Pregled - novi koronavirus, 3. 5. (nedelja)

Ljubljana, 3. maja - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v nedeljo, 3. maja.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V soboto prvič po dveh mesecih od potrditve prve okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji testiranja niso pokazala nobene nove okužbe. Testirali so 500 ljudi, skupno doslej 55.520, število doslej potrjenih okužb v državi pa ostaja 1439. Sta pa v soboto dve osebi s covidom-19 umrli, skupaj doslej 96. V bolnišnicah se je v soboto zaradi covida-19 zdravilo 59 oseb, med njimi 21 na intenzivni negi.

LJUBLJANA - Na zavodu za blagovne rezerve se bodo glede sporazumne razveljavitve sklenjenih pogodb za zaščitno opremo, k čemur je pozvalo podjetje Geneplanet, odločili na podlagi odgovora pristojnih institucij. Dokler od njih ne prejmejo strokovne odločitve, pa so dolžni ravnati skladno z veljavnimi pogodbami in predpisi, so pojasnili. Minister za zdravje Tomaž Gantar je za STA pojasnil, da bodo glede predloga odločili v ponedeljek do 17. ure. Pred tem želijo podatke o že dobavljenih ventilatorjih in še naročenih. V državi je sicer zdaj 423 ventilatorjev, kar je po oceni strokovne skupine trenutno dovolj, je dejal Gantar.

LJUBLJANA - Rezultate nacionalne raziskave razširjenosti covida-19 bodo predstavili na ponedeljkovi dopoldanski novinarski konferenci, je za STA napovedal predstojnik inštituta za mikrobiologijo in vodja raziskave Miroslav Petrovec. Vanjo so vključili 1368 oseb in jim odvzele vzorce - bris nosnega dela žrela, v katerem so preverjali akutno okužbo z novim koronavirusom, in vzorec krvi za dokazovanje protiteles, s čimer so ugotavljali, ali je oseba bolezen že prebolela. Doslej znani podatki ne kažejo velike razširjenosti virusa med prebivalci.

LJUBLJANA/GROSUPLJE - Trije mladi Grosupeljčani so v času ukrepov proti širjenju novega koronavirusa razvili napravo, ki z UV-svetlobo razkuži do 100 bankovcev na minuto. Za uporabo naprave se dogovarjajo z nekaj slovenskimi bankami. V naslednjih dneh bodo v eni izmed bank izpeljali testno obdobje, je sporočil eden od članov ekipe Žan Brezec.

BLED/KRANJSKA GORA/BOHINJ - V gorenjskih turističnih središčih so po ukinitvi prepovedi prehajanja občinskih meja v tem prazničnem koncu tedna opazili povečano število obiskovalcev, zlasti na turistično bolj zanimivih točkah. Vendar kakšnih večjih težav ali kršitev niso zaznali, saj se ljudje večinoma držijo prepovedi združevanja in ohranjajo medsebojno razdaljo.

LJUBLJANA - Potem ko je minister za delo Janez Cigler Kralj v četrtek sporočil, da lahko domovi za starejše svojcem oskrbovancev pod posebnimi pogoji znova omogočijo obiske, se v domovih nanje pripravljajo z veliko mero previdnosti. Na podlagi smernic ministrstva pripravljajo lastne protokole, številni pa v ponedeljek še ne bodo sprejeli obiskov.

LJUBLJANA - Prodajalne z živili, ki so po odloku vlade ob nedeljah in dela prostih dneh sicer zaprte, so bile lahko danes med 8. in 13. uro izjemoma odprte. Vlada je tako odločila, da bi zmanjšala gnečo pred in po prvomajskih praznikih. Gre za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji.

LJUBLJANA - Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v današnjem nagovoru pred predvidenim ponedeljkovim odprtjem vrat slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih poudaril, da je pomembno, da v tem času vsi naredimo vse, da omejimo virus, čeprav se bo težko navajati na nove okoliščine. "Če se bomo zavedali, da grožnja niso ljudje ampak virus, potem naše ravnanje in naši odnosi ne bodo izključujoči. Kako pomembno je, da v tem času vsi naredimo vse in s tem omogočimo, da čas počasi preraste v resnično pomlad," je dejal.

LJUBLJANA - Še v tem mesecu je pričakovati, da bodo spet začele delati tudi zobozdravniške ordinacije. Končno odločitev o tem, kdaj konkretno se bo to zgodilo, bo glede na epidemiološke podatke sprejel minister za zdravje Tomaž Gantar. Medtem pa je stroka pripravila smernice za varno delo v zobozdravstvu, ki pa ne bo več takšno, kot je bilo pred epidemijo.

