Diabetiki naj v času epidemije poskrbijo za dober nadzor krvnega sladkorja

Ljubljana, 18. aprila - Med ogroženimi skupinami, pri katerih se covid-19 lahko razvije v zelo resni obliki, so osebe s sladkorno boleznijo, posebej starejše in s pridruženimi boleznimi. Pri njih je trikrat večja smrtnost. Diabetologi jim svetujejo, naj poskrbijo za čim boljši nadzor nad sladkorno boleznijo, v primeru okužbe naj upoštevajo navodila svojega zdravnika.

Ljubljana.
Merjenje krvnega sladkorja.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot pri vseh virusnih okužbah se tudi v primeru okužbe z novim koronavirusom lahko pojavi težava z nadzorovanjem krvnega sladkorja, opozarjajo v Zvezi društev diabetikov Slovenije, kjer so pripravili posebna priporočila za ravnanje oseb s sladkorno boleznijo v času pandemije covida-19.

V prvi vrsti osebam s sladkorno boleznijo svetujejo, da poskrbijo za čim boljši nadzor nad sladkorno boleznijo, predvsem naj si pogosto merijo krvni sladkor in ga skušajo vzdrževati na priporočljivi ravni, kar zniža tveganje za okužbo in resnost obolenja.

V primeru znakov okužbe jim priporočajo, da takoj pokličejo svojega osebnega zdravnika. Potrebe organizma po inzulinu namreč pri virusni okužbi narastejo, zato je nujno prilagoditi tako zdravljenje z zdravili kot tudi prehrano.

Če oseba s sladkorno boleznijo dobi povišano temperaturo, kašlja, ima izcedek iz nosu ali težko diha, naj torej obvesti svojega zdravnika in se z njim posvetuje, svetujejo v zvezi društev diabetikov in dodajajo, da ima večina bolnikov milo obliko bolezni, ki jo lahko preboli doma. Svetujejo jim ustrezno hidratacijo in blaženje simptomov s paracetamolom.

Obolele osebe s sladkorno boleznijo tipa 1 naj si pogosto merijo krvni sladkor in ketone v urinu. Kot so zapisali, bodo za vzdrževanje normalne ravni krvnega sladkorja morda potrebne pogoste spremembe v doziranju bazalnega inzulina kot dodatni korekcijski bolusi prandialnega (hitro delujočega) inzulina.

Tudi bolniki z resno obliko bolezni, ki se zdravijo v bolnišnici, potrebujejo pogoste meritve krvnega sladkorja. Oralna zdravila, posebno metformin in zaviralce natrijevih glukoznih koprenašalcev (SGLT2), pa je po navedbah zveze v določenih kliničnih stanjih treba ukiniti. Priporočljiva terapija za nadzor hiperglikemije pri obolelih hospitaliziranih pacientih je inzulin, so še pojasnili.

Ob tem v zvezi opozarjajo na bolnike s sladkorno boleznijo in pridruženimi srčnimi boleznimi ali ledvično boleznijo, ki potrebujejo posebno nego. Svetujejo, naj v nujnih primerih pokliče številko 112, sicer pa osebnega zdravnika. Imajo pa posvetovalne telefone tudi diabetološke ambulante, ki delujejo v posameznih zdravstvenih domovih.

Po navedbah zveze se po doslej znanih podatkih delež okuženih s koronavirusom med osebami s sladkorno boleznijo ne razlikuje od deleža okuženih v splošni populaciji. So pa med obolelimi osebami s sladkorno boleznijo zabeležili trikrat višjo umrljivost.

Kot dodatne dejavnike, ki zvišujejo tveganje za okužbo oseb s sladkorno boleznijo, navajajo slab nadzor ravni krvnega sladkorja (višja raven krvnega sladkorja oslabi imunski sistem), dolgotrajno sladkorno bolezen, pretirano čezmerno telesno težo, visoko starost, kajenje ter zaplete zaradi ostalih kroničnih bolezni.

Ob tem pa opozarjajo tudi, da zgolj zaradi sladkorne bolezni sicer zdrave osebe v času epidemije ne morejo na bolniško. Posebno za mlade osebe s sladkorno boleznijo ni nobenih omejitev, če upoštevajo navodila za varno delo. Osebe s sladkorno boleznijo pa so tudi med zdravstvenimi delavci.

tz/ago
© STA, 2020