Pregled - novi koronavirus, 23. 4. (četrtek)

Ljubljana, 23. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v četrtek, 23. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Očitki o nepravilnostih in napakah pri dobavah zaščitne opreme dobivajo večje politične razsežnosti. Prvak LMŠ Marjan Šarec je napovedal vložitev interpelacije gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki jo je za zdaj podprla le še Levica. Podrobnosti niso znane, a očitno bo interpelacija povezana z nakupom zaščitne opreme v epidemiji. Počivalšek je navedel, da bo to priložnost za celovito obravnavo epidemije in predložitev dokazov. Ocenil je tudi, da se je zgodba, ki je po njegovih besedah dobila v zadnjih tednih neslutene medijske razsežnosti, spremenila v "režiran in politično motiviran lov na še eno glavo". V SD po besedah predsednika Dejana Židana sodelujejo pri pripravi preiskovalne komisije na to temo, ki jo je prav tako napovedala LMŠ, in če bo treba, bodo sodelovali tudi pri interpelacijah. A v tem trenutku, dokler nimajo dodatnih informacij in besedila interpelacije, vidijo odgovornost na vladi kot celoti. Za SAB je interpelacija v teh kriznih časih neodgovorna, bodo pa v stranki zadeve še preučili. Da je za interpelacijo prezgodaj, saj podatki o nabavi opreme še niso jasni, meni tudi prvak SNS Zmago Jelinčič.

LJUBLJANA - V sredo je bilo ob 1268 testiranjih potrjenih 13 okužb z novim koronavirusom, novih smrtnih žrtev pa ni bilo, kažejo vladni podatki. Hospitaliziranih je bilo 80 oseb, od teh jih je 23 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi. Skupno so v Sloveniji do zdaj našteli 1366 potrjenih okužb, umrlo pa je 79 bolnikov s covidom-19. Število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v slovenskih bolnišnicah, se je v sredo znižalo že sedmi dan zapored. Že devet dni upada tudi število bolnikov na intenzivnih oddelkih, ki se sicer znižuje počasneje. Medtem so v vseslovenski nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa do zdaj odvzeli 613 vzorcev. Od 3000 povabljenih je vabilo do zdaj sprejelo 1231 oseb.

LJUTOMER - Minister za zdravje Tomaž Gantar je po pogovorih o rešitvi namestitve oskrbovancev doma starejših občanov Ljutomer sklenil, da ti ostanejo v Ljutomeru. Za njih bodo pod določenimi pogoji skrbeli predvsem zdravstveni delavci soboške bolnišnice. Gantar je povedal, da je to rešitev, ki so ji jo želeli tudi v primeru začasne nastanitve oskrbovancev na Ptuju, ki je dvignila prah v tem mestu. Nastanitev bi namreč trajala le toliko časa, dokler ne bi uredili ustreznih razmer v domu. "Če je to izvedljivo brez selitve, sem bolj zadovoljen jaz in tudi oskrbovanci," je dejal Gantar. Direktor doma Tomislav Nemec, ki ga je Gantar v minulih dneh javno kritiziral, pa je obljubil, da bo odločanje prepustil stroki. Gantar je sicer po navedbah Dnevnika v domu odredil strokovni nadzor, minister za delo Janez Cigler Kralj pa je dejal, da tam poteka tudi nadzor zdravstvenega inšpektorata. Cigler Kralj je sicer povedal, da skupaj z Gantarjem išče najboljše odgovore za reševanje žarišč okužb s covidom-19 v domovih za starejše. Kot je zatrdil na vladni novinarski konferenci, že potekajo videokonference z direktorji domov starostnikov.

LJUBLJANA - Ministri so na vladni novinarski konferenci nadaljevali s predstavitvami najnovejših vladnih ukrepov za naslovitev posledic epidemije novega koronavirusa. Minister za delo Janez Cigler Kralj je pojasnil, da bo predlagana novela prvega protikoronskega zakona poskrbela še za okoli 220.000 ljudi, potem ko je osnovni zakon za pomoč prizadetim v epidemiji novega koronavirusa zajel okoli milijon prebivalcev. Sodišča, kjer se je delo v času epidemije novega koronavirusa skoraj povsem ustavilo, bodo medtem kmalu spet začela vročati odločbe tudi v nenujnih zadevah. Ker pa v času epidemije roki ne tečejo, strankam, ki bodo prejele odločitev sodišča, ne bo treba storiti ničesar, je povedala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Ko bo DZ sprejel predlagano novelo zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni covid-19, pa bodo med drugim znova možne ustne obravnave tudi v nenujnih zadevah. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je medtem spomnila, da vlada v okviru drugega protikoronskega paketa predlaga, da se enkratna pomoč v višini 150 evrov nameni tudi izrednim študentom.

