Ministrstvo z navodili za izvajanje fizioterapevtske dejavnosti

Ljubljana, 28. aprila - Ministrstvo za zdravje je na podlagi priporočil, ki jih je pripravil razširjeni strokovni kolegij za fizioterapijo v sodelovanju z Združenjem fizioterapevtov Slovenije, sprejelo navodila in priporočila za izvajanje fizioterapevtske dejavnosti v času začasnih ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa.

Sežana, Bolnišnica Sežana.
Fizioterapija, pripomočki za izvajanje fizioterapije.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Navodila in priporočila so namenjena vodstvu zavodov in fizioterapevtom, ki izvajajo fizioterapevtsko dejavnost na vseh ravneh javne zdravstvene dejavnosti, kot tudi fizioterapevtom v zasebni praksi v času ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa.

V navodila so vključena poglavja o preprečevanju prenosa okužbe, uporabi osebne varovalne opreme, priporočila za uporabo te opreme za fizioterapevte po zdravstvenih ustanovah in glede na epidemiološki status pacientov. Pojasnjene so tudi epidemiološke faze, povezane z delom v ambulantni fizioterapiji.

V navodila in priporočila so vključena štiri ključna poglavja, in sicer v prvi vrsti navodila za izvajanje fizioterapevtskih postopkov v času epidemije ter načrtovanje in izvajanje aktivnost za preprečevanja prenosa okužbe z novim koronavirusom.

Naslednje poglavje je povezano z operativnimi navodili za ambulantno fizioterapijo v trenutni fazi epidemije.

Pojasnjena so tudi operativna navodila za izvajanje rehabilitacije na domu ter priporočila za delo na bolnišničnih oddelkih in pri izvajanju fizioterapije pri pacientih v institucionalni oskrbi, torej v rehabilitacijskih centrih, naravnih zdraviliščih, socialno varstvenih centrih ter domovih za starejše občane.

Ob tem so pripravili tudi dva vprašalnika za telefonske konzultacije s pacienti dan pred prihodom na fizioterapijo ter vprašalnik ob prihodu pacienta na fizioterapijo.

Zaradi morebitnega širjenja virusa je treba v fizioterapevtski stroki po navedbah ministrstva najpomembneje upoštevati ukrepe higiene rok, kašlja, vzdrževanje ustrezne razdalje med osebami (vsaj 1,5 m) ter razkuževanje površin, na katerih poteka dejavnost, so še zapisali.

Priloge in vprašalniki so dostopni na spletni strani vlade v posebnem razdelku epidemije covida-19 pod navodili in priporočili za izvajalce zdravstvene dejavnosti.

alz/jes
© STA, 2020