Vodja laboratorija v Wuhanu zavrača odgovornost za pandemijo

Peking, 19. aprila - Vodja instituta za virologijo v kitajskem Wuhanu je danes zavrnil očitke ZDA, da novi koronavirus izvira iz njihovega laboratorija. "Virus na noben način ni prišel od nas," je po poročanju tujih tiskovnih agencij zatrdil Yuan Zhiming v pogovoru za kitajsko državno televizijo.

"Točno vemo, katere raziskave virusov potekajo na institutu in kako je treba ravnati z virusi in vzorci," je poudaril. Dodal je, da se v njegovem laboratoriju nihče ni okužil z novim koronavirusom. Dodal je, da ni mogoče, da bi virus prišel iz njegovega laboratorija. Poudaril je, da za to ni dokazov in da gre zgolj za ugibanja.

Po njegovem je razumljivo, da ljudje ob iskanju izvora pandemije, ki se je začela prav v Wuhanu, pomislijo na laboratorij. "A slabo je, če nekateri skušajo zavajati ljudi," je poudaril.

Iz dokumentov ameriškega State Departmenta, o katerih je nedavno poročal ameriški časnik Washington Post, je razvidno, da so ameriški diplomati leta 2018 večkrat obiskali kitajsko raziskovalno središče v Wuhanu in Washingtonu poslali dve opozorili glede varnosti v laboratoriju. Zaskrbljeni so bili zaradi varnosti in neustreznega upravljanja na inštitutu za virologijo v Wuhanu in so prosili za pomoč. Članek tudi navaja, da je diplomate skrbelo, da bi raziskave o koronavirusih pri netopirjih, ki so jih izvajali v laboratoriju, povzročile novo epidemijo, podobno epidemiji sarsa. Dokumenti so v ameriški vladi sprožili razpravo, ali bi bil lahko omenjeni ali kak drug laboratorij v Wuhanu izvor novega koronavirusa, ki je sprožil pandemijo.

Yuan je zavrnil tudi očitke, da je virus nastal v njegovem laboratoriju. "Ni dokazov, da ima virus umetne oz. sintetične sledi," je izpostavil.

O novem virusu so prvič poročali konec lanskega leta, ko so zabeležili nekaj primerov okužbe, povezanih s tržnico v Wuhanu. A kljub številnim ugibanjem, ki krožijo po spletu ni dokazov, da je virus sars-cov-2 ponesreči ušel iz laboratorija.

mc/set
© STA, 2020