Pregled - novi koronavirus, 12. 4. (nedelja)

Ljubljana, 12. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v nedeljo, 12. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Mesec dni po razglasitvi epidemije novega koronavirusa se v bolnišnicah zdravi 95 bolnikov. V soboto so umrli še trije bolniki, kar pomeni, da je v Sloveniji skupno za posledicami covida-19 doslej umrlo 53 ljudi. V soboto se je število okuženih povečalo za 17 na 1205, a so opravili tudi pol manj testov kot običajno. Vseh testov so doslej opravili 34.851, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

LJUBLJANA - Okužbo z novim koronavirusom so do sobote opolnoči potrdili že v 146 občinah, kar je v eni več kot v petek. Največ okuