Pregled - novi koronavirus, 18. 4. (sobota)

Ljubljana, 18. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v soboto, 18. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V Sloveniji so v petek opravili 1250 testiranj in potrdili 13 novih okužb s covidom-19, skupaj doslej 1317. Umrli so štirje bolniki z novim koronavirusom, doslej skupaj 70. V petek je bilo hospitaliziranih 93 bolnikov s covidom-19, od tega v intenzivni negi 27, osem so jih odpustili v domačo oskrbo, je na Twitterju objavila vlada. Doslej so v Sloveniji opravili 40.580 testiranj, iz bolnišnic pa so odpustili skupaj 190 bolnikov z novim koronavirusom. Glede na podatke s spletne strani sledilnik.org je med okuženimi z novim koronavirusom 155 zaposlenih v zdravstvu, 121 zaposlenih v domovih za starejše ter 280 oskrbovancev domov. 761 oseb ne spada v nobeno od teh kategorij. Podatki o okužbah po regijah kažejo, da je bilo v vključno petka največ, 390, okuženih v Osrednjeslovenski regiji, najmanj - 13 - pa v Posavski regiji.

LJUBLJANA - Po napovedih šolske ministrice Simone Kustec bodo v tednu po prvomajskih praznikih odločali o tem, ali se lahko dijaki 4. letnikov z namenom priprave na maturo pod strogimi zaščitnimi pogoji predčasno vrnejo v šole še pred začetkom mature. Na novinarski konferenci je odgovorila tudi na kritike glede namere, da se maturo izpelje v nespremenjenem obsegu. S pristojnimi so po njenih besedah ugotovili, da bodo na tak način vsi pogoji in pravice zagotovljeni na najbolj enak in pošten način. Predsednica Društva ravnateljev srednjih šol, dijaških domov in višjih šol Nives Počkar je za Televizijo Slovenija sicer opozorila na vprašanja, kot kdo bo dijakom zagotovil zaščitno opremo ali kako bodo prišli v šolo tisti, ki za to potrebujejo javni prevoz.

LJUBLJANA - V mesecu dni, ko tehnični pregledi motornih vozil niso bili mogoči, se je nabralo okrog 400.000 vozil, ki potrebujejo tehnični pregled ter podaljšanje prometnih dovoljenj, je na sobotni novinarski konferenci dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Pregledi bodo znova mogoči v ponedeljek, vendar ni potrebe, da vsi takoj hitijo na preglede. Kot je pojasnil Vrtovec, bo obvezna dezinfekcija vseh delov vozila, ki se jih dotika izvajalec tehničnih pregledov, sedež pa bo moral prekriti z zaščitno folijo. Stranka mora v času pregleda ostati na prostem.

POSTOJNA/VELENJE - Velenjski hotel Paka bosta v nedeljo zapustili še zadnji dve osebi, ki je bila tam v karanteni. Hotel bodo zaprli in temeljito razkužili, v ponedeljek pa ga vrnili lastniku. Še naprej pa deluje karantena v postojnskem hotelu Epic, kjer je še 17 oseb. Kot je za STA povedal poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk, je karanteno v petek zapustila ena oseba in danes še ena, sta pa ponoči prišli dve novi osebi.

LJUBLJANA - Potem ko je ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec pred kratkim pozvala na pomoč pridelovalcem hmelja, sadja in zelenjave, ki so ostali brez tujih sezonskih delavcev, je v soboto začela veljati odredba, po kateri bruto urna postavka za začasno ali občasno delov v kmetijstvu ne sme biti nižja od 5,16 evra. Prav ta znesek pa je sprožil burne odzive.

SVET

WASHINGTON - Po svetu je že več kot 2,2 milijona potrjeno okuženih z novim koronavirusom, število umrlih pa je preseglo 150.000. Poleg tega trenutno v različnih oblikah karantene za zajezitev širjenja okužb živi več kot 4,5 milijarde ljudi. Skoraj tretjino vseh okužb so zabeležili v ZDA, kjer je poleg tega covidu-19 podlegla skoraj četrtina vseh smrtnih žrtev na svetu. Umrlo je približno 37.000 ljudi, kar je največ v katerikoli državi na svetu. ZDA sledijo Italija, Španija in Francija. Novi koronavirus ni prizanesel praktično nobenemu delu sveta. Tudi v Afriki je število smrtnih žrtev preseglo tisoč.

