Pregled - novi koronavirus, 13. april. (ponedeljek)

Ljubljana, 13. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v ponedeljek, 13. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Med velikonočnimi prazniki se epidemija novega koronavirusa v Sloveniji vsaj na videz nekoliko umirja. V nedeljo so opravili 554 testov na novi koronavirus in potrdili okužbo pri sedmih ljudeh, skupaj je pozitivnih 1212 ljudi. Zaradi covida-19 sta v nedeljo umrli dve osebi, skupaj doslej 55. V nedeljo je bilo hospitaliziranih 95 ljudi, na intenzivni negi 34, dva bolnika so odpustili v domačo oskrbo, je na Twitterju sporočila vlada. Opazen je trend upadanja števila novih okužb, saj so zadnji konec tedna ob podobnem številu opravljenih testov v soboto potrdili 17 novih okužb, včeraj pa le sedem. Prvi konec tedna v aprilu je bilo 20 oz. 24 novih okužb na dan. Pod deset novopotrjenih okužb na dan smo v Sloveniji sicer zabeležili nazadnje v začetku marca.

BRNIK - Na brniško letališče je prispela velika nova pošiljka zaščitne opreme s Kitajske, je na Twitterju objavil predsednik vlade Janez Janša. "Tudi teden po praznikih bo bolj miren," je dodal. Pošiljko več kot 20 ton zaščitne opreme, potrebne v času epidemije novega koronavirusa, je dobavilo podjetje Joca Pečečnika Public Digital Infrastructure. Po poročanju Televizije Slovenija je v pošiljki več kot 20 ton zaščitnih mask, očal in oblek za zdravstveno osebje ter zaščitnih rokavic.

BRDO PRI KRANJU - Del vladne ekipe in strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje na večernem sestanku na Brdu pri Kranju usklajuje naslednje korake odziva na epidemijo novega koronavirusa, je za Televizijo Slovenija pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Pri tem je po Kacinovih besedah še prezgodaj govoriti o časovnici sproščanja ukrepov. Bolj jasna bo slika po znanih podatkih o številu okuženih za torek, je še dodal.

LJUBLJANA - Vlada Janeza Janše se je pri obvladovanju epidemije novega koronavirusa sorazmerno dobro znašla in je z ukrepi uspešna, po prvem mesecu vlade ugotavljata komentatorja Rok Čakš in Aljaž Pengov Bitenc. Slednji sicer opozarja na nekatere poteze vlade, ki vzbujajo skrb. Čakš pa ocenjuje, da se je nova vlada lovila predvsem pri komunikaciji z javnostjo.

LJUBLJANA - Mega zakon za pomoč gospodarstvu, ki je v veljavi od sobote, je ponekod naletel na ostre kritike. Zakona se zaradi birokratske zapletenosti in nasprotujočih pojasnil ne da izvajati, je v odprtem pismu vladi zapisala direktorica Biro Bonusa Marija Tomc Muc. Obrazci še vedno niso na voljo, razlage se menjajo iz dneva v dan, računalniški programi so se ponekod sesuli, telefoni pregorevajo, če že imaš srečo in se nekdo oglasi, pa ti pove, da ve še manj in čaka na navodila, je opisala razmere. Davčni svetovalec Ivan Simič kot član vladne svetovalne skupine za pripravo protikoronskih ukrepov zavrača očitke o neživljenjskosti prvega protikoronskega zakona. Kot zatrjuje, odprto pismo temelji na napačnih informacijah. Snovalci so skušali zakon čim bolj poenostaviti in pomagati čim več ljudem, zatrjuje.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za kmetijstvo so do 17. ure prejeli skupno 215 prijav za pomoč kmetijskim pridelovalcem. Trenutno je takih, ki iščejo sezonske delavce, sedem, in sicer trije za dela v hmeljiščih, dva za delo na njivi, eden za raznovrstna dela na ekološki kmetiji in eden za dopolnilne dejavnosti, so za STA pojasnili na ministrstvu. Interes za sezonsko delo je z vseh koncev Slovenije, oglašajo se po telefonu in elektronski pošti. Kličejo brezposelni, študentje, cele družine, delavci na čakanju, upokojenci, tujci, samozaposleni v različnih sektorjih, tudi zaposleni, ki bi želeli samo pomagati in ne sprašujejo za plačilo, so nanizali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

LJUBLJANA - Policija v preteklih dneh ni ugotovila povečanja števila kršitev prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah zaradi novega koronavirusa. Policisti so v dneh veljavnosti odloka od 30. marca do nedelje izrekli 2796 opozoril, v 3288 primerih pa so odstopili predlog zdravstvenemu inšpektoratu so danes za STA pojasnili na policiji.

