Pregled - novi koronavirus, 17. 4. (petek)

Ljubljana, 17. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v petek, 17. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V Sloveniji potrdili 36 novih okužb s koronavirusom, skupaj doslej 1304. Zaradi covida-19 je v četrtek umrlo pet bolnikov, doslej skupaj 66. Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je ocenila, da je epidemija novega koronavirusa pod nadzorom. Ker projekcije kažejo na upad števila okuženih, se lahko postopoma začne odpirati javno življenje.

LJUBLJANA - Vlada je odločila, da bo s ponedeljkom ponovno dovoljeno opravljanje tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil. Prav tako so s ponedeljkom odpravili prepoved za nekatere oblike javnega linijskega prevoza, pri čemer bo lahko v vozilu tretjina potnikov, kot je registriranih sedežev.

LJUBLJANA - Vlada se je tudi seznanila z osnutkom popravkov prvega in osnutkom drugega protikoronskega zakona. Oba bosta v DZ vložena po nujnem postopku, obravnavo bo nadaljevala v ponedeljek. Vsebine še niso razkrili. Gospodarski minister Počivalšek pa je dejal, da je naklonjen uvajanju t. i. vrednotnic, s katerimi bi pomagali turističnim agencijam. Predlogi ukrepov sicer prihajajo iz vseh vetrov - od delodajalskih, sindikalnih in drugih nevladnih združenj do političnih strank.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zadržalo del odloka o omejitvi gibanja in vladi naložilo, da mora takoj po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov iz odloka. Ob upoštevanju strokovnih razlogov mora nato ukrepe podaljšati, spremeniti ali odpraviti, o tem pa obvestiti javnost, so sporočili iz ustavnega sodišča. Po mnenju ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa to pomeni, da je odlok o omejitvi gibanja prestal presojo ustavnega sodišča. V opoziciji pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča, v Levici pa napovedujejo vložitev zahteve za oceno ustavnosti tudi v sredo sprejetega vladnega odloka o omejitvi gibanja.

LJUBLJANA - Zaščitne maske, ki jih je država zaradi koronavirusa konec marca naročila pri podjetjih Korez-Sorting Group in Zaščita Lukač, so po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška narejene iz netkanega blaga, torej materiala s svojim imenom in certifikatom. "Da so to maske iz papirja, je zavajanje," je poudaril.

LJUBLJANA - Nacionalno preverjanje znanja letos v šestem in devetem razredu osnovne šole odpade, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, še prej pa je o tem poročal Dnevnik. Matura vsekakor bo, je za Dnevnik dejala ministrica Simona Kustec. Je pa mogoče, da bo matura drugačna, njen obseg skrčen ali da se bodo roki za izvedbo še premikali, je dodala.

ŠMARJE/LJUTOMER - Župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš po dobrem mesecu dni od izbruha novega koronavirusa v tej občini ocenjuje, da se stanje umirja. Po zadnjih objavljenih podatkih NIJZ ima v tej občini stalno prebivališče 155 potrjeno okuženih, kar je šest več kot teden dni prej. Velik del okuženih odpade na tamkajšnji dom upokojencev. V domu starejših občanov Ljutomer je četrtkovo testiranje pokazalo okužbo z novim koronavirusom pri štirih ljudeh, pri devetih okuženih pa je bil test negativen in so torej ozdraveli. Skupno so potrdili 102 okužbi, skupno število ozdravelih pa je 26. Trenutno število obolelih je tako 76.

LJUBLJANA - V društvu državnih tožilcev zahtevajo presojo ustavnosti obširnega protikoronskega zakona v delu, ki začasno znižuje plače tožilcem. Pobude za oceno ustavnosti vlagajo tudi posamezni državni tožilci. Po oceni društva zakon neutemeljeno posega v ustavnopravna razmerja med vejami oblasti in ogroža izvrševanje sodne oblasti v kazenskih zadevah.

LJUBLJANA - Pred ljubljansko infekcijsko kliniko so odprli nove 'kontejnerske' sprejemne ambulante za okužene z novim koronavirusom, tiste s sumom na okužbo in kontrolne preglede že ozdravelih. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so sicer ta teden povečali število ambulantnih pregledov. Zaostanke bodo zmanjševali tudi s podaljšanjem delovnega časa in delom ob vikendih.

