Pregled - novi koronavirus, 4. 5. (ponedeljek)

Ljubljana, 4. maja - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v ponedeljek, 4. maja.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje je odločilo, da se 90 ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je Geneplanet dobavil zavodu za blagovne rezerve, obdrži ob zagotovilu ustrezne dodatne opreme. Medtem pa bodo 20 tovrstnih ventilatorjev, ki so v skladišču v Rojah, vrnili. Pogodba za dobavo preostalih 110 ventilatorjev se prekine, so za STA sporočili z ministrstva. Po besedah Tomislava Mirkoviča iz UKC Ljubljana je stroka je teh ventilatorjev Siriusmed R30 kar precej enotna. Ob dodatni dobavi kompresorja in vlažilca zraka z ogrevanimi cevmi je po njegovi oceni ta ventilator sprejemljiv tudi za zdravljenje bolnikov s covidom-19.

LJUBLJANA - V okviru rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so po več tednih znova dovoljene nekatere dejavnosti, med drugim strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni. Prav tako za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih vrata znova odpirajo cerkve, molitve pa bodo tudi v ljubljanski džamiji in drugih muslimanskih verskih objektih. Parkiranje v mestnih občinah pa bo znova plačljivo, saj bi prezasedenost in dolgotrajno parkiranje v mestnih središčih lahko imelo negativne posledice na poslovanje ponudnikov.

LJUBLJANA - V nedeljo ob 616 opravljenih testiranjih drugi dan zapored niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, skupaj število doslej potrjenih okužb v državi torej ostaja 1439. Umrl je en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 97, je na spletu objavila vlada. Doslej so v Sloveniji opravili 56.136 testiranj.

LJUBLJANA - Obrambni minister Matej Tonin je na seji Sveta za nacionalno varnost predstavil državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni. Ker je pomanjkljiv, ga bo vlada dopolnila, je tvitnil. Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa se je v razpravi zavzel zlasti za bolj jasno strategijo rahljanja ukrepov ob aktualni epidemiji covida-19.

LJUBLJANA - Zdravniška zbornica Slovenije ostro obsoja grožnje zdravniku Rihardu Knaflju, ki je bil deležen po nastopu v četrtkovi oddaji Tarča, v kateri je pojasnjeval strokovno stališče o kakovosti naročenih ventilatorjev. Ker so mu grozili tudi smrtjo, v zbornici policijo pozivajo, da takoj ukrepa in ga zaščiti ter sproži preiskovalne postopke.

LJUBLJANA - Izsledke nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji bodo predstavili v torek, je za STA sporočil vodja raziskave in predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Predstavitev je bila sicer predvidena za dopoldan. Izsledki raziskave bodo podlaga za nadaljnje odločitve o rahljanju ukrepov.

LJUBLJANA - Specialistične ambulante klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega kliničnega centra se odpirajo na novi lokaciji, v stavbi na Poljanskem nasipu 58 v Ljubljani. Tam bodo opravljali vse specialistične prve in kontrolne preglede, ki niso povezani z epidemijo novega koronavirusa in niso urgentni.

LJUBLJANA - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenijo (ZZZS) izvajalcem zdravstvene dejavnosti ni znižal višine izplačil za marec in april, čeprav so zaradi epidemije koronavirusa delovali v omejenem obsegu. Tako bodo ravnali tudi pri nakazilih za maj in junij, s čimer želijo ohraniti likvidnost izvajalcev zdravstvenih storitev, so za STA pojasnili na ZZZS.

LJUBLJANA - Policija je v času epidemije covida-19 obravnavala 177 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zmanjšalo pa se je število prekrškov s področja zakona o varstvu javnega reda in miru, je sporočil Vinko Stojnšek iz oddelka za mladoletniško kriminaliteto uprave kriminalistične policije.

SVET

BRUSELJ - Mednarodni partnerji so na donatorski konferenci zbrali 7,4 milijarde evrov za financiranje cepiva proti koronavirusu ter za diagnostiko in zdravljenje bolezni covid-19, je po koncu dogodka naznanila gostiteljica, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Današnji sprint je bil odličen začetek maratona, je poudarila.koronavirusom je preseglo 3,5 milijona, od tega so tri četrtine potrdili v Evropi in ZDA, je razvidno iz statistike francoske tiskovne agencije AFP. Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 pa se bliža 250.000.