LJUBLJANA - Predlagani popravki prvega protikoronskega zakona prinašajo pomembne sistemske spremembe tudi na področju gradbene zakonodaje. Te spremembe bodo po oceni ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka občutno pospešile gradbeno aktivnost. Med drugim spremembe prinašajo zahtevo po jasnejših in konkretnejših mnenjih mnenjedajalcev v postopkih, gradnjo bi bilo mogoče začeti že na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja, brez pravnomočnosti. Od nevladnih organizacij pa bi lahko v postopkih sodelovale le tiste z najmanj 50 člani. Vlada je med predlagane popravke prvega protikoronskega zakona vključila tudi vmesno rešitev za problem odpadne embalaže v Sloveniji, s katero bi reševali problematiko do uveljavitve novega sistema proizvajalčeve razširjene odgovornosti. S to rešitvijo, ki naj bi jo uzakonili do konca leta, bi zagotovili zakonsko podlago za to, da bi vso embalažo odpeljale pooblaščene družbe, je dejal Vizjak. Pričakovano so kritični okoljevarstveniki. Vlada je s predlogi po mnenju več kot 40 okoljevarstvenih organizacij na široko odprla vrata investitorjem, katerih gradbeni projekti ogrožajo okolje in naravo. Okoljevarstveniki opozarjajo, da se bodo v naslednjih dveh letih projekti lahko izvajali brez ustreznega nadzora javnosti nad zakonitostjo in okoljevarstveno ustreznostjo projektov.

LJUBLJANA - Bankam in hranilnicam so pravne osebe in samostojni podjetniki do vključno 10. aprila oddali dobrih 5000 vlog za odobritev odloga plačevanja kredita zaradi posledic novega koronavirusa. Med fizičnimi osebami je bilo takšnih vlog nekaj manj kot 7000, so za STA povedali v Banki Slovenije. Bančni sistem je sicer po ocenah Banke Slovenije v dobrem kapitalskem in likvidnostnem položaju, kar je izjemnega pomena za njegovo odpornost na naraščajoča tveganja. Banka Slovenije bo lahko uresničevanje določenih tveganj kot posledico vpliva novega koronavirusa ocenila kmalu, bolj znatne učinke na poslovanje bank pa pričakuje v naslednjih mesecih.

LJUBLJANA - Sindikati so načeloma zadovoljni s predlaganimi popravki prvega protikoronskega zakona, saj so zajeli številne njihove predloge. Večje pomisleke imajo le v zvezi z javnim sektorjem, kjer vlada vprašanja, kot je nagrajevanje, rešuje z enostransko uredbo. Prav tako se bojijo vala dopuščanj po 1. maju, je za STA dejala predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Kar se tiče institucionaliziranega socialnega dialoga, pa pričakuje, da bo zaživel maja. Tretji paket ukrepov bi tako že moral obravnavati Ekonomsko-socialni svet, je menila.

LJUBLJANA - V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ocenjujejo, da gredo predlogi vlade v drugem protikoronskem paketu, namenjenem predvsem zagotovitvi zadostne likvidnosti gospodarstva, v pravo smer, pogrešajo pa še nekaj ukrepov, med njimi oprostitev plačila najemnin ter možnost odloga obveznosti iz lizing pogodb. V Združenju bank Slovenije (ZBS) medtem podpirajo predlog za poroštvo države za zagotavljanje dodatne likvidnosti gospodarstvu, so pa nanj podali nekaj pripomb. Ocenjujejo, da je najvišji predlagani dovoljeni skupni znesek obveznosti posameznega kreditojemalca postavljen prenizko in da predlagani način poplačila države ni sprejemljiv. ZBS tako npr. predlaga, da najvišji dovoljeni skupni znesek obveznosti posameznega kreditojemalca, za izpolnitev katerih skladno z zakonom odgovarja država, znaša do 25 odstotkov prihodkov od prodaje v letu 2019, in ne 10 odstotkov, kot predlaga vlada.

SVET

BRUSELJ - Voditelji članic EU so se na videokonferenci poskušali poenotiti glede strategije za okrevanje evropskega gospodarstva v primežu novega koronavirusa, medtem ko se vrstijo opozorila, da pandemije še zdaleč ni konec. Preboja niso dosegli, so se pa dogovorili, da si bodo prizadevali za čimprejšnjo vzpostavitev posebnega sklada za okrevanje. Evropska komisija naj bi zdaj v maju pripravila konkretne predloge glede strategije za okrevanje po pandemiji. V Evropski centralni banki so sicer posvarili, da zna biti ukrepanje nezadostno in prepozno, saj bi BDP območja evra lahko po najbolj črnem scenariju padel tudi za 15 odstotkov.

