjih. Krovna zveza AMZS se po prvi sprostitvi ukrepov na področju športa pripravlja na zagon sezone, v kateri doslej tekmovanj še ni bilo, posledice koronakrize pa bodo občutili predvsem pri mednarodnih tekmovanjih, ki so vprašljiva. AMZS je v Sloveniji pristojna za tekmovanja v moto športih in kartingu. Že takoj na začetku krize so ustavili vsa tekmovanja. Sezona bi se sicer po prvotnih načrtih morala začeti konec marca z DP v motokrosu, cestnem motociklizmu in kartingu ter sredi aprila v speedwayu. Zaradi posledic epidemije se bo koledar tekmovanj seveda precej spremenil. Kot so sporočili s krovne zveze, bi lahko začeli dirkati že konec maja ali v začetku junija, odločali pa se bodo za vsako panogo posebej.

LJUBLJANA - Fitnes zveza Slovenije je na vlado naslovila poziv z naslovom Ali Slovenija skrbi za zdravje svojih državljanov? V fitnes zvezi vlado pozivajo, naj ob rahljanju ukrepov razmisli o vnovičnem odprtju vadbenih centrov, ki ostajajo z zaklenjenimi vrati zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

NEW YORK - Vodstvo severnoameriške hokejske lige NHL je zaradi koronavirusne pandemije odpovedalo tekme rednega dela sezone 2020/21, ki bi morale biti v Helsinkih in Pragi. Sezona 2019/20 je prekinjena vse od marca, za zdaj še ni znano, ali jo bodo končali ali ne.

ago/ago
© STA, 2020