Pregled - novi koronavirus, 2. 5. (sobota)

Ljubljana, 2. maja - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v sobota, 2. maja.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Podjetje Geneplanet, glavni dobavitelj ventilatorjev Sloveniji v času izbruha epidemije novega koronavirusa, je po seriji medijskih prispevkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme danes državi predlagalo razvezo pogodb. Podjetje po besedah njenega direktorja Marka Bitenca želi zaščititi svoje dobro ime.

LJUBLJANA - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je v zapisu na Twitterju odzval na predlog podjetja Geneplanet državi za sporazumno razvezo pogodbe o dobavi medicinskih ventilatorjev. Kot je pojasnil, je bilo ministrstvo za zdravje pozvano, da poda mnenje o potrebnosti dobavljenih ventilatorjev za slovensko zdravstvo. Z zavoda za blagovne rezerve so sicer za Televizijo Slovenija sporočili, da pojavljanje družbe Geneplanet v negativnem kontekstu skladno s pogodbo ni utemeljen razlog za njeno prekinitev. Zavod zato pričakujejo dobavo preostalih ventilatorjev do 15. maja.

LJUBLJANA - Premier Janez Janša je na Twitterju v odgovoru na vprašanje Pop TV, ali v luči zapletov pri nabavi zaščitne opreme in ventilatorjev še zaupa gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, odgovoril pritrdilno. Napovedal je, bo vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme v epidemiji na poslanskih klopeh v prihodnjem tednu.

LJUBLJANA - Zdravnik Rihard Knafelj, član neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe ventilatorjev, je bil po nastopu v četrtkovi oddaji Tarča deležen groženj preko družbenih omrežij. Te je tudi prijavil policiji. Zaradi varovanja osebnih podatkov na policiji podrobnosti niso razkrili, so pa potrdili, da so eno prijavo prejeli.

LJUBLJANA - V Sloveniji so v petek opravili 720 testiranj na okužbo z novim koronavirusom in potrdili pet okužb, skupaj doslej 1439. Umrl je en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 94. V bolnišnicah je bilo 60 bolnikov, od teh jih je 21 potrebovalo intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo so odpustili eno osebo, je objavila vlada. V nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa so danes odvzeli vzorce vsem 1368 osebam, ki so se odzvale vabilu, kaže spletna stran Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Prve preliminarne izsledke naj bi sporočili po prvomajskih praznikih, po do zdaj dostopnih podatkih pa so v raziskavi doslej dokazali eno novo okužbo, pri eni v raziskavi sodelujoči osebi pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem.

LJUBLJANA - Vlada je prižgala zeleno luč, da ministrstvo za šolstvo začne s pripravami na postopno odpiranje vrtcev in šol z 18. majem, je za oddajo 24ur na Pop TV dejala ministrica Simona Kustec. Tako bi 18. maja v vrtec odšli vsi otroci, v šolo pa učenci prve triade in zaključni letniki srednjih šol, teden kasneje še učenci devetih razredov.

LJUBLJANA/BLED/PIVKA/MOZIRJE - Parki in ponudniki dejavnosti na prostem, kot je igranje golfa, so po sprostitvah opravljanja dejavnosti in odpravi prepovedi prehajanja občinskih meja zadovoljni z obiskom. Gostov je sicer manj kot prejšnja leta, vendar so zadovoljni, da obratujejo. Ljudje so veseli, da se končno lahko gibljejo, je obisk v prvih dneh vnovičnega odprtja komentiral direktor Royal Bled Aljoša Berc, kjer obiskovalci igrajo golf. Park vojaške zgodovine v Pivki, ki je vrata odprl v včeraj, te dni obiskujejo predvsem družine; v petek jih je bilo okrog deset. Ljubljanski živalski vrt, ki je vrata odprl v ponedeljek, je imel od 300 do 1300 obiskovalcev na dan od odprtja, kar je več kot tretjino manj, kot v preteklem letu.

SVET

WASHINGTON - Ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v petek odobrila uporabo zdravila remdesivir, ki ga proizvaja podjetje Gilead, za zdravljenje bolezni covid-19, ki jo povzroča koronavirus. FDA je izdala izredno odobritev ob priznanju, da so informacije o varnosti in učinkovitosti zdravila še nepopolne. Remdesivir so odobrili v izrednem hitrem postopku, ki velja za poskusna zdravila v času kriz javnega zdravja.

MADRID - Španci po mesecu in pol strogih omejevalnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa spet lahko zapustijo stanovanja za razgibavanje na prostem in za sprehode. Španci namreč od razglasitve karantene zaradi novega koronavirusa 14. marca niso smeli zapuščati stanovanj, razen na hitro za nakup življenjskih potrebščin ali obisk zdravnika. Doslej so v Španiji potrdili več kot 216.000 okužb z novim koronavirusom in več kot 25.000 smrtnih primerov. Španski premier Pedro Sanchez je napovedal, da bo od ponedeljka na javnem potniškem prometu obvezno nošenje zaščitnih mask.

