Pregled - novi koronavirus, 16. 4. (četrtek)

Ljubljana, 16. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v četrtek, 16. aprila.

SLOVENIJA

BRDO PRI KRANJU - Potem ko je vlada v sredo na dopisni seji že sprejela odlok, s katerim dopušča nekatere športe v domači občini in vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine, je danes sklenila, da lahko s ponedeljkom vrata med drugim znova odprejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo. Prav tako se bodo lahko odprle specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, med drugim vulkanizerske. S 4. majem pa bodo med drugim znova vrata odprli frizerski in kozmetični saloni ter saloni za nego psov in mačk ter ostalih živali. Ob vnovičnem odprtju nekaterih trgovin in storitvenih obratov bo treba spoštovati jasna navodila za zaščito zdravja. Vladne odločitve bo v petek javnosti predvidoma predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

LJUBLJANA - Odpiranje gospodarstva bo sicer močno odvisna od poteka epidemije. V sredo so v državi opravili 1023 testiranj na novi koronavirus, potrjenih je 21 novih okužb, skupaj 1269, je objavila vlada. Novih potrjenih okužb je bilo tako sedem manj kot v torek. V bolnišnicah se je zdravilo 99 bolnikov s covidom-19, od tega 31 v enoti za intenzivno terapijo. Devet bolnikov so odpustili v domačo oskrbo. Število umrlih zaradi covida-19 ostaja 61. V sredo tako prvič po 30. marcu ni bilo smrtnih žrtev covida-19. Zmanjšalo se je tudi število bolnikov na intenzivnih oddelkih, število hospitaliziranih pa je bilo primerljivo z minulimi dnevi.

LJUBLJANA - V 90 odstotkih domov za starejše se ni nihče od oskrbovancev ali zaposlenih okužil z novim koronavirusom, je na vladni novinarski konferenci opozoril minister za delo Janez Cigler Kralj, ki poudarja, da je za oskrbovance ustrezno poskrbljeno. V Sloveniji delujeta 102 domova za starejše. V 90 domovih ni okuženih s koronavirusom, v petih se je okužilo večje število oseb, v preostalih pa so zabeležili le nekaj primerov, je medtem pojasnil specialist družinske medicine Rajko Vajd, ki je koordinator za covid-19 za domove starejših občanov v ljubljanski regiji. V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so medtem znova izrazili nasprotovanje prizadevanjem, da bi socialnovarstvene zavode, ki nimajo vseh pogojev za učinkovito osamitev in oskrbo bolnih, preoblikuje v zasilne ustanove za oskrbo starostnikom s covidom-19. Zahtevajo tudi premestitev starostnikov s to boleznijo iz domov za starejše.

LJUBLJANA - Japonsko zdravilo za gripo favipiravir, ki je nakazalo učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težak, bodo zdaj lahko uporabili tudi v Sloveniji. V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani so ga prevzeli ta teden, prvič ga bodo uporabili v kratkem. Zdravilo favipiravir je sicer registrirano in na voljo samo na Japonskem, dežela vzhajajočega sonca pa ga je poslala tudi Sloveniji. Zdravilo je treba dati v zgodnji fazi bolezni, glede na stanje pacientov pa pričakujejo prvo uporabo v teh dneh, so pojasnili v UKC Ljubljana. Če bodo zanj zainteresirane tudi druge slovenske bolnišnice, ki sprejemajo bolnike s covidom-19, se bodo dogovorili, da bo dostopno povsod.

LJUBLJANA - Ministrstvo za izobraževanje je srednjim šolam poslalo nov koledar za letošnje šolsko leto, v katerem so spremenjeni nekateri datumi obeh matur. Kot je predlagal zavod za šolstvo, je koledar opravljanja posameznih izpitov na obeh maturah skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija. Podrobnejši koledar opravljanja obeh matur bo sicer objavljen na spletnih straneh Državnega izpitnega centra (Ric), ko jih bosta potrdili državni izpitni komisiji za splošno in poklicno maturo, je razvidno iz okrožnice. Na Ricu za skoraj gotovi scenarij, ko bo treba pri izvedbi mature upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, pripravljajo tudi posebna navodila za izvedbo obeh matur.