ŽENEVA/BERLIN - Regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge je evropske države posvaril, naj bodo previdne pri rahljanju ukrepov, ki so jih sprejele za zajezitev covida-19. Opozoril je, da so razmere še vedno burne in da bo tako še nekaj časa. Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je povedala, da "smo šele na začetku pandemije". Poudarila je, da bo treba še dolgo živeti z omejitvami zaradi novega koronavirusa.

ZAGREB/SKOPJE - Hrvaška bo prihodnji teden začela rahljati ukrepe. V okviru prvega vala rahljanja bodo v ponedeljek omogočili ponoven zagon vrste podjetij, ki nimajo neposrednega stika s potrošniki. Uvedli bodo tudi mestni in primestni javni promet ter hitre ladijske linije med kopnim in otoki. 4. maja bo znova začel delovati celoten zdravstveni sistem. Svoje delo bodo lahko znova začeli opravljati tudi ponudniki frizerskih, kozmetičnih in ostalih storitev. Severna Makedonija je že danes skrajšala policijsko uro in uvedla obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu.

ATENE/BUDIMPEŠTA - Grška vlada je podaljšala ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa do 4. maja, madžarska pa omejitve gibanja do 3. maja.

RIM - V Italiji je v zadnjem dnevu število ozdravljenih prvič od začetka epidemije novega koronavirusa preseglo število novih primerov okužbe. Ozdravelo je 3033 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom, zabeležili pa so 2646 novih okužb. Še naprej pada število trenutno okuženih in bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. Vse skupaj je bolezen covid-19 v Italiji zahtevala 25.549 življenj. Tam bodo poleti predvidoma začeli testirati cepivo proti covidu-19 na ljudeh,

PEKING/SEUL/HANOJ - V več azijskih državah se razmere v zvezi s pandemijo covida-19 umirjajo. Na Kitajskem že osmi dan zapored niso zabeležili nobene smrtne žrtve te bolezni, pada tudi število novih okužb. Tudi v Južni Koreji število novih okužb ostaja nizko. V Vietnamu so danes začeli rahljati drastične ukrepe ob pandemiji.

NEW YORK/VATIKAN - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je posvaril pred zmanjševanjem človekovih pravic zaradi novega koronavirusa. Papež Frančišek pa je opozoril na socialne posledice pandemije.

LONDON - Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) bo v luči pandemije koronavirusa za okrevanje gospodarstva v letošnjem in prihodnjem letu namenila 21 milijard evrov. Za obstoječe partnerje je banka že pripravila štirimilijardni paket pomoči, s čimer želi zagotoviti njihovo likvidnost. Sredstva so namenjena zlasti malim in srednje velikim podjetjem.

ŽENEVA/BRUSELJ - EU in 21 drugih članic Svetovne trgovinske organizacije (WTO) je podpisalo skupno izjavo, s katero so se zavezale k zagotavljanju čvrstih dobavnih verig hrane med svetovno zdravstveno krizo zaradi pandemije novega koronavirusa. Bruselj je predlagal tudi dodatne izredne ukrepe za nadaljnjo podporo najbolj prizadetim kmetijskim in živilskim trgom.

ŠPORT

LJUBLJANA - Člani izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije so govorili o ukrepih za odpravo posledic zaustavitve dejavnosti zaradi novega koronavirusa. Na vlado so naslovili tri sklepe, s katerimi bi se uredila pomoč organiziranemu športu v času pandemije in po njej, tako finančna kot pri sprostitvi dejavnosti. OKS je pozval vlado, da pri pripravi novega paketa interventnih in sistemskih ukrepov vključi tudi slovenski organiziran šport, tako za ohranjanje njegove mednarodne konkurenčnosti kot tudi pri rekreaciji. Prav tako naj se nemudoma sprejme ukrepe, ki bodo omogočili treninge vrhunskih športnikov z upoštevanjem priporočil NIJZ in ministrstva zdravje v sodelovanju z medicinsko komisijo OKS. OKS v tretjem sklepu poziva vlado, da podrobneje opredeli navodila za izvajanje športnih dejavnosti v času pandemije.

