Pregled - novi koronavirus, 19. 4. (nedelja)

Ljubljana, 19. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v nedeljo, 19. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V Sloveniji so v soboto opravili 685 testiranj in potrdili 13 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj doslej 1330. Umrli so štirje bolniki s covidom-19, doslej skupaj 74. V soboto je bilo hospitaliziranih 90 bolnikov s covidom-19, od tega v intenzivni negi 26, dva so odpustili v domačo oskrbo. V UKC Ljubljana je hospitaliziranih 37 bolnikov, od tega jih je 10 v enoti intenzivne terapije. V mariborskem UKC je bilo v soboto hospitaliziranih 27 bolnikov, devet v intenzivni enoti. V soboto je pri njih umrl en bolnik s covidom-19. V Splošni bolnišnici Celje pa je s to boleznijo hospitaliziranih 19 oseb, od tega šest na intenzivni terapiji.

LJUBLJANA - Raziskava razširjenosti covida-19 v Sloveniji je prva tovrstna pri nas, zato je njen potek težko predvideti v potankosti. Vabilo so že poslali 3000 prebivalcem, prva testiranja načrtujejo za ponedeljek. Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec poziva povabljene, da sodelujejo, saj bo to ključno za sproščanje ukrepov. Na teren bodo poslali 10 ekip, ki bodo pri sodelujočih odvzeli bris in vzorec krvi. Testiranja naj bi opravili v tednu dni, rezultate raziskave pa nameravajo pripraviti še pred 1. majem.

LJUTOMER/ŠMARJE PRI JELŠAH - V domu za starejše občane v Ljutomeru so v soboto opravili 34 testiranj na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivni testi so bili pri štirih stanovalcih in enemu zaposlenemu. Tako je skupno pozitivnih 110, od tega 81 stanovalcev, 22 zaposlenih in sedem zunanjih zaposlenih. V domu v Šmarju pri Jelšah, kjer so imeli v preteklih tednih velik izbruh novega koronavirusa, je stanje stabilno. Dodatno so v domu potrdili eno okužbo, skupno so jih potrdili že 171. Za posledicami covida-19 pa je tam umrla še ena oseba.

VELENJE/POSTOJNA - Velenjski hotel Paka sta zapustili še zadnji osebi, ki sta bili tam v karanteni, medtem ko v postojnskem hotelu Epic ostaja še 13 oseb. Pet jih je v nedeljo karanteno zapustilo, na novo pa je prispela ena oseba. V prihodnjih dneh ga bodo po dodatnih testih zapuščali še tisti, ki so v karanteno prišli iz Španije, Anglije in Avstrije.

LJUBLJANA - Lastniki zasebnih zemljišč zunaj občine prebivanja lahko od sobote opravljajo na tem zemljišču vzdrževalna in sezonska dela. Policisti ta konec tedna ne beležijo večjih kršitev glede gibanja zunaj občine prebivanja. So pa denimo policisti z območja Kranjske Gore zabeležili večje število kršitev med pešci in kolesarji.

LJUBLJANA - V zadnjem tednu so veliko prahu dvignile zaščitne maske, za katere se je sprva trdilo, da so iz papirja, in naj bi bile preplačane. Direktor podjetja Seti Aleš Šarec, ki je dobavilo material za te maske, je opozoril, da se zaradi trenutnih dogodkov podjetju dela velika poslovna škoda, čeprav nimajo nič s tem poslom z blagovnimi rezervami.

LJUBLJANA - Epidemija novega koronavirusa je zdravstveni sistem postavila pred preizkušnjo. Po neposrednem odzivanju na epidemijo pa bo potreben tudi razmislek, kako naprej. Kot pravijo nekateri poznavalci sistema, v Sloveniji razprava o spremembah zdravstva poteka že vrsto let, a zdaj bodo te nujne.

LJUBLJANA - Ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa so prizadeli ponudnike skoraj vseh vrst storitev. Padec je še posebej opaziti pri organizatorjih različnih dogodkov, denimo porok. Po drugi strani pa se je povečalo povpraševanje po mojstrih za hišna popravila in čistilnih servisih. Veliko dela imajo tudi prevozniki in špediterji.