LJUBLJANA - V Levici zahtevajo sklic nujne seje odborov DZ za zdravstvo in za notranje zadeve glede določil o omejevanju gibanja med občinami. Ocenjujejo, da je ukrep neživljenjski, ustavno sporen, nesorazmeren in neučinkovit z vidika namena, to je omejitve širjenja koronavirusa. Predlagajo, da vlada v dveh dneh ukrep prekliče. Ustavno sodišče je medtem prav danes začelo obravnavo pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti vladnega odloka, ki omejuje gibanje med občinami. Pobudnika ocene ustavnosti za zdaj na sodišču ne razkrivajo, saj je ta dal predlog za prikritje identitete. Notranji minister Aleš Hojs medtem pričakuje, da bodo to, kdo je pobudo dal, na koncu izvedeli tudi državljani. Kot je pojasnil, ne zato, ker bi ji nasprotovali, saj "živimo v demokraciji, v ustavni republiki in je možno uporabljati vsa ustavna sredstva", vendarle pa tudi njega kot državljana, ne samo kot ministra, "nekako zanima, kako je mogoče, da je do take pobude v tem trenutku sploh prišlo".

LJUBLJANA - V SD medtem zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ o problematiki neustrezne kakovosti zaščitne opreme za obvladovanje epidemije covida-19 in načinov njene nabave. Namesto obtoževanja za nazaj, kdo vse je ali ni ustrezno ukrepal, bi bilo od vlade odgovorneje, da energijo usmeri v preprečevanje škodljivih praks pri nabavi ter posredniških nabav, menijo. Ob tem so spomnili na pojasnila računskega sodišča, da bi lahko zavod za blagovne rezerve šel samostojno v nakupe zaščitne opreme. V nasprotju s tem se je namreč pristojni minister Zdravko Počivalšek odločil za nakupe prek posrednikov.

LJUBLJANA - Slovenci so precej optimistični glede obvladovanja epidemije novega koronavirusa oz. bolezni covid-19. Kot je razvidno iz zadnjih podatkov rednega merjenja javnega mnenja, ki ga izvaja družba Valicon, namreč 94 odstotkov vprašanih ocenjuje, da se razmere izboljšujejo. Šest odstotkov sodelujočih pa je prepričanih, da gredo stvari na slabše. Da gredo zadeve v zvezi s širjenjem novega koronavirusa na bolje, je pred tednom dni menilo 89 odstotkov vprašanih, teden dni pred tem 66 odstotkov, konec marca pa je bilo takšnih približno polovica. 55 odstotkov vprašanih ocenjuje, da so trenutni ukrepi za zajezitev širjenja epidemije ravno pravšnji, kar je toliko kot pred tednom dni. Je pa nekoliko narasel delež tistih, po mnenju katerih so ukrepi prestrogi. Teh je po zadnjem merjenju 31 odstotkov, medtem ko jih je bilo teden dni nazaj 26 odstotkov.

LJUBLJANA - Izvajanje preventivnih nasvetov za čas epidemije novega koronavirusa pa je v zadnjih dveh tednih nekoliko upadlo. Tako je manj tistih, ki si več kot običajno umivajo roke, manj je tudi zanimanja za spremljanje vsebin o zdravju. Enak pa ostaja delež tistih, ki razkužujejo površine, v svoji raziskavi ugotavlja Mediana. Več kot običajno si roke sicer umiva 71 odstotkov vprašanih, površine pa jih razkužuje 55 odstotkov. Vsebine o zdravju v medijih ter vsebine na spletnih straneh ministrstva za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje več kot pred epidemijo spremlja okoli 40 odstotkov. Približno enak delež jih tudi pogosteje zrači prostore. Zunaj se pogosteje rekreira 20 odstotkov prebivalcev, znotraj pa okoli 17 odstotkov. Okoli 13 odstotkov jih pogosteje poseže po zdravi prehrani, šest odstotkov pa po prehranskih dopolnilih.

LJUBLJANA - Samozaposleni, kmetje in verski uslužbenci, ki želijo prihodnji teden prejeti 350 evrov mesečnega temeljnega dohodka za marec, morajo izjavo preko eDavkov vložiti najpozneje do sobote. Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki. Do danes je Finančna uprava RS (Furs) prejela že 30.000 takšnih izjav. Samozaposleni, verski uslužbenci in kmetje bodo prejeli pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, in sicer omenjenih 350 evrov za marec ter po 700 evrov za april in maj. Aprila in maja pa jim ne bo treba plačati socialnih prispevkov.

