Podjetjem dodatna sredstva za razvoj inovativnih rešitev za boj proti koronavirusu

Bruselj, 30. aprila - Evropska komisija bo v okviru Evropskega sveta za inovacije (EIC) zagonskim ter malim in srednjim podjetjem namenila dodatnih 150 milijonov evrov za razvoj in uvajanje inovativnih rešitev v boju proti novemu koronavirusu. Za kakovostne prijave, ki jih ne bo mogoče financirati s tem denarjem, pa bo komisija podelila posebne certifikate.

Ljubljana.
Predstavitev izpopolnjenih prototipov medicinskih ventilatorjev, ki bi v primeru potreb in pomanjkanja medicinske opreme lahko zagotovili kapacitete za zagotavljanje ventilacije v času posebnih pogojev dela.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Z dodatnimi finančnimi sredstvi se je po začetnem razpisu v vrednosti 164 milijonov evrov skupni proračun skoraj podvojil, kar bo poleg boja proti koronavirusu omogočilo tudi podporo drugim prodornim inovacijam, so sporočili iz Bruslja.

"Z EIC si prizadevamo, da bi bili prožni, prilagodljivi in hitri, tako kot so naši podjetniki, ki jih podpiramo. Ta odziv na povečanje financiranja pospeševalca EIC za inovacije v samo nekaj tednih kaže, kako hitro lahko ukrepamo v nujnih primerih. Dokazuje našo močno podporo vodilnim podjetnikom in podjetjem pri njihovem nepogrešljivem delu pri iskanju rešitev proti koronavirusu," je dejala evropska komisarka za raziskave in inovacije Marija Gabriel.

Seznam podjetij, izbranih za podporo EIC, bo objavljen konec maja. Komisija bo za kakovostne prijave, ki jih ni mogoče financirati z dodatnimi 150 milijoni evrov, podelila tudi posebne pečate odličnosti, da bi podprla njihovo financiranje iz drugih virov.

Ta podpora podjetjem je del usklajenega odziva komisije na koronavirus. Komisija namenja več sto milijonov evrov ukrepom na področju raziskav in inovacij za razvoj cepiv, novih zdravljenj, diagnostičnih testov in medicinskih sistemov za preprečevanje širjenja koronavirusa, so še spomnili.

mlu/jb
© STA, 2020