MADRID - V Španiji je število smrti zaradi novega koronavirusa preseglo 20.000. Gre za tretje največje število smrtnih žrtev za ZDA in Italijo na svetu. Število vseh okuženih se je povzpelo na nekaj več kot 191.000, ozdravelo je skoraj 75.000 ljudi. V zadnjih 24 urah je umrlo 565 ljudi, potem ko so dan pred tem zabeležili 585 smrtnih žrtev. Glede na navedbe zdravstvenih oblasti je Španija prešla vrhunec epidemije koronavirusne bolezni 19, ki je 2. aprila v enem samem dnevu terjala 950 življenj, in pritisk na bolnišnice se je zmanjšal.

DUNAJ - V Avstriji je število ljudi, ki so že okrevali po okužbi z novim koronavirusom, preseglo 10.000, je objavilo avstrijsko notranje ministrstvo. Število novih okužb se je v enem dnevu povzpelo le za 0,7 odstotka in znaša 14.671. Zdravstveni minister Rudolf Anschober razmere opisuje kot stabilne, a svari pred pretirano brezskrbnostjo. Na dnevni ravni se je število potrjenih okužb v državi že več dni zapored povzpelo za okrog odstotek. Zadnje povišanje je znašalo le 0,7 odstotka, kar je najnižja vrednost v daljšem časovnem obdobju. Trenutno je aktivno okuženih še 4.014 ljudi.

ZAGREB - Na Hrvaškem so za štirinajst dni, do 4. maja, pa so podaljšali ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. V zadnjih 24 urah so zabeležili 18 novih okužb in tri smrti zaradi novega koronavirusa, je sporočil tamkajšnji nacionalni štab civilne zaščite. Kot je potrdil minister za zdravstvo Vili Beroš, se je doslej na Hrvaškem z novim koronavirusom okužilo 1832 ljudi. Testirali so skupaj 21.647 oseb, v zadnjih 24 urah 694. Pozitivnih je bilo 8,53 odstotka, kar je nekoliko manj kot v petek.

LONDON - V Veliki Britaniji je zaradi covida-19 umrlo še 888 ljudi, število okužb z novim koronavirusom pa se je v zadnjih 24 urah povečalo za 5526. V bolnišnicah v Veliki Britaniji je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo 15.464 ljudi. Na Otoku so doslej izvedli 460.437 testov za koronavirus, od tega jih je bilo 114.217 pozitivnih. Za koronavirusno boleznijo 19 se v britanskih bolnišnicah zdravi 17.759 ljudi. Zaradi naraščanja okužb in števila smrti zaradi koronavirusa se je britanska kraljica Elizabeta II odločila, da njenega 94. rojstnega dneva, ki ga praznuje v torek, ne bodo naznanile tradicionalne topovske salve.

KOEBENHAVN - Danska je v okviru ukrepov za boj proti novemu koronavirusu pozno v petek podaljšala prepoved javnega zbiranja več kot desetih ljudi. Prepoved je veljala od 17. marca in naj bi se iztekla v soboto. Iz prepovedi so izvzeti vrtci in šole do petega razreda, ki so ta teden po štirih tednih zaprtja znova odprli vrata. Na Danskem bodo sicer v ponedeljek ob upoštevanju določenih ukrepov lahko znova začeli delati frizerji, zobozdravniki, fizioterapevti in avtošole.

MOSKVA - V Rusiji število okuženih z novim koronavirusom še naprej hitro narašča. Zabeležili so rekordnih 4758 novih okužb, število okuženih se je tako povzpelo na več kot 36.700. Zaradi covida-19 je umrlo še 40 ljudi, skupaj doslej 313. Moskovski župan Sergej Sobjanin je karanteno, ki bi se sicer iztekla jutri, podaljšal do 1. maja. Čeprav je samo v Moskvi okuženih skoraj 21.000 ljudi, od tega so zabeležili 2649 novih primerov ter 21 novih smrti, tamkajšnje oblasti zatrjujejo, da so se v mestu uspeli izogniti eksplozivni rasti epidemije. Ruske oblasti sicer ne izvajajo množičnega testiranja za koronavirus.