RIM/PARIZ/LONDON... - V svetu je zaradi covida-19 umrlo več kot 240.000 ljudi, od tega več kot 85 odstotkov v Evropi in ZDA. V Evropi, ki je najbolj prizadeta celina, je umrlo 141.475 ljudi, skupaj pa so zabeležili 1.516.635 okužb. V Italiji so od 21. aprila zabeležili največ žrtev zaradi covida-19, in sicer 474, skupaj 28.710. Vendar pa se je število okužb povečalo za 0,9 odstotka, kar je ena od najnižjih številk dnevno doslej. V Združenem kraljestvu so zabeležili 621 novih smrti zaradi novega koronavirusa, ki je v tej državi, tako kot v Italiji, zahteval več kot 28.000 žrtev. Število uradno zabeleženih okužb je doseglo 182.260, kar je 4806 več kot v petek.

PARIZ - Francija namerava zdravstvene izredne razmere zaradi covida-19 podaljšati do 24. julija, je
sporočil francoski zdravstveni minister Olivier Veran. O vladnem zakonodajnem predlogu za podaljšanje bo prihodnji teden razpravljal francoski parlament. Novi koronavirus je v Franciji od četrtka do petka zahteval 218 smrtnih žrtev, kar je bilo najmanj v enem dnevu v petih tednih. Vse skupaj je covid-19 v tej državi zahteval 24.594 smrtnih žrtev. Doslej so potrdili 167.346 primerov okužbe z novim koronavirusom.

MOSKVA - V Rusiji so zabeležili skoraj 10.000 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupaj je okuženih več kot 124.000 ljudi. Za boleznijo covid-19 je zbolel tudi minister za gradbeništvo Vladimir Jakušev, ki se zdravi v eni od moskovskih bolnišnic. Da je Jakušev zbolel za covidom-19, so v Moskvi potrdili v petek, dan po objavi, da je z novim koronavirusom okužen ruski premier Mihail Mišustin, ki je od četrtka v samoizolaciji.

BRUSELJ - EU bo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji v ponedeljek zagnala donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu. Na spletni konferenci, ki jo bo gostila predsednica Ursula von der Leyen, želijo v začetni fazi zbrati 7,5 milijarde evrov. Cilj je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu. Temeljni namen tega projekta za financiranje razvoja in proizvodnje cepiva ter oskrbe z njim je, da se z mednarodnim sodelovanjem čim bolj zmanjša tveganje zdravstvenega nacionalizma, izpostavljajo v Bruslju.

NEW YORK - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v petek opozoril, da pandemija novega koronavirusa povzroča neizmeren strah in trpljenje starejših po vsem svetu. Pozval je k ukrepom za zaščito starejših. Poleg zdravstvenih posledic so starejši zaradi pandemije bolj izpostavljeni tveganju revščine, diskriminacije in osamljenosti, je dejal v videoposlanici o vplivu pandemije covida-19 na starejše. Mednarodno skupnost je pozval k ukrepom za posebno zaščito starejših in njihovo vključitev v družbo.

BRUSELJ - EU napreduje pri oblikovanju strateške rezerve zaščitne opreme v krizi zaradi novega koronavirusa. Italiji, Španiji in Hrvaški je že dostavila 330.000 mask. Sledilo bodo še več pošiljk, je napovedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. RescEU je prva skupna evropska rezerva medicinske opreme, ki je bila ustanovljena marca. Namenjena je pomoči državam, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa, poudarjajo v Bruslju.

WASHINGTON - Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa je v petek blokirala zaslišanje direktorja ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyja Faucija v kongresnem odboru o vladnem odgovoru na pandemijo novega koronavirusa. Fauci je že večkrat izrazil nasprotna stališča od Trumpovih. Nekaj časa se je ugibalo, da ga bo Trump odpustil, vendar je predsednik ZDA zagotovil, da mu je Fauci všeč in se to ne bo zgodilo. V ZDA so doslej zabeležili 1,1 milijona okužb, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo skoraj 65.000 ljudi.

DUBLIN - Irska je karanteno, katere namen je zajeziti novi koronavirus, podaljšala do 18. maja. Nato bi lahko postopoma začeli rahljati ukrepe proti covidu-19, je v petek napovedal irski premier Leo Varadkar. Posamezne ukrepe bodo omilili že v torek. Potrebujemo še dva tedna strogih omejitev, da še bolj oslabimo virus, tako da ne bo imel moči, da bi se vrnil, ko se bomo znova začeli družiti, je dejal Varadkar. Karantena je na Irskem v veljavi od 28. marca, izteči pa bi se morala v torek.

