ZN: Brezplačne vsebine med pandemijo ogrožajo kulturne industrije

Ženeva, 29. aprila - Brezplačne knjige, filmi in koncerti so se razširili skoraj tako hitro kot koronavirus, kar je olajšalo življenja tistih, ki so si doma poiskali zatočišče pred pandemijo, a hkrati brezplačne vsebine ogrožajo že tako krhke kulturne industrije, so v torek opozorili Združeni narodi (ZN). Med zelo prizadetimi je tudi filmska industrija.

Ljubljana.
Kamera, snemanje.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so države po svetu za zajezitev širjenja novega koronavirusa uveljavile stroge ukrepe glede fizičnih razdalj, med drugim so odpovedale dogodke, prepovedale javna zbiranja in prosile milijarde ljudi, naj ostanejo doma, s čimer je dostop do brezplačnih kulturnih vsebin na spletu postal vsenavzoč.

Ob odločitvi nekaterih ustvarjalcev, da ponudijo prost dostop do svojih umetniških vsebin, je generalni direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (Wipo) Francis Gurry izrazil zaskrbljenost, ker prejemajo številne prošnje za izjeme v okviru intelektualne lastnine, s katerimi izražajo željo, da naj se obidejo avtorske pravice za kulturni sektor.

Pravila te organizacije sicer dovoljujejo izjeme pri avtorskih pravicah v kulturi, da olajšajo dostop do knjig, publikacij in drugih ustvarjalnih vsebin pod določenimi okoliščinami in pogoji.

V intervjuju za AFP je Gurry podvomil, ali je sedanjo pandemijo, zaradi katere je umrlo več kot 210.000 ljudi po vsem svetu, upravičeno uporabiti kot izgovor za brezplačen dostop javnosti do celotnih muzejskih razstav, oper, baletov, koncertov in publikacij. "Ne vidim dokazov, da v trenutni situaciji obstaja problem pri dostopu do vsebin," je povedal in dodal, da je kulturne dobrine, kot so knjige in glasba, še vedno možno kupiti prek spleta.

Izpostavil je, da so take poteze, ki bi morale biti veliko bolj premišljene, dramatično znižale prihodke velikemu številu profesionalcev na že tako ranljivem področju. Omenil je filmsko produkcijo, ki se je skoraj popolnoma zaustavila in pri kateri je za nastanek enega samega filma ponavadi vključenih na stotine ljudi.

Njegovo opozorilo je prišlo po tem, ko je Wipo v torek pozdravil uveljavitev mednarodne Pekinške pogodbe o varstvu avdiovizualnih (AV) del, ki filmskim in televizijskim igralcem daje nove pravice pri reprodukciji, distribuciji in izposoji njihovih AV del, s čimer bi posledično lahko zaslužili več denarja. Glasbeniki imajo te in še druge posodobljene pravice od leta 1961. Pogodbo je ratificiralo 30 držav, med njimi Kitajska, Japonska in Rusija, t.i. večji igralci, kot so ZDA, Francija in Italija, pa so jo doslej le podpisali.

"Če kdaj, potem je trenutek za dvig - in predvidljivost - zaslužkov AV umetnikov ravno obdobje covida-19, ki negativno vpliva na ekonomske aktivnosti, vključno z novimi produkcijami," je Gurry povedal v izjavi.

Kot poroča AFP, je priznal, da se morajo vlade posvetiti zaustavitvi širjenja novega virusa in zagotovitvi fizičnega zdravja svojih prebivalcev. A je hkrati poudaril, da je prav tako pomembno, da se podpira kulturne dejavnosti, ki so "osnovne za psihično zdravje tistih, ki so zaprti doma".

arz/kb
© STA, 2020