Vlada z nadomestili za izpad dohodka v različnih kmetijskih sektorjih

Ljubljana, 30. aprila - Vlada je danes izdala več odlokov, s katerim ureja nadomestila zaradi izpada dohodka v različnih kmetijskih sektorjih zaradi epidemije koronavirusa. Za pomoč v govedoreji bo namenila 3,3 milijona evrov, za gozdarski sektor 1,4 milijona evrov, za vinogradništvo pa 5,07 milijona evrov. Predvidela je tudi pomoč za nosilce dopolnilnih dejavnosti.

Gornja Radgona.
Govedo, krava, živinoreja, hlev.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sredstva za izvajanje odlokov bo država zagotovila iz splošne proračunske rezervacije. Kot so po dopisni seji zapisali v vladnem uradu za komuniciranje, lahko nadomestilo v prireji govejega mesa dodelijo, ker je sektor utrpel najmanj 20-odstotni izpad dohodka, ki je zlasti posledica nezmožnosti prodaje zalog, zmanjšanja obsega pridelave, predelave oziroma prodaje zaradi pojava epidemije. Prav tako govejega mesa ne kupujejo gostinski obrati, ki so v času epidemije zaprti, zmanjšal pa se je tudi nakup mesa preko javnih zavodov.

Ocena okvirne pomoči je bila pripravljena s pomočjo Kmetijskega inštituta Slovenije in je določena kot posledica porasta stroškov in ne posledica padca cen. Upravičeni so tisti nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so v obdobju od 13. marca do zaključka epidemije dali v zakol govedo starosti nad enim letom in so oddali tudi zbirno vlogo za leto 2019.

Zaradi epidemije prihaja tudi do velikih težav s prodajo ter do velike gospodarske škode predvsem pri turizmu na kmetijah, ki so morala zapreti svoja vrata v smislu ponujanja nastanitev ter gostinske dejavnosti, kot tudi pri nekaterih drugih dopolnilnih dejavnostih na kmetiji. Kmetije sedaj samevajo in so praktično čez noč izgubile dohodek. Zato je vlada z odlokom določila upravičence do finančnega nadomestila zaradi izpada dohodka nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji.

Finančno nadomestilo bodo podelili v obliki pavšalnega nadomestila, in sicer glede na povprečje dohodkov zadnjega leta. Obdobje prepovedi izvajanja dejavnosti velja od 16. marca, kar predstavlja 21 odstotkov dni v letu, za kar je ocenjeni izpad dohodka v sorazmernem deležu približno 2,2 milijona evrov.

Poleg tega z odlokom določa način ugotavljanja izpada dohodka v gozdarskem sektorju. Trenutne razmere na trgu gozdnih lesnih sortimentov so namreč zelo neugodne. "Menimo, da bodo lastniki gozdov, ki bodo v tem obdobju prejeli odločbe Zavoda za gozdove Slovenije za sanitarni posek in bodo v času epidemije primorani sekati, utrpeli največji izpad dohodka," so zapisali v vladnem uradu za komuniciranje.

Vlada je izdala tudi odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka v proizvodnji vina. Posledice epidemije in ustavitev javnega življenja občutijo tudi kmetijska gospodarstva, ki se ukvarjajo s proizvodnjo vina. Do velikih težav s prodajo in do velike gospodarske škode prihaja v delu prodaje, ki je namenjena gostinstvu in turizmu, sektorjih, ki so morali s 16. marcem popolnoma prenehati s ponujanjem storitev in blaga.

Do finančnega nadomestila so upravičeni nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so v skladu z zakonom o vinu vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina za dejavnost pridelave mošta in vina ter so v letu 2019 proizvedli vsaj 3700 litrov vina (prihodek v višini minimalne plače).

jaz/jb
© STA, 2020