LJUBLJANA - Zaupanje v institucije, ki so ključnega pomena v času epidemije, ter v nekatere predstavnike teh institucij se je sodeč po rezultatih meritve Valicona v času epidemije povečalo. Najbolj občutno to velja za zdravstveni sistem in Radiotelevizijo Slovenija, sledijo banke, trgovine in policija. Na vrhu lestvice po stopnji zaupanja je civilna zaščita.

SVET

LOS ANGELES - Več kot 100 zvezdnikov z vsega sveta je ob pandemiji covida-19 v soboto pripravilo koncert One World: Together at Home. Koncert za spodbujanje solidarnosti z zdravstvenimi delavci, ki je trajal več kot osem ur, je bilo mogoče v živo spremljati na številnih televizijah, družbenih omrežjih in platformah. Ob koncu koncerta so organizatorji sporočili, da so dotlej zbrali za 128 milijonov dolarjev donacij za zdravstvene delavce po svetu.

PARIZ - Po svetu je za koronavirusno boleznijo 19 doslej umrlo več kot 160.000 ljudi, med njimi skoraj dve tretjini v Evropi, je na podlagi uradnih podatkov do 11.45 izračunala francoska tiskovna agencija AFP. Doslej so po svetu potrdili 2.331.318 primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 1.151.820 v Evropi, ki je najhuje prizadeta celina v pandemiji.

MOSKVA - Več milijonov pravoslavnih vernikov v času pandemije koronavirusa praznuje veliko noč, praznik Jezusovega vstajenja, teden dni kasneje kot zahodni kristjani. Praznovanje tokrat večinoma poteka med domačimi stenami, saj so zaradi karantenskih ukrepov v številnih državah prepovedani obiski cerkva.

WASHINGTON/PEKING - Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto opozoril Kitajsko pred posledicami, če se bo izkazalo, da je odgovorna za pandemijo koronavirusne bolezni 19 in je za to vedela. Na novinarski konferenci v Beli hiši je poudaril, da bi lahko bolezen na Kitajskem ustavili, še preden se je zares začela, a je niso. Dodal je, da posledično zdaj trpi cel svet. Vodja instituta za virologijo v kitajskem Wuhanu pa je zavrnil očitke ZDA, da novi koronavirus izvira iz njihovega laboratorija.

MELBOURNE - Avstralska zunanja ministrica Marise Payne je podprla neodvisno preiskavo glede izvora in izbruha koronavirusa. Po njenem mora Kitajska dopustiti neodvisno preiskavo in da se odkrije tudi, ali je bila država iskrena pri deljenju informacij o koronavirusu.

RIJAD - Svet islamskih učenjakov v Savdski Arabiji je vernikom po vsem svetu svetoval, naj med postnim mesecem ramazan zaradi pandemije koronavirusa raje molijo doma. Običajno se med ramazanom, ki se letos začne ta teden, zberejo muslimani na nočni molitvi v mošejah, to pa letos odsvetujejo.

RIM/MADRID - V Italiji je v zadnjih 24 urah za koronavirusno boleznijo 19 umrlo 433 ljudi, kar je najmanj v zadnjem tednu dni in druga najnižja številka v zadnjem mesecu. Skupno je covid-19 po podatkih italijanske civilne zaščite od izbruha februarja zahteval 23.600 življenj. Tudi v Španiji so v zadnjem dnevu zabeležili velik padec števila umrlih za covidom-19. V zadnjih 24 urah je tako umrlo 410 ljudi, dan prej pa 565.

PARIZ - V Franciji so v zadnjem dnevu našteli 395 smrtnih žrtev covida-19, skupno je za to boleznijo umrlo 19.718 ljudi. Se pa še naprej zmanjšuje število obolelih s covidom-19 v bolnišnicah in na oddelkih za intenzivno nego, je sporočil predstavnik zdravstvenih oblasti Jerome Salomon. Po njegovih besedah te številke kažejo, da se epidemija počasni umirja, a število ljudi v bolnišnicah ostaja zelo visoko.