MARIBOR - V UKC Maribor se število bolnikov z novim koronavirusom še naprej znižuje, zato tečejo pospešene priprave na krajšanje zaostankov pri obravnavah ostalih bolnikov. Strokovni direktor Matjaž Vogrin napoveduje za prihodnji teden približno 10-odstotno povečanje obsega dela.

LJUBLJANA - Zavod RS za zaposlovanje je po zakonu o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, ki je začel veljati 29. marca, in protikoronskemu zakonu za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, ki je v veljavi od 11. aprila, doslej od delodajalcev prejel prošnje za finančno pomoč za 90.797 zaposlenih, so za STA sporočili z zavoda. Kot so pojasnili, je vloge za državno pomoč po obeh zakonih do četrtka oddalo 17.534 delodajalcev. Ob tem so posebej opozorili, da gre za začasne številke, ki se bodo z obdelavo vlog še spreminjale.

LJUBLJANA - Koncentracije črnega ogljika iz prometa so se v Ljubljani v drugi polovici marca, po uvedbi ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa, zmanjšale, so ugotovili v raziskovalni skupini podjetja Aerosol. Upočasnitev javnega življenja se pozitivno odraža v kakovosti zraka v prestolnici, so poudarili.

KOČEVJE - V sklopu ukrepov za pomoč lokalnemu gospodarstvu v času epidemije covida-19 bodo pravne osebe v Občini Kočevje, ki niso poslovale ali pa so poslovale v zmanjšanem oziroma prilagojenem obsegu, na podlagi vložene vloge plačale manj za storitve ravnanja z odpadki. Podjetja, ki so morala zapreti dejavnost, bodo morala poravnati samo 30 odstotkov običajne obveznosti. Podjetja, ki pa so delovale v zmanjšanem obsegu ali prilagojeno, pa bodo plačala 60 odstotkov običajne obveznosti, so sporočili z občine. Pravna oseba lahko zaprosi za zmanjšanje obračunskega volumna z vlogo, ki vsebuje izjavo o načinu poslovanja, ki jo posreduje Komunali Kočevje.

SVET

BRUSELJ - Evropski parlament je sprostil 3,08 milijarde evrov pomoči zdravstvenemu sektorju EU ob pandemiji koronavirusna iz proračuna unije. S sredstvi naj bi zagotovili dodatno opremo in pripomočke za boj proti pandemiji ter razbremenili zdravnike in medicinske sestre, ki skrbijo za obolele s covidom-19. Evropski poslanci so tudi sprejeli dodatne ukrepe za blaženje posledic krize, omogočajo takojšnjo in prožno dodelitev sredstev EU. Zagotovili bodo tudi več pomoči ribičem, ribogojstvu in kmetijstvu, ki jih je pandemija močno prizadela ter omogočili nadaljnje delovanje sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim. Evropski parlament se je z veliko večino tudi izrekel za skupne obveznice za obnovo za obvladovanje gospodarskih posledic zaradi pandemije covida-19. Z njimi naj bi države financirale prihodnje investicije, ne pa prevzele obstoječih dolgov. V petek sprejeti resoluciji so evropski poslanci tudi bili kritični do ravnanja Madžarske in Poljske v pandemiji. Za resolucijo je glasovalo 395 evroposlancev, 171 jih je bilo proti, 128 vzdržanih. Odločitev Evropskega parlamenta za države članice ni obvezujoča, velja pa za pomembno politično smernico.

BRUSELJ - Iz tujine se je doslej vrnilo že več kot pol milijona državljanov članic EU, ki so tam obtičali zaradi ukrepov, povezanih z novim koronavirusom. Še okoli 99.000 jih je v tujini, vrnili naj bi se v prihodnjih dneh. Ob začetku krize, povezane z novim koronavirusom, je okoli 600.000 državljanov članic EU sporočilo, da se ne morejo vrniti domov, ker so zaradi izbruha novega koronavirusa različne države po svetu omejile potovanja. Doslej se je več kot pol milijona ljudi vrnilo s poleti, ki so jih organizirale države članice. Še 45.000 državljanov EU se je vrnilo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, ko Evropska komisija sofinancira do 75 odstotkov stroškov leta. Med slednjimi je bilo po podatkih komisije tudi 131 slovenskih državljanov.