RIM - V Italiji se je po skoraj dveh mesecih karantene začela težko pričakovana druga faza ukrepov proti pandemiji, v kateri je vlada razrahljala nekatere omejitve gibanja. Znova so začeli delovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Po ocenah se je na delo vrnilo okoli štiri milijone ljudi. Število trenutno okuženih z novim koronavirusom se je spustilo pod 100.000. V zadnjih 24 urah je za covidom-19 umrlo 195 ljudi, skupno pa doslej 29.079.

LIZBONA/ZAGREB/REYKJAVIK ... - V številnih evropskih državah so dodatno omilili ukrepe ob pandemiji covida-19. V Nemčiji, na Hrvaškem, Portugalskem, v Grčiji in na Islandiji so med drugim odprli vrata frizerski saloni. Na Hrvaškem so v zdravstvenih ustanovah so znova začeli opravljati diagnostične, terapevtske in operacijske storitve. Vrata so odprli frizerski in kozmetični saloni. Odprta so tudi otroška in športna igrišča. Na Islandiji pa so se med drugim začele postopoma odpirati srednje šole in univerze, pa tudi frizerski saloni in zobozdravstvene ordinacije.

DUNAJ - Omejitveni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa so močno dvignili brezposelnost v Avstriji. Število registriranih brezposelnih in udeležencev raznih (pre)usposabljanj se je ob koncu aprila medletno povzpelo za 58,2 odstotka na 571.477, kar je največ v zgodovini zbiranja podatkov. Stopnja brezposelnosti je narasla na 12,8 odstotka.

FRANKFURT - Gospodarstvo evrskega območja se bo letos skrčilo za 5,5 odstotka, prihodnje leto pa bo BDP okreval za 4,3 odstotka, kaže povprečje napovedi ekonomskih analitikov, ki jih je v najnovejši raziskavi anketirala Evropska centralna banka (ECB). V 2022 naj bi bila rast 1,7-odstotna. Inflacija medtem tudi v 2022 ne bo dosegla srednjeročnega cilja ECB. Napovedi za evrsko gospodarstvo so se od zadnje raziskave močno poslabšale, kar v luči negativnega učinka strogih omejitvenih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ni presenetljivo.

PARIZ - Svetovna razstava Expo, ki bi v Dubaju morala potekati med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021, bo preložena za leto dni, so sporočili iz Mednarodnega urada za razstave (BIE), potem ko so dobili soglasje dveh tretjin držav članic k takšnemu predlogu. Expo bo tako potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022, bo pa projekt ohranil ime Expo 2020 Dubai. Preložitev je podprla tudi Slovenija.

MOSKVA - V Rusiji so doslej potrdili 145.268 okužb z novim koronavirusom, od tega 10.581 v zadnjem dnevu, kar je blizu nedeljskemu rekordu. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je v državi umrlo 1356 ljudi. Rusija postaja novo žarišče koronavirusa, medtem ko se razmere na zahodu Evrope počasi umirjajo.

NEW YORK - V ZDA so po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa doslej potrdili 1,16 milijona okužb s koronavirusom in 67.758 mrtvih zaradi covida-19. V zvezni državi New York je v nedeljo za covidom-19 umrlo 226 ljudi, je sporočil newyorški guverner Andrew Cuomo. Gre za najmanjše število od 28. marca, ki je obenem za 70 odstotkov manjše kot v začetku aprila, ko je na dan umiralo po okrog 800 ljudi. Pada tudi število hospitalizacij zaradi koronavirusne bolezni 19. V državi New York je potrjenih več kot 314.000 okužb in 24.708 smrti, od tega v mestu New York 174.300 okužb in 18.925 mrtvih.

TOKIO - Japonski premier Shinzo Abe je do konca maja podaljšal izredne razmere, ki so jih razglasili zaradi izbruha koronavirusa. V državi se sicer pojavljajo prvi znaki umirjanja razmer, zato naj bi vlada razmišljala o omilitvi nekaterih ukrepov v določenih prefekturah.