LJUBLJANA - Slovenski nogometni prvoligaši že nekaj tednov mirujejo, saj je zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjena Prva liga Telekom Slovenije. Kdaj se bo nadaljevala, še ni jasno, po zadnjem scenariju bi se lahko konec maja. Jasno pa je, kakšen format si želijo klubi. Prednostno si želimo sistem tekmovanja 9+1, kar bi pomenilo, da po koncu sezone 2019/20 zaradi izrednih razmer izpade zgolj ena ekipa, natančneje zadnji na lestvici, so v sporočilu za javnost zapisali slovenski prvoligaši. Po 25 od 36 krogov vodi Olimpija s 50 točkami, po 45 jih imata Celje in Aluminij, 43 Maribor, 38 Mura, 29 Tabor Sežana, 28 Bravo, 27 Triglav, 26 Domžale, 10 pa Rudar Velenje. Običajno zadnjeuvrščeni izpade, predzadnji pa igra kvalifikacije za obstanek z drugouvrščenim drugoligašem.

BRDO PRI KRANJU - Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) je sporočil dva možna scenarija za dokončanje sezone v evropskih tekmovanjih. Po prvem naj bi tekme v ligi prvakov in evropski ligi potekale vzporedno s tekmami v državnih prvenstvih, po drugem pa naj bi se nadaljevale šele avgusta. Iz Uefe so danes sporočili, da imajo ligaška tekmovanja trenutno prednost pred evropskimi. Po zadnjih podatkih naj bi bila finalna tekma lige prvakov 29. avgusta v Istanbulu, finalna tekma evropske lige pa 27. avgusta v Gdansku, a teh terminov člani izvršnega odbora Uefe niso uradno potrdili. Na tokratnem sestanku prek videokonference je tekla beseda tudi o terminih domačih ligaških tekmovanj. Po predlogu izvršnega odbora morajo nacionalne nogometne zveze najpozneje do 27. maja predstaviti koledar tekem, domače sezone pa se morajo končati najpozneje do 3. avgusta. V primeru, da bo v posameznih državah še naprej prisotna epidemija novega koronavirusa, se bo Uefa zavzela za predčasni konec sezone. Izvršni odbor Uefe je odločil še, da bo klubom, ki so se zaradi pandemije novega koronavirusa in prekinitve tekmovanj znašli v finančni stiski, nemudoma nakazala skoraj 70 milijonov evrov. Uefa bo tako sprostila denar, namenjen klubom za sodelovanje reprezentantov v kvalifikacijah za euro 2020.

LJUBLJANA - Končna odločitev o usodi košarkarske evrolige v sezoni 2019/20, ki je bila po pandemiji novega koronavirusa prekinjena 12. marca, bo znana 24. maja, so po sestanku z vsemi klubi sporočili iz evrolige.

LJUBLJANA - S sedeža Evropske odbojkarske zveze Cev so sporočili, da je sezona evropskih klubskih tekmovanj končana, v letošnji sezoni prav tako ne bo reprezentančne evropske lige. Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021 so za zdaj še na programu, zveza Cev je objavila tudi rezervni termin.

MADRID - Nogometaše v Španiji bodo začeli testirati na novi koronavirus že 28. aprila, da bi se klubi čim prej lahko vrnili k treningom in tekmovanjem. Opravljeni testi vseh nogometašev in klubskega osebja bodo oblastem dali pregled nad trenutnim položajem glede covida-19 v Španiji med nogometaši in prostovoljci la lige, saj si vodstvo prvenstva za klube želi čim prejšnji začetek treningov nogometašev v najbolj varnih zdravstvenih pogojih za igralce. Španski nogomet je obstal 12. marca, a si še vseeno želi končati sezono, do konca katere je še 11 krogov.

BERLIN - Nemški nogometni klubi so izrazili željo, da bi sezono nadaljevali 9. maja, je dejal predsednik nemške nogometne lige DFL Christian Seifert. Odločitev o nadaljevanju prekinjene sezone zavoljo pandemije novega koronavirusa mora potrditi nemška vlada, vse tekme v nemški prvi in drugi ligi pa bi potekale brez gledalcev. Elitno nemško nogometno ligaško tekmovanje je prekinjeno od 13. marca. Po 25 odigranih tekmah je bil v najboljšem položaju Bayern iz Münchna, ki je imel štiri točke več od drugouvrščene Borussie iz Dortmunda in pet več od tretjeuvrščenega Leipziga.

MONACO - Vodstvo atletske diamantne lige je zaradi pandemije novega koronavirusa za nedoločen čas prestavilo še dva junijska mitinga, natančneje v Eugenu v Združenih državah Amerike in v Parizu. Medtem v Oslu 11. junija pripravljajo alternativno atletsko tekmovanje, ki bo nadomestilo siceršnji tradicionalni miting na stadionu Bislett.

jes/jes
© STA, 2020