PODBOČJE/ŽALEC - Pridelovalci hmelja, sadja in zelenjave, ki so letos zaradi omejitvenih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa doslej ostali brez večjega števila tujih sezonskih delavcev, si še naprej prizadevajo pridobiti delovno silo za spomladanska opravila. Nekaj stikov s slovenskimi interesenti, ki so se javili na poziv kmetijskega ministrstva, so imeli, še vedno pa si predvsem poskušajo pomagati sami. Pridelovalec hmelja in predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Janez Oset je npr. povedal, da je po njegovih podatkih v Sloveniji v hmeljiščih že okoli 400 tujih sezonskih delavcev, še okoli 380 do 400 jih potrebujejo za nadaljnja dela. Nekaj teh so doslej že uspeli nadomestiti domači delavci.

SVET

KOEBENHAVN - Evropa kljub opogumljajočim znakom v nekaterih najbolj prizadetih evropskih državah ostaja v očesu ciklona pandemije novega koronavirusa, je opozoril regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za staro celino Hans Kluge. Okoli polovica potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom na svetu je v Evropi, kjer je covid-19 zahteval več kot 90.000 življenj. Evropske države je pozval, naj pred omilitvijo ukrepov vzpostavijo ustrezne nadzorne mehanizme.

BRUSELJ - V pandemiji koronavirusne bolezni 19 je nujna solidarnost med državami članicami Evropske unije, so se strinjali v razpravi na izrednem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju. K pogumu in solidarnosti sta pozvala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je dejal, da bo morala Evropa v krizi podpreti tudi družine, delavce, ribiče, kmete in druge. Zavzel se je za usklajen odziv EU za boj proti epidemiji in njenim posledicam.

BRUSELJ - Ministri EU, pristojni za trgovino, so se na videokonferenčnem zasedanju strinjali o potrebi po večji razpršenosti globalnih dobaviteljskih verig in s tem zagotovitvi večje samozadostnosti EU, zlasti v farmaciji in medicini. Članice EU so tudi opredelile praktične smernice in temeljne zahteve za mobilne aplikacije za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki naj bi olajšale opuščanje omejevalnih ukrepov zaradi pandemije. V Evropski komisiji izpostavljajo, da uporaba podatkov o lokaciji posameznika pri tem ni potrebna in da je ne priporočajo.

WASHINGTON - Voditelji industrijsko najbolj razvitih držav iz skupine G7 bodo uskladili pristop do ponovnega odpiranja svojih gospodarstev po pandemiji koronavirusa, v bodoče pa bodo zagotovili zaupanja vredne oskrbovalne verige po svetu, je po telekonferenci voditeljev sporočila Bela hiša. Telekonferenco je vodil predsednik ZDA Donald Trump, ki je skupaj s kolegi iz Nemčije, Velike Britanije, Japonske, Francije, Kanade in Italije sklenil, da bodo njihovi ministri sodelovali pri pripravi gospodarstev za varno vnovično odprtje po pandemiji.

MADRID/RIM/BRUSELJ - V Španiji, kjer se razmere počasi umirjajo, je zaradi novega koronavirusa umrlo še 551 ljudi, skupno več kot 19.000, potrdili pa so 5183 novih okužb, skupno 182.816. S tem je Španija po število potrjenih okužb na drugem mestu za ZDA. Tudi drugod po Evropi narašča število mrtvih. V Belgiji beležijo eno največjih stopenj smrtnosti za covidom-19 v Evropi. Glede na število umrlih na milijon prebivalcev se s 419 smrtnimi žrtvami uvršča pred Španijo. V Italiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo še 525 oseb. V primerjavi z dnevom prej so zabeležili 53 smrtnih primerov manj. Prvič po 21. marcu se je število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi zmanjšalo na manj kot 3000. Skupno je v Italiji zaradi covida-19 doslej umrlo 22.170 ljudi.

LONDON - Britanska vlada je v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa za tri tedne podaljšala karanteno, ki v državi velja od 23. marca. Rahljanje ukrepov družbenega distanciranja bi v tem trenutku lahko prineslo bistveno povišanje števila okužb in smrti, je dejal zunanji minister Dominic Raab. Na Otoku je po več dnevih padanja števila smrtnih žrtev tokratna številka spet višja. Zaradi covida-19 v bolnišnicah umrlo še 861 ljudi, s čimer se je skupno število smrtnih žrtev te bolezni povzpelo na več kot 13.000.