LJUBLJANA - V času epidemije koronavirusa je močno poskočilo število zaposlenih, ki delajo od doma. Četudi mnogim med njimi tak način dela ne ustreza, pa ga pozdravljajo okoljevarstveniki, ki so že pozvali k pripravi pravnih podlag, s pomočjo katerih bi ostal bolj razširjen tudi v naprej. Tej obliki dela je naklonjen tudi resorni minister Janez Cigler Kralj.

LJUBLJANA - V času epidemije je v Sloveniji med najpogosteje obravnavnimi kaznivimi dejanji opazneje naraslo število primerov nasilja v družini, medtem ko je na letni ravni manj primerov gospodarskega kriminala, kažejo rezultati študije Inštituta za kriminologijo. Manj je bilo tudi kaznivih dejanj, ki so povezana s proizvodnjo in prodajo drog.

LJUBLJANA - Ponedeljek bo prinesel vnovični zagon nekaterih dejavnosti, ki so bile prekinjene zaradi epidemije novega koronavirusa. Med drugim bo znova dovoljena strežba na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni. Vračajo se tudi maše z verniki. Zaščitni ukrepi sicer ostajajo.

SVET

RIM - V Italiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 174 smrtnih žrtev zaradi okužb z novim koronavirusom, kar je najnižje število v enem dnevu po 10. marcu, ko so v državi razglasili splošno karanteno. Skupno se je število smrtnih žrtev covida-19 v Italiji povzpelo na 28.884. Dobre novice za epidemiološko sliko v Italiji prihajajo dan pred načrtovanim sproščanjem omejevalnih ukrepov, ki so bili uvedeni za zajezitev širjenja okužb. S ponedeljkom naj bi se na delo vrnilo okoli 4,5 milijona ljudi.

MADRID - Število smrti zaradi covida-19 v enem dnevu se je v Španiji spustilo pod 200, najmanj v zadnjih sedmih tednih. Od sobote so zabeležili le 164 novih smrtnih žrtev. Skupno je sicer zaradi okužbe z novim koronavirusom v Španiji umrlo 25.264 ljudi, kar državo uvršča na četrto mesto med najbolj prizadetimi, za ZDA, Italijo in Veliko Britanijo. Po ocenah zdravstvenih strokovnjakov je pandemija novega koronavirusa v Španiji vrhunec dosegla 2. aprila, ko so v državi v enem dnevu zabeležili 950 smrtnih žrtev covida-19.

WASHINGTON - Ameriški državni sekretar Pompeo je v pogovoru za televizijo ABC izjavil, da obstaja veliko dokazov, da je novi koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu na Kitajskem. Ni sicer odgovoril na vprašanje, ali meni, da je bil virus, ki je povzročil pandemijo, iz laboratorija izpuščen namerno. Podobne obtožbe izpostavlja tudi ameriški predsednik Donald Trump. V petek je tudi sam zatrdil, da je videl dokaze, da novi koronavirus izvira iz kitajskega laboratorija. Podrobnosti v zvezi s tem ni pojasnjeval. Novi koronavirus je po svetu zahteval že več kot 244.000 smrtnih žrtev, največ v ZDA, kjer so zabeležili že več kot 66.000 smrtnih žrtev zaradi covida-19.

TOKIO - Število umrlih zaradi covida-19 na Japonskem je preseglo 500, so poročali japonski mediji. Z novim koronavirusom je po uradnih podatkih okuženih več kot 15.500 ljudi. Japonska vlada se medtem pripravlja na postopno omilitev omejevalnih ukrepov in na ponovno vrnitev k normalnim razmeram, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

PRAGA - Češka vlada razmišlja, da bi meje države znova odprla julija. "Julija bi zelo rad odprl meje z Nemčijo, Avstrijo, Poljsko in Slovaško," je v soboto zvečer za češko tiskovno agencijo ČTK sporočil češki zunanji minister Tomas Petriček. Pogovori s Slovaško in Avstrijo napredujejo, s Poljsko pa se zapletajo, je dejal.

VATIKAN - Papež Frančišek je pozval k dnevu molitve za konec pandemije novega koronavirusa, ki naj bi potekala 14. maja. Na ta dan naj bi pripadniki vseh svetovnih verstev skupaj molili, se postili in se posvetili dobrim delom in skrbi za bližnje, je v molitvi pozval Frančišek.

RIM - Italijanska škofovska konferenca je dosegla dogovor z vlado v Rimu, da bi ob ugodnem razvoju epidemiološke slike v Italiji s 24. ali 31. majem znova dovolili maše s prisotnostjo vernikov v cerkvah. Da je bil dosežen dogovor, je v soboto zvečer sporočil vodja italijanske škofovske konference Gualtiero Basseti. Kot je dejal, bi ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa s koncem maja začeli izvajati vse verske obrede.