WASHINGTON/BERLIN/LONDON - Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo izrazil prepričanje, da bo cepivo proti novemu koronavirusu na voljo že ob koncu letošnjega leta. Zatrdil je tudi, da za obetajočim zdravilom remdesivir sedaj stoji vsa moč ameriške vlade. Nemški minister za zdravje Jens Spahn je po drugi strani posvaril, da bi lahko razvoj cepiva proti novemu koronavirusu trajal leta. Na univerzitetni bolnišnici v britanskem Southamptonu pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 preizkušajo novo zdravilo, ki ga je razvilo britansko biotehnološko podjetje Synairgen. Vsebuje protein interferon beta, ki ga človeško telo proizvaja v času virusne okužbe. Prve rezultate testiranj je pričakovati do konca junija.

ŠPORT

BERLIN - Nemška nogometna liga (DFL) vztraja, da igralce in osebje na novi koronavirus testira zaradi varnosti vseh vpletenih. Do zdaj je bilo sicer na virus pozitivnih deset oseb, poročajo tuje tiskovne agencije. Nemški klubi se sicer že pripravljajo na morebitno nadaljevanje sezone. DFL je sporočila, da je zaenkrat opravila 1724 testov, pozitivnih jih je bilo deset. Za tri od teh se že ve, da pripadajo prvoligašu Kölnu.

BERLIN - Nemški nogometni prvoligaši so že začeli priprave na nadaljevanje sezone in Salomon Kalou je s svojimi oboževalci na Facebooku delil video po treningu. Vendar pa s soigralci ni upošteval pravil, ki veljajo zaradi pandemije novega koronavirusa, zato ga je njegova Hertha Berlin že suspendirala. Kalou se je že opravičil. V videu, ki ga je preko platforme Facebook oddajal v živo, je Kalou posnel očitna kršenja higienskih pravil, ki veljajo za nogometaše med koronsko krizo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

MADRID - Vsi nogometaši v španski prvi in drugi ligi bodo v tem tednu opravili testiranje na novi koronavirus, že konec tega ali v začetku prihodnjega tedna pa jim bo omogočena tudi posamična vadba v klubskih prostorih. Španski predsednik vlade Pedro Sanchez je v nedeljo dejal, da je odločitev o nadaljevanju nogometnega prvenstva v rokah španske nogometne zveze in vodstva la lige, španski urad za šport pa je skupno 42 nogometnim klubom v prvi in drugi ligi prižgal zeleno luč za postopno vrnitev v trenažni proces po skoraj dvomesečnem prisilnem premoru po izbruhu pandemije novega koronavirusa.

LONDON - Greg Clarke, predsednik Angleške nogometne zveze (FA), je dejal, da ne verjame, da bodo navijači že kmalu imeli vstop na stadione. Ob tem je dodal, da bi zaradi koronske krize zveza lahko izgubila več kot 341 milijonov evrov. Nogomet po Angliji je za nedoločen čas prekinjen, sezona 2019/20 pa se je v vseh ligah z izjemo prvih štirih že končala.

FUKUOKA - Krovna mednarodna plavalna zveza Fina je določila nov datum svetovnega prvenstva v plavanju, ki bi moralo biti po prvotnih načrtih med 16. julijem in 1. avgustom 2021. Fina je tekmovanje prestavila na leto 2022, v japonski Fukuoki bo potekalo med 13. in 29. majem. Sprememba datuma je tudi posledica premika termina olimpijskih iger v Tokiu. Te bodo zaradi epidemije novega koronavirua namesto letos zdaj poleti 2021, prvotni datum SP v Fukuoki pa bi se prekrival z OI leta 2021.

BERLIN - Vodstvo prvoligaških rokometnih klubov v Nemčiji se je odločilo, da bo finalni turnir za nemški pokal priredilo šele 27. in 28. februarja prihodnje leto. Zaključni turnir bo gostil Hamburg, na njem pa bodo nastopili Kiel, Hannover-Burgdorf, Lemgo in Melsungen. Barve Kiela zastopa Miha Zarabec, Hannovra pa Urban Lesjak in Nejc Cehte. Nemška rokometna bundesliga se je zavoljo pandemije novega koronavirusa predčasno končala, prvega mesta pa se je veselila ekipa slovenskega reprezentanta Zarabca.

ago/ago
© STA, 2020