LONDON/PARIZ - Gospodarska in zdravstvena kriza, ki jo je sprožila pandemija koronavirusne bolezni 19, je trenutek resnice za Evropsko unijo, je v pogovoru za časnik Financial Times (FT) dejal francoski predsednik Emmanuel Macron. Ob tem se je zavzel za solidarnost v EU in pozval omahljive članice na severu Evrope, naj se povežejo ter podprejo Španijo in Italijo.

NEW YORK/WASHINGTON - V državi New York se je stopnja kužnosti z novim koronavirusom v četrtek znižala z 1,2 na 0,9, kar pomeni, da ena oseba okuži manj kot eno osebo. V ZDA je trenutno približno 672.000 okuženih in 33.325 mrtvih. V državi New York okoli 225.000 okuženih, v mestu New York pa 125.000 in okoli 11.500 mrtvih. Država in mesto New York sta najhuje prizadeta v ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek na novinarski konferenci predstavil smernice svoje vlade za postopno odpiranje ameriškega gospodarstva in odpravljanje ukrepov družbenega distanciranja, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa.

PEKING/WUHAN/WASHINGTON- Kitajska je po kritikah nekaterih tujih voditeljev glede ravnanja po izbruhu novega koronavirusa pozvala k enotnosti v boju proti pandemiji covida-19. Zavrnila je tudi očitke, da je prikrivala podatke o razsežnosti epidemije koronavirusa. Kitajsko mesto Wuhan, kjer je konec decembra izbruhnil novi koronavirus, je presenetljivo popravilo število smrtnih žrtev in ga zvišalo za okoli 50 odstotkov. V zadnjem dnevu so namreč dodali še 1290 smrtnih žrtev covida-19, skupno se je število mrtvih v Wuhanu povzpelo na 3869, na državni ravni pa na 4632. Ameriške diplomate je sicer že leta 2018 skrbela biološka varnost v laboratoriju v kitajskem mestu Wuhan, od koder so kasneje prvič poročali o novem koronavirusu, je razvidno iz dokumentov State Departmenta. Dokumenti, o katerih poroča ameriški časnik Washington Post, so obudili teorijo, da je novi koronavirus ušel iz laboratorija.

RIM/TRST - Italija je objavila prve podrobnosti svojega načrta o uporabi aplikacije na mobilnih telefonih za sledenje okuženim z novim koronavirusom, medtem ko namerava v začetku maja po dveh mesecih začeti sproščati omejitve gibanja. Aplikacijo naj bi preizkusili v pilotskih regijah in nato njeno uporabo razširili po vsej državi. Časovnice niso navedli. Od 1. marca do 4. aprila letos je v državi umrlo 20 odstotkov več ljudi kot v enakem obdobju od leta 2015 do 2019. Skupno je v Italiji od 20. februarja, ko je v državi izbruhnila epidemija novega koronavirusa, umrlo 22.745 ljudi. V Trstu pa so morali zaradi najmanj 19 primerov okužbe z novim koronavirusom, tudi med zdravniki, za 15 dni zapreti oddelek urgentne medicine v bolnišnici Katinara.

MADRID - V Španiji je zaradi covida-19 doslej umrlo 19.478 ljudi. V zadnjih 24 urah je umrlo 585 ljudi. Ob tem so izpostavili, da podatka ni mogoče primerjati s prejšnjimi dnevnimi podatki, ker so spremenili metodologijo, da bi poenotili statistične podatke regij. Vlada je namreč ponoči objavila dopolnjena navodila, po katerih morajo iz 17 avtonomnih regij posredovati samo podatke o tistih mrtvih, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Na vrhuncu epidemije so 2. aprila zabeležili 950 smrti.

BRUSELJ - V Belgiji je število smrtnih žrtev zaradi koronavirusne bolezni 19 preseglo 5000. V zadnjem dnevu so namreč potrdili 313 novih smrtnih primerov covida-19, skupaj pa 5163. Belgija je v vrhu držav glede števila mrtvih na število prebivalcev. Do sedaj so v državi potrdili 36.138 okužb, v zadnjem dnevu 1329.