NEW DELHI - V Indiji so se na poseben način zahvalili vsem, ki se v prvih bojnih vrstah borijo proti pandemiji novega koronavirusa. Indijska vojska je s preleti letal, metanjem listov vrtnic iz helikopterjev na bolnišnice in nastopi vojaških orkestrov izkazala spoštovanje požrtvovalnemu delu zdravstvenih delavcev, policistov in drugih.

ŠPORT

RIM - Italijanska vlada je dovolila nogometnim ekipam treninge že pred predvidenim datumom, 18. majem. Številni klubi serie A so dovoljenje za individualne treninge sicer že dobili od regionalnih vlad. Športni minister Vincenzo Spadafora je po pritiskih regij in predvsem nogometnih klubov dobil potrditev znanstvene delovne skupine, da že s 4. majem, torej dva tedna pred napovedanim vladnim rahljanjem ukrepov, dovoli ponovno odprtje nogometnih kampov.

MADRID - Mednarodna kolesarska zveza Uci bo v torek objavila zaradi novega koronavirusa prilagojen koledar sezone 2020 za svetovno serijo, v kateri se bodo dirke po Španiji in Italiji ter nekatere druge velike kolesarske preizkušnje prekrivale, poroča španski športni časnik As, ki je imel dostop do določanja koledarja. Po navedbah španskega časnika so se pri zvezi odločili zadržati jedro sezone v svetovni seriji in jo stisniti v tri mesece in pol, z začetkom 1. avgusta na klasiki Strade Bianche po odsekih italijanskih makadamskih cest in koncem 14. novembra s klasiko po Lombardiji.

MADRID - Španski premier Pedro Sanchez je dejal, da se bosta morali o nadaljevanju nogometnega prvenstva na Iberskem polotoku, ki ga je prekinil novi koronavirus, odločiti Španska nogometna zveza (RFEF) in vodstvo lige. Premier je po rahljanju ukrepov v zadnjih dneh dejal, da upa, da se bo nogometno prvenstvo kmalu nadaljevalo. Dodal je, da ne pričakuje, da bi se lahko v kratkem na stadionih pojavili gledalci.

KÖLN - Po potrjenih treh okužbah z novim koronavirusom v vrstah nemškega nogometnega kluba Kölna se je v intervjuju oglasil belgijski nogometaš Kölna Birger Verstraete in dejal, da bi bilo po nedavnih dogodkih naivno nadaljevati sezono. V pogovoru za belgijski časnik Het Laatste Niews je 26-letni nogometaš tudi opozoril, da bi morala biti skrb za zdravje nogometašev na prvem mestu.

BERLIN - V soboto zvečer se je o nadaljevanju nemškega nogometnega prvenstva opredelil nemški minister za notranje zadeve Horst Seehofer. Za nemški Bild je tri dni pred zasedanjem nemških oblasti o nogometu in športu nasploh dejal, da podpira nadaljevanje bundeslige v maju. Seehofer, ki pri tem vprašanju igra pomembno vlogo, saj vodi več resorjev, je poudaril, da se morajo nogometaši držati številnih pogojev in pravil in da v primeru okužbe z novim koronavirusom v klubu sledi karantena za vse vpletene, vključno z moštvom, s katerim bi odigrali prvenstveno tekmo.

LAS VEGAS - Veriga igralnic in hotelov MGM je severnoameriški košarkarski ligi NBA ponudila načrt za končanje letošnje sezone, ki je bila 11. marca prekinjena zaradi prve potrjene okužbe z novim koronavirusom med igralci. MGM je pripravljen igralce, njihove družine in vso potrebno osebje sprejeti v 13 hotelov, ki bi bili ustrezno izolirani in delovali pod priporočili vodilnih zdravstvenih strokovnjakov v državi. MGM bi ob tem 24 kongresnih centrov spremenil v priložnostne košarkarske dvorane.

LJUBLJANA - Prva majska nedelja je bila rezervirana tudi za zdaj že tradicionalno tekaško preizkušnjo Wings for life. Zaradi pandemije novega koronavirusa so prireditelji tokrat tekmovanje izvedli v virtualni obliki, po vsem svetu je sodelovalo več kot 66.000 tekačev. Najdlje sta pred ciljnim vozilom bežala Rusinja Nina Zarina in Britanec Michael Taylor. Tek Wings for life, ki poteka pod pokroviteljstvom Red Bulla, ima dve značilnosti: tekači ne tečejo do cilja, ampak jih ciljna črta v obliki ciljnega avtomobila lovi. Rezultat tako ni čas, temveč razdalja, ki jo pretečejo, preden jih avtomobil ujame in je teka konec. Druga pa je dobrodelna nota, saj izkupiček namenjajo tistim, ki sami ne morejo teči, celoten znesek startnin namreč namenijo za raziskave zdravljenja okvar hrbtenjače. Zarina je pretekla 54,2 km, Taylor pa 69,9 kilometra.

spc/spc
© STA, 2020