TOKIO - Na Japonskem je le nekaj dni po razglasitvi izrednih razmer za celotno državo, s katerimi skušajo oblasti zajeziti širjenje novega koronavirusa, število okuženih naraslo na 10.000. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 200 ljudi, najbolj prizadeto območje pa ostaja prestolnica Tokio. Tam so potrdili 181 novih primerov okužbe, v petek pa več kot 200. Kljub pozivom zdravstvenih strokovnjakov, da je testiranje ključnega pomena za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, so na Japonskem v zadnjih tednih omejevali število testov. Zdaj napovedujejo, da bodo testiranje okrepili.

TEHERAN - V Iranu je doslej zaradi covida-19 umrlo že več kot 5000 ljudi, potem ko so v zadnjem dnevu našteli 73 smrtnih žrtev. Njihovo število sicer na dnevni bazi že teden dni pada. Po zgledu preostalih delov države so v Teheranu odprli manjša podjetja in trgovine, a življenje teče vse prej kot po normalnih tirnicah.

WASHINGTON - V ZDA so se v petek stopnjevali politični prepiri med vlado predsednika ZDA Donalda Trumpa in guvernerji zveznih držav glede okrepitve zmogljivosti testiranja za novi koronavirus. Pri testiranju vlada kaos, saj ni na voljo dovolj kompletov. Doslej so v ZDA testirali 3,5 milijona ljudi ali odstotek prebivalstva, za začetek odpravljanja ukrepov socialnega distanciranja pa bi morali opraviti najmanj 4,5 milijona testov na mesec. Število okuženih z novim koronavirusom je v ZDA do petka zvečer preseglo 701.000, umrlo je 37.000 ljudi.

MONTREAL - Kanadsko-ameriška meja bo ostala zaprta še en mesec, je sporočil kanadski premier Justin Trudeau. Kanado, kjer so zabeležili približno 32.000 okužb z novim koronavirusom in skoraj 1400 smrti zaradi covida-19, so pretresla razkritja glede stanja v domu za ostarele blizu Montreala, kjer se je razširil novi koronavirus. Zaposleni so večinoma odšli, oskrbovanci pa so bili v veliki meri prepuščeni sami sebi. V nekaj tednih jih je umrlo 31.

WASHINGTON - Zaradi pandemije novega koronavirusa je glede na ugotovitve študije Inštituta za ekonomsko politiko (EPI) v ZDA doslej v mesecu dni zdravstveno zavarovanje izgubilo okrog 9,2 milijona ljudi. Izgubili so ga zato, ker so ga imeli preko delodajalca in so ob izgubi zaposlitve ostali tudi brez zavarovanja. Zaposlitev je sicer v mesecu dni v ZDA izgubilo najmanj 22 milijonov ljudi. Toliko je bilo namreč vlog za podporo zaradi brezposelnosti.

WASHINGTON - Protivirusno zdravilo remdesivir se je v manjšem poskusu na opicah izkazalo kot učinkovito pri zgodnjem zdravljenju covida-19, so sporočili znanstveniki ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje. Zdravilo se sicer poskusno že uporablja za zdravljenje ljudi, obolelih za koronavirusno boleznijo 19. Namen ameriške študije, ki še ni bila deležna ocene znanstvene skupnosti, je bil dopolniti preiskave, ki potekajo v okviru kliničnega testiranja zdravila. Zdravilo naj bi se glede na nekatere navedbe izkazalo kot zelo učinkovito v bolnišnici v Chicagu. Nekaj bolnikov so z remdesivirjem že zdravili tudi v Sloveniji.

ŠPORT

LJUBLJANA - Izvršni odbor Mednarodne balinarske zveze (FIB) je na dopisni seji odločil, da so v luči pandemije koronavirusa vsa svetovna prvenstva, ki so bila predvidena v letu 2020, prestavljena na prihodnje leto. Če bodo razmere omogočale, bodo letos skušali izpeljati vsaj celinska prvenstva v moški in ženski konkurenci.