STOCKHOLM - Švedska vlada je napovedala, da bo okrepila število testiranj za novi koronavirus, še vedno pa ne namerava sprejeti kakšnih strožjih ukrepov za omejitev gibanja. Švedska v boju proti koronavirusu ni uvedla strogih karantenskih ukrepov, kot je bilo to v večini drugih evropskih držav. Državljane le pozivajo, naj bodo odgovorni in sledijo priporočilom. Na Švedskem se število umrlih zaradi koronavirusne bolezni 19 sicer zmanjšuje. V petek so zabeležili 67 novih smrtnih primerov zaradi covida-19, kar je bistveno manj kot v zadnjih dnevih. Skupno se je število mrtvih povzpelo na 1400.

BEOGRAD/SKOPJE - V Srbiji je ob 17. uri začela veljati najdaljša policijska ura od uvedbe izrednih razmer zaradi epidemije novega koronavirusa 15. marca. Zaradi praznikov ob pravoslavni veliki noči bo ob popolni prepovedi gibanja na prostem veljala skupno 84 ur, do torka do 5. ure. V Severni Makedoniji bo vejala kar 85 ur. Doslej so v Srbiji potrdili skupno 5690 primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je skupno 110 bolnikov.

ŠPORT

LJUBLJANA - Medtem, ko so ljubitelji športa pričakovali, da bodo v skladu z rahljanjem ukrepov za boj proti širitvi novega koronavirusa že ta konec tedna lahko vihteli palice za golf in loparje za tenis, je zdaj jasno, da se bo to zgodilo šele v ponedeljek, 20. aprila. Ponedeljek je namreč dan, ko bodo upravitelji igrišč lahko začeli z delovanjem. Uradni odlok vlade republike Slovenije namreč za delovanje športnih objektov kot prvi dan določa 20. april, ko bodo z delovanjem začele nekatere trgovine in storitvene dejavnosti, kamor sodi tudi upravljanje športno-rekreativnih centrov.

LJUBLJANA - Nogometna zveza Slovenije je na video konferenci klubom predstavila scenarije za nadaljevanje prvenstva. Možnost organizacije tekem je odvisna od ukrepov države, ki zaenkrat športne dogodke še omejujejo. V kolikor bodo razmere dovoljevale, da vlada omili ali sprosti ukrepe, bi se lahko državno prvenstvo nadaljevalo predvidoma konec maja. Izvršni odbor NZS je na svoji korespondenčni seji sprejel sklep o zaključku nekaterih tekmovanj. Teoretično bi prvi možni termin lahko bil 23. maj, čeprav je bolj verjetno, da se bodo prvenstva nadaljevala 30. maja ali najkasneje 6. junija in se predvidoma zaključila pred 25. julijem.

LJUBLJANA - Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec ter generalni sekretar OKS Blaž Perko sta se danes sestala z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec ter njeno ožjo ekipo. Na ministrstvu so se dogovoril, da bodo ukrepe za pomoč športu ter njegovo ponovno oživljanje po izbruhu pandemije novega koronavirusa usklajevali prihodnji teden. Te pogovore in usklajevanja na operativni ravni so za STA potrdili tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Po usklajevanju s strokovnima deloma MIZŠ in OKS je v četrtek predvidena tudi seja vlade, kjer bodo govorili tudi o ukrepih za pomoč športu, ter prav tako v četrtek ob 14. uri seja izvršnega odbora (IO) OKS.

LEEDS - Legenda nogometnega kluba Leeds in njegov rekorder po številu nastopov Norman Hunter je zjutraj umrl za posledicami novega koronavirusa, poročajo angleški mediji. Svetovni prvak z Anglijo leta 1966 je preminil v 77. letu starosti. V svoji karieri je osrednji branilec za Anglijo nastopil 28-krat, leta 1966 pa je postal svetovni prvak, kar je še vedno edini naslov za zibelko nogometa na velikih tekmovanjih.

GLASGOW - Vodilni škotski epidemiolog Devi Shridar je opozoril prireditelje kolesarske dirke po Franciji, naj se ne igrajo z zdravjem ljudi in naj dirko enostavno odpovedo. Konec avgusta, ko je novi termin začetka dirke, po njegovem razmere ne bodo dovoljevale tekmovanja, še posebej, če bodo ob progi prisotni gledalci.

ago/ago
© STA, 2020