ZAGREB - Ljudje iz drugih držav, ki imajo hiše in plovila na Hrvaškem, bodo zagotovo želeli obiskati svojo lastnino. Omenjeni - med njimi so številni Slovenci - bodo prvi turisti na Hrvaškem, ko bodo epidemiološki pogoji dovoljevali potovanja, je ocenil hrvaški minister za turizem Gari Cappelli. Po njegovem mnenju želijo številni obiskati Hrvaško tudi zaradi njene dobre epidemiološke slike. Na Hrvaškem sicer ocenjujejo, da bodo imeli letos po najbolj optimistični različici med 20 in 25 odstotkov lanskega turističnega prometa, ko so prihodki presegli deset milijard evrov.

DUNAJ - Avstrija namerava opraviti testiranje za novi koronavirus pri vseh zaposlenih in stanovalcih v domovih za starejše. V okviru ukrepa bo zajetih okoli 130.000 ljudi v več kot 900 ustanovah. Avstrija je sicer sprejela nove izjeme za vstop v državo. V zadnjih dneh sicer beležijo bistven upad števila novih okužb z novim koronavirusom. Trenutno beležijo 5063 akutnih primerov. Doslej so v državi skupno potrdili 14.459 okužb z novim koronavirusom. Koronavirusna bolezen 19 je v Avstriji zahtevala 410 smrti. Ozdravelo je 8986 ljudi.

BERN - Švicarska vlada bo 27. aprila začela s postopno odpravo omejitev, ki so jih sprejeli za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Predsednica Simonetta Sommaruga je napovedala odprtje trgovin z gradbenim materialom, vrtnarij in frizerskih salonov. Omejitve bodo odpravili tudi za zdravniške ordinacije, bolnišnice in medicinske masaže.

LIZBONA - Portugalska je v boju proti novemu koronavirusu že drugič podaljšala izredne razmere, in sicer do 2. maja. Kljub temu naj bi v kratkem začeli postopoma tudi rahljati nekatere ukrepe za zajezitev epidemije.

WASHINGTON - ZDA so že dosegle in prešle vrhunec epidemije novega koronavirusa, je v sredo dejal ameriški predsednik Donald Trump in napovedal, da bo predstavil ukrepe za začetek odpiranja gospodarstva oziroma odpravljanje ukrepov družbenega distanciranja ponekod po ZDA. V ZDA so do srede zvečer našteli več kot 638.000 potrjenih okužb s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 30.844 ljudi.

TOKIO - Japonski premier Shinzo Abe je izredne razmere zaradi epidemije novega koronavirusa razglasil za celotno državo. Veljale bodo do 6. maja. Vlada bo tudi vsakemu državljanu zaradi krize, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa, namenila 100.000 jenov (okoli 850 evrov). Na Japonskem so od prvega primera okužbe sredi januarja do danes potrdili 8500 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 136 ljudi.

MOSKVA - Rusija je v luči pandemije novega koronavirusa preložila vse javne slovesnosti 9. maja ob 75. obletnici zmage v drugi svetovni vojni, vključno z vojaško parado na moskovskem Rdečem trgu. V Rusiji so sicer v zadnjem dnevu potrdili 3448 novih okužb, skupno skoraj 28.000, umrlo pa je 232 ljudi. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer prepričan, da je pandemija novega koronavirusa priložnost za Rusijo za sodelovanje skupaj z ZDA. Putin se je nedavno po telefonu govoril z ameriškim kolegom Donaldom Trumpom. Predsednika velesil že od konca marca ohranjata tesen stik.

STRASBOURG - Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je opozorila, da se mora reševanje migrantov kljub pandemiji novega koronavirusa nadaljevati. Preživele je potrebno prepeljati v varna pristanišča, je pozvala Mijatovićeva in na države članice SE naslovila zahtevo, da se nemudoma odzovejo na stiske na morju. Kriza covida-19 ne sme biti opravičilo, da ljudi namerno pustimo, da utonejo, je poudarila.