NEAPELJ - Sloviti neapeljski nogometaš Ciro Ferrara je v dobrodelne namene v času koronavirusne pandemije poklonil poseben dres. Nekdanji branilec azzurrov je prek videoposnetka sporočil, da je fundaciji Cannavaro - Ferrara podaril reprezentančni dres s številko 10 legendarnega Argentinca Diega Maradone. V nekaj urah na dražbi je dosegel 16.000 evrov. El pibe de oro oziroma zlati deček je dres kot kapetan sinjemodrih nosil na prijateljski tekmi proti Italiji leta 1987 in ga je podaril Ferrari, ki je takrat pri 20 letih šele debitiral za izbrano vrsto. Nogometaša sta bila tudi soigralca pri Napoliju, skupaj sta osvojila pokal Uefa in dva naslova v serie A. Maradona se je prek Instagrama odzval na pobudo nekdanjega soigralca. "Veseli me, da lahko dres, ki sem ti ga podaril pred 33 leti, danes pomaga ljudem v stiski. Neapelj in Neapeljčani, moj drugi dom, moji ljudje," je zapisal Maradona.

EDINBURGH - Ena izmed vodilnih škotskih epidemiologinj Devi Sridhar je prepričana, da so poletne olimpijske igre, ki bodo po preložitvi v Tokiu prihodnje leto, "zelo nerealne", če ne bodo prej odkrili učinkovitega cepiva proti novemu koronavirusu. Ta je svet pahnil v najhujšo krizo po drugi svetovni vojni. "Če bomo v naslednjem letu dobili cepivo, potem dejansko mislim, da so olimpijske igre realno izvedljive. Cepivo bo pomenilo res velikanski preboj, torej učinkovito, cenovno dostopno in splošno razpoložljivo cepivo," je zatrdila škotska epidemiologinja na novinarski konferenci univerze v Edinburghu, poroča britanska radiotelevizija BBC.

CARDIFF - Valižanski kolesar Geraint Thomas, zmagovalec znamenite dirke po Franciji leta 2018, je zbral 300.000 funtov (345.206 evrov) za donacijo britanskemu sistemu javnega zdravstva (NHS) za boj proti epidemiji novega koronavirusa, so v soboto poročali britanski mediji. Ker mnogi zdravniki in medicinske sestre v Veliki Britaniji delajo 12 ur na dan, je 33-letni britanski zmagovalec Toura sprejel izziv vožnje s kolesom v svoji garaži in tri dni zaporedoma kolesaril na sobnem kolesu za dober namen. Pedali je vrtel od 7.30 do 19.30 tri dni po vrsti in po uspešno opravljenem izzivu priznal, da je bila to najtežja preizkušnja v njegovi poklicni karieri, poročajo britanski mediji.

OBERHOF - Biatlonci bodo novo sezono svetovnega pokala začeli 28. in 29. novembra v Kontiolahtiju na Finskem, je sporočila Mednarodna biatlonska zveza (Ibu). Svetovno prvenstvo bo med 10. in 22. februarjem prihodnje leto na Pokljuki, po največjem tekmovanju zime se bo svetovni pokal nadaljeval v Pekingu. V kitajski prestolnici bodo obenem tedaj tudi testne tekme pred zimskimi olimpijskimi igrami leta 2022. Sezona se bo končala marca 2021 na Holmenkollenu nad Oslom.

MIAMI - Vodstvo severnoameriške košarkarske lige NBA in združenje poklicnih igralcev NBPA sta sklenila dogovor o načrtu za znižanje plač igralcem, v primeru, da bi bila sezona 2019/20 odpovedana zaradi pandemije covida-19, je dejal komisar lige Adam Silver. Za zdaj še ni mogoče napovedati, kdaj se bo liga lahko nadaljevala. Prva med ligami se je 11. marca, pred več kot enim mesecem, zaustavila prav liga NBA, potem ko je bil na okužbo s sars-cov-2 pozitiven center Utah Jazz Rudy Gobert.

td/td
© STA, 2020