PRIŠTINA - Za koronavirusno boleznijo 19 sta umrla dva civilista, ki sta delala pri mednarodni misiji Kfor pod vodstvom zveze Nato. Pri misiji so v soboto pozno zvečer še potrdili, da se je z novim koronavirusom okužilo več vojakov. Med njimi ni slovenskih, so potrdili pri Slovenski vojski.

JERUZALEM - V Izraelu so omilili nekatere ukrepe proti pandemiji covida-19. Del prebivalstva se je tako lahko vrnil na delovna mesta, znova so se odprle nekatere trgovine ter šole za otroke s posebnimi potrebami. Nova pravila bodo veljala dva tedna z možnostjo podaljšanja.

ŠPORT

LJUBLJANA - Medtem ko so v času epidemije novega koronavirusa športno-rekreativne storitve na prostem znotraj lastne občine dovoljene že od sobote, pa se bodo športni objekti na prostem in na površinah za šport v naravi odprli v ponedeljek. Takrat se bodo ob upoštevanju priporočil pristojnih zvez med drugimi lahko rekreirali tudi tenisači in golfisti. S ponedeljkom bo lahko posameznik ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb v svoji občini izvajal individualno športno-rekreacijsko dejavnost, na primer tek, kolesarjenje, golf, joga, ali takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri ni mogoč stik z drugimi posamezniki. Sem štejejo na primer tenis, badminton ali balinanje. Še vedno pa niso dovoljeni skupinski športi.

BARCELONA - Kontroverzni avstralski kolesar Rohan Dennis je v Gironi, kjer prebiva, prekršil pravila španskih oblasti v zvezi z epidemijo novega koronavirusa, zapustil prebivališče in odšel na trening. Po njem je prek Instagrama objavil sliko iz spremljevalnega vozila in pod njo zaklel: "34. dan, počil in zapustil hišo. Covid-19 mi lahko ... mojo rit". Med uporabniki spletnih omrežij je javna objava kolesarja Ineosa, sicer aktualnega svetovnega prvaka v kronometru, sprožila val ogorčenja, zato je zaprl svoje račune, kar se je zgodilo že lani, potem ko je zaradi še zdaj nepojasnjenih razlogov zapustil dirko po Franciji in se pozneje razšel z ekipo Bahrain Meride, poroča cyclingnews.com.

WUHAN - Kitajska prvoligaška nogometna ekipa Wuhan Zall se je po več kot treh mesecih vrnila v domače mesto, ki velja za epicenter pandemije novega koronavirusa. Ekipa je bila na 104 dneve dolgi poti, na kateri je med drugim obtičala v Španiji, saj so Wuhan januarja zaprli, ko se je virus že dodobra razširil in tudi zahteval smrtne žrtve. Mesto zdaj rahlja ukrepe proti širjenju, več sto navijačev je tako v soboto pozno zvečer na železniški postaji sprejelo vrnitev igralcev Zalla v mesto.Igralci, ki so nosili zaščitne maske, so v rokah nosili šopke cvetlic, navijači, odeti v oranžne, klubske barve pa so mahali z zastavami in peli.

AŠKABAD - V Turkmenistanu se je nadaljevala nogometna sezona, tudi z navijači na tribunah, saj je Turkmenistan ena redkih držav, ki doslej še ni zabeležila primera novega koronavirusa. Marca so kljub temu sledili navodilom svetovne zdravstvene organizacije in tri kroge pred koncem prekinili domače prvenstvo. Po mesecu dni, kljub mednarodnim skrbem, da oblasti v državi premalo resno spremljajo situacijo z virusom, se nogomet vrača na zelenice. V vodstvu lige so glede na zdravstveno stanje v državi prepričani, da ni razloga, da na stadionih ne bi bilo navijačev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ago/ago
© STA, 2020