ŠPORT

FRANKFURT - Evropska nogometna zveza (Uefa) bo 21. aprila sklicala video konferenco vseh 55 generalnih sekretarjev članic Uefe. Obravnavali bodo najnovejše dogajanje v obdobju pandemije novega koronavirusa, je danes sporočila Uefa. Dva dni pozneje bo izvršni odbor razpravljal o posledicah za državna in mednarodna nogometna tekmovanja. Prednostna naloga Uefe je zaključek tekmovanj v državnih ligah in pokalu. Načrt za nujne primere določa, da bi tekme, ki bodo odločile, katere ekipe bodo v naslednji sezoni igrale v ligi prvakov in evropski ligi, lahko trajale do julija ali avgusta. Liga prvakov in evropska lige pa bi se lahko nadaljevali, ko bodo določeni naslovi v državnih ligah. Izvršni odbor Uefe je sicer med drugim zaradi pandemije letošnje evropsko prvenstvo preložil za eno leto na 2021.

LONDON - Vodilni predstavniki elitnega angleškega nogometnega prvenstva, Premier League, se soočajo z ultimatom skupine klubov, ki zahtevajo, da se sezona 2019/20, trenutno prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa, konča do 30. junija, saj se klubi bojijo pravnega kaosa, ki bo nastal zaradi pretečenih pogodb z igralci, je poročal angleški časnik Daily Mail. Za zdaj še ni mogoče konkretno napovedati, kdaj bodo na Otoku lahko znova igrali nogomet. Kot možni datum nadaljevanja sezone brez gledalcev na tribunah se omenja 6. junij. Sezona pa bi se nato zavlekla še v julij. Takšno izredno podaljšanje pa bi povzročilo nepričakovane zaplete zaradi poletnega prestopnega roka in pogodb z igralci. Svetovni organ upravljanja v nogometu Fifa bo dovolil podaljšanje pogodb, vendar to še ne pomeni, da jih morajo igralci obvezno podpisati.

FURANO/TOKIO - Prireditelji olimpijskih iger v Tokiu, ki so zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljene v leto 2021, so danes na novinarski konferenci potrdili, da se bodo igre odvijale po enakem časovnem razporedu in v istih objektih, kot je bilo to predvideno letos poleti. Prestavitev olimpijskih iger v teh dneh dobiva celo pozitivno podobo v javnosti. Razmere s pandemijo so se namreč tudi na Japonskem zaostrile do te mere, da so bile oblasti prisiljene izreči izredne razmere in ukrepe za zajezitev širjenja. V okviru ukrepov bi bili prireditelji iger v težkem položaju pri zadnjih pripravah in v še večji negotovosti, kaj z dogodkom bo. Poznavalci gospodarskih razmer pa igre 2021 vidijo tudi kot pomemben vir pri ponovnem zagonu gospodarstva po krizi. Igre bi morale biti po prvotnem načrtu na sporedu med 24. julijem in 9. avgustom letos, Mok pa jih je marca prestavil na termin med 23. julijem in 8. avgustom prihodnje leto. Zdajšnji načrt predvideva, da se ohrani enaka časovnica iger in da bodo tekmovanja potekala v istih objektih. Pri Moku po poudarjajo, da bodo skušali znižati stroške za igre.

LJUBLJANA - Pandemija novega koronavirusa je prisilila tudi vodstvo košarkarske evrolige, da preloži svoja tekmovanja. Danes so odpovedali sklepni turnir, ki bi moral biti na sporedu med 22. in 24. majem v Kölnu, tekmovanje pa sicer miruje že od 12. marca, poročajo agencije. Še vedno smo v pogajanjih, da v isti dvorani odigramo finalni turnir pozneje, je na današnji video konferenci povedal prvi mož evrolige Jordi Bertomeu. Ta pravi, da evroliga še vedno načrtuje, da sezono izpelje do konca.

DUNAJ - Evropska rokometna zveza je sporočila, da bo zavoljo pandemije novega koronavirusa zaključni turnir lige prvakov v sezoni 2019/20 priredila šele 28. in 29. decembra. Zaključni turnir štirih najboljših moštev bo v Kölnu, ki od leta 2010 gosti sklepni del najbolj imenitnega klubskega tekmovanja na stari celini. Finalni del lige prvakov je bil po prvotnem programu predviden 30. in 31. maja, po pandemiji novega koronavirusa pa so ga nato preložili na 22. in 23. avgust.

jes/jes
© STA, 2020