EIB zaradi koronavirusa vzpostavila 25-milijardni jamstveni sklad

Luxembourg, 16. aprila - Evropska investicijska banka (EIB) bo v luči pandemije novega koronavirusa ustanovila nov jamstveni sklad v vrednosti 25 milijard evrov, s katerim želi podpreti predvsem evropska mala in srednja podjetja. V EIB računajo, da bodo z garancijami omogočili do 200 milijard evrov posojil.

Jamstveni sklad predvideva prispevek vseh 27 držav članic EU, odprt pa bo tudi za prispevke tretjih strani, na primer proračuna EU, so zapisali v EIB. Sklad EIB je sicer del fiskalnega svežnja za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa, o katerem so se prejšnji teden dogovorili finančni ministri EU.

"Evropa potrebuje ambiciozen vseevropski odziv na pandemijo. Ta jamstveni sklad bo EIB omogočil močno vlogo pri svežnju ukrepov na ravni EU, o katerih so se dogovorili finančni ministri držav članic," je pojasnil predsednik hišne banke EU Werner Hoyer. Kot je dodal, banka sodeluje z nacionalnimi in evropskimi partnerji, s katerimi si prizadevajo, da sredstva doseže tiste dele gospodarstva, kjer je pomoč najbolj urgentna.

V EIB želijo na pomoč priskočiti predvsem malim in srednje velikim podjetjem. Sklad bo po navedbah EIB služil kot ščit evropskim podjetjem, ki se soočajo s pomanjkanjem likvidnosti. "Da bi odpravila posledice pandemije na vseh trgih in sektorjih, na katere vpliva, bo EIB podprla širok nabor dejavnosti," so še napovedali v EIB.

Hoyer je še dodal, da odločitve držav članic o tem, kako blažiti uničevalne učinke covida-10, kažejo na resnično evropsko solidarnost. "Dokazujejo, da je Evropa združena in pripravljena ukrepati," je poudaril. Izpostavil pa je tudi, da bo treba vzpostaviti program za hitro okrevanje evropskega gospodarstva, ki pa bo moral po njegovih besedah temeljiti tudi na okoljskih ciljih.

zc/jes
© STA, 2020