LJUBLJANA - Epidemija novega koronavirusa vpliva tudi na področje avtomobilskih zavarovanj. Ker se zaradi vladnih omejitev in marsikje okrnjene proizvodnje manj vozimo, se dogaja tudi manj prometnih nesreč, posledično pa zavarovalnice beležijo manj škodnih primerov kot običajno. Marsikdo sicer s prijavo škode čaka, da bo najhujše mimo.

LJUBLJANA - Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih 1427 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

POSTOJNA/VELENJE - Karanteno v postojnskem hotelu Epic je zapustila zadnja stanovalka iz prve skupine, ki je tja prišla pred dobrima dvema tednoma po vrnitvi z letalom iz Španije. Skupaj je v karanteni v Postojni zdaj 16 ljudi. Ena oseba ostaja tudi v izolaciji v velenjskem hotelu Paka.

KOBARID - Čeprav covid-19 za večino populacije ne predstavlja življenjsko nevarne grožnje, pa to ne velja za starejše ljudi oziroma bolnike s kroničnimi boleznimi, med njimi za tiste s kronično odpovedjo ledvic, ki so življenjsko odvisni od redne dialize. Za te v Posočju ob strogih varnostnih ukrepih skrbijo v dializnem centru Apolon v Kobaridu.

LJUBLJANA - Spomladi so na pohodu alergije, ki so lahko posebej zoprne za nekatere astmatike. Dostopni podatki sicer ne kažejo, da bi bili alergiki bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom. Posamezniki s kroničnimi boleznimi pljuč, kamor sodi alergijska astma, pa imajo lahko zvišano tveganje za poslabšanje astme ali težji potek covida-19.

SVET

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da je smrtnost covida-19 desekrat višja kot pri prašičji gripi H1N1, ki je leta 2009 povzročila pandemijo. Doslej je za boleznijo po sVetu umrlo že več kot 111.000 ljudi, največ v ZDA. WHO je pozvala, naj bo morebitna odprava ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa počasna.

PEKING - Na Kitajskem so zabeležili najvišje število novih okužb s covidom-19 v zadnjih šestih tednih. Potrdili so 108 novih okuženih, med njimi je bilo 98 prišlekov iz tujine. Kitajska zato usmerja prizadevanja v preprečitev drugega vala epidemije, ki se kaže predvsem pri državljanih, ki se vračajo iz tujine.

WASHINGTON - V ZDA so do nedelje zvečer zabeležili še okoli 1500 smrtnih žrtev covida-19, skUpaj je v državi tako 22.020 umrlih. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je sicer dejal, da bi lahko maja v določenih delih države morda začeli odpravljati omejitve gibanja. Priznal je, da bi lahko bilo okužb in mrtvih manj, če bi v ZDA prej ukrepali, ameriški predsednik Donald Trump je ob tem poobjavil tvit "Čas za odpoved Fauciju". Guverner države New York je sporočil, da se širjenje pandemije koronavirusa umirja. Število mrtvih je tam z nedelje na ponedeljek zraslo za 671 na 10.056, kar je 87 novih smrtnih primerov manj kot dan prej.

MOSKVA - V Rusiji so zabeležili več kot 2500 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 16 odstotkov več kot dan prej. To je največje dnevno število novih primerov okužb v državi doslej. Skupno je v Rusiji okuženih več kot 18.300 ljudi. Skoraj dve tretjini zabeleženih primerov okužbe je v Moskvi. Smrtnih žrtev so zabeležili 150, kar je sicer razmeroma malo za državo z več kot 140 milijoni prebivalcev. Zaradi epidemije državi grozi podvojitev števila brezposelnih.

RIM - Število smrtnih žrtev covida-19 je v Italiji preseglo 20.000. Umrlo je še 566 ljudi, tako da je bolezen skupaj terjala že 20.465 življenj. Žrtev je bilo tako več kot v nedeljo, ko je umrlo 431 ljudi. Je pa že deseti zaporedni dan upadlo število bolnikov na oddelkih za intenzivno nego. Trenutno je na intenzivni negi 3260 bolnikov, kar je 83 manj kot v nedeljo.

ZAGREB - Na Hrvaškem so zabeležili 50 novih okužb z novim koronavirusom, še dve osebi pa sta umrli. Skupaj so tako zabeležili 1650 okužb in 25 smrtnih žrtev. V Splitu pa so ovadili napadalce na novinarko, ki je v nedeljo poročala o velikonočni maši. V splitski soseski Sirobuja so se namreč verniki kljub prepovedi zbiranja udeležili maše, nekateri pa so fizično in verbalno napadli novinarje, ki so poročali od dogajanju.