ŽENEVA - Motnje v letalskem prometu, ki so posledica pandemije novega koronavirusa, močno otežujejo tudi dostavo cepiv, je v petek opozoril Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef). To bi lahko privedlo do izbruha bolezni, ki jih je možno preprečiti, kot so ošpice. V zadnjih dveh tednih se je načrtovana dostava cepiv znižala za od 70 do 80 odstotkov. V več kot 20 državah v Afriki in Aziji obstaja visoko tveganje, da bi jim zmanjkalo cepiva, saj jih je težko doseči, je povedala tiskovna predstavnica Unicefa Marixie Mercado. Med temi državami so Čad, Gana, Gvineja, Niger in Nepal, v katerih so imeli lani izbruh ošpic.

ŠPORT

VARŠAVA - Nogometno prvenstvo Poljske, ki je bilo prkeinjeno zaradi koronavirusne pandemije, se bo predvidoma nadaljevalo konec maja, je za Rai Sport sporočil predsednik poljske nogometne zveze Zbigniew Boniek. Nadaljevanje poljskega nogometnega prvenstva je uradno podprla tudi poljska vlada. Za konec tega meseca so vrnitev k nogometu napovedali na Danskem, točen datum še ni znan, Portugalci pa bodo nogometno sezono nadaljevali 31. maja.

KÖLN - Nemec Yannick Hanfmann, trenutno 143. teniški igralec sveta, je zmagovalec prvega turnirja po prekinitvi vseh tekmovanj, ki je potekal v Höhr-Grenzhausenu pri Koblenzu v Severnem Porurju. Hanfman je s 4:3 in 4:0 na ekshibiciji, ki na nek način pomeni vrnitev tenisa med koronavirusno pandemijo, premagal rojaka Dustina Browna. Oba igralca sta na tekmovanju z nagradnim skladom 25.000 dolarjev, ki se je začelo že v petek, upoštevala zdravstvena priporočila nemške vlade. Dvoboj je potekal brez gledalcev na tribunah, na igrišču pa so bile le tri osebe - oba igralca in sodnik. Poleg tega so nize skrajšali na največ sedem iger.

BERLIN - Potem ko so v nemškem nogometnem prvenstvu bundesligi v prizadevanjih za dokončanje lige kljub pandemiji koronavirusa začeli testiranje nogometašev in osebja vseh klubov, so že znani prvi rezultati. V petek so pri Kölnu našli tri pozitivne primere, danes pa so Werder Bremen, Eintracht Frankfurt, Bayer in Borussia sporočili, da so bili vsi negativni. Po navodilih oblasti morajo klubi sporočiti le pozitivne primere.

NEAPELJ - Italijanski nogometni prvoligaš Napoli, ob prekinitvi serie A zaradi pandemije novega koronavirusa šesta ekipa italijanskega prvenstva, je danes dobil zeleno luč za vrnitev k treningom. Regionalne oblasti so Napoliju dovolile, da se nogometaši v ponedeljek vrnejo na igrišče. Kampanja je druga pokrajina v Italiji, ki je svojim klubom prve lige dovolila vrnitev k treningom pod sicer strogimi zdravstvenimi ukrepi. Pred tem je podobno odločitev sprejela pokrajina Emilia - Romagna, ki je prižgala zeleno luč Bologni, Parmi, SPAL-u in Sassuolu.

LJUBLJANA - Evropska kolesarska zveza je sporočila, da je zaradi pandemije novega koronavirusa prestavila evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu. To bi moralo biti letos med 9. in 13. septembrom v Trentu, po novem pa bo leto pozneje. Če bo EP ostalo v Trentu, bodo pred objavo koledarja dirk za 2021 izbirali med dvema terminoma: med 1. in 5. septembrom ali med 8. in 12. septembrom.

BERLIN - Mednarodna namiznoteniška zveza (ITTF) je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedala vsa tekmovanja do konca julija. IITF upa, da bodo tekmovanja lahko nadaljevali avgusta, a da morajo še proučiti zmanjšanje stroškov.

LOS ANGELES - Vodstvo severnoameriške nogometne lige MLS je sporočilo, da bo naslednji teden v omejeni obliki dovolilo igralcem vaditi v klubskih prostorih. Liga MLS je zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjena od sredine marca. Delna omilitev ukrepov, dovoljeni bodo individualni treningi ob točno določenih pogojih, je prišla kot odgovor na skrbi igralcev, da se izpostavljajo nevarnosti z vadbami v parkih in na drugih javnih površinah in prostorih.

BRUSELJ - Selektor belgijske nogometne reprezentance Roberto Martinez je podaljšal pogodbo z belgijsko zvezo do leta 2022 in svetovnega prvenstva v Katarju, poročajo belgijski mediji. Za zdaj zveza še ni uradno potrdila podaljšanja, a o tem je danes med drugim poročal časopis Het Laatste Nieuws. Martinezova prejšnja pogodba bi se iztekla ob letošnjem evropskem prvenstvu, ki pa je zaradi pandemije novega koronavirusa preloženo za eno leto.

td/td
© STA, 2020