BEOGRAD - V Srbiji so zabeležili največji dnevni skok okužb z novim koronavirusom doslej. Skoraj četrtino novih primerov so odkrili v domu upokojencev v Nišu. Okuženih je 140 varovancev in štirje zaposleni. Tamkajšnjega direktorja so aretirali, ker ga sumijo, da ni sprejel vseh potrebnih ukrepov za preprečitev širjenja bolezni.V zadnjih 24 urah so v Srbiji potrdili 424 novih okužb, skupaj jih je tako doslej v državi 4054. Umrlo je še pet ljudi, skupaj 80.

ANKARA - Turški notranji minister Suleyman Soylu je ponudil odstop, potem ko se je znašel pod plazom kritik, ker je njegova nenadna uvedba policijske ure za cel konec tedna privedla do kaosa v več mestih. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki naj bi stal za ukrepom, odstopa ni sprejel.

RIM - Konec meseca bodo v Veliki Britaniji začeli testiranje cepiva proti covidu-19 na ljudeh. Cepivo sta izdelala farmacevtska družba iz italijanske Pomezie in Institut Jenner z oxfordske univerze, preizkusili pa ga bodo na 550 zdravih prostovoljcih. Pričakujejo, da bo cepivo že septembra na voljo za cepljenje zdravstvenega osebja in varnostnih sil.

ŠPORT

BERLIN - Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je zanikal, da je bila preložitev olimpijskih iger v Tokiu zaradi pandemije koronavirusa z letošnjega na naslednje leto prepozna, ter znova izpostavil, da bodo dodatni stroški presegli stotine milijonov evrov, natančen znesek ta čas pa je še neznanka. Mok je že v začetku meseca po prvi prestavitvi OI moderne dobe v zgodovini pozval organizatorje, da skupaj naredijo čim več, kar je mogoče, da bi zmanjšali stroške na vseh možnih postavkah in s tem tudi znatno omilili zahteve po dodatnih sredstvih ter obenem vseeno pripravili uspešne igre. OI bodo prihodnje leto od 23. julija do 8. avgusta.

SANKT PETERBURG - Rusko mesto Sankt Peterburg je eno od 12, ki bo gostilo tekme naslednjega nogometnega evropskega prvenstva. Tega so z letošnjega poletja zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili na poletje 2021. Kljub prestavitvi pa v Sankt Peterburgu pravijo, da zaradi tega ne bodo imeli dodatnih stroškov. Sankt Peterburg bo sicer gostil tri tekme skupinskega dela in en četrtfinalni obračun. Tekme pa bodo še v Londonu, Münchnu, Bakuju, Rimu, Bukarešti, Dublinu, Koebenhavnu, Bilbau, Glasgowu, Budimpešti in Amsterdamu.

SPLIT - Nogometaši hrvaškega prvoligaša Hajduka iz Splita so danes začeli individualne treninge na Poljudu. Treningi so na glavnem in pomožnem igrišču ter organizirani čez cel dan. Prvenstvo je sicer prekinjeno zaradi pandemije novega koronavirusa. Igralci se ne bodo zadrževali na stadionu, na katerega bodo že prišli oblečeni za trening, tuširali pa se bodo doma.

LIZBONA - Portugalski nogometni reprezentanti so se odpovedali polovici denarne nagrade, ki so jo s strani domače zveze prejeli za uvrstitev na evropsko prvenstvo in 4,7 milijona evrov namenili v poseben sklad za podporo domačim amaterskim klubom, ki so se po pandemiji novega koronavirusa znašli v finančnih težavah, je sporočila portugalska zveza. Cristiano Ronaldo in njegovi reprezentančni soigralci letos ne bodo branili prvega mesta, ki so ga pred štirimi leti osvojili v Franciji. Izvršni odbor Evropske nogometne zveze, ki ji predseduje Slovenec Aleksander Čeferin, je 17. marca odločil, da se evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti letos med 12. junijem do 12. julijem v 12 državah po vsej Evropi, preloži na poletje 2021.

LONDON - Angleški časnik The Times poroča, da je angleška nogometna zveza FA svoja reprezentančna objekta - stadion Wembley v Londonu in trenažni center Park St. George v Burtonu - ponudila kot nevtralni prizorišči za končne tekme brez gledalcev v sezoni 2019/20 v premier league. Na Otoku so zavoljo pandemije novega koronavirusa vsaj do 30. aprila ustavljena vsa ligaška nogometna tekmovanja, po nekaterih projekcijah pa naj bi se sezona nadaljevala šele 1. junija. Vodstvo FA meni, da bi na obeh ponujenih reprezentančnih prizoriščih v mesecu juniju lahko odigrali več tekem na dan, hkrati pa bi imele vse ekipe na voljo dovolj časa, da se pripravijo na sezono 2020/21, ki naj bi se začela 8. avgusta.

apo/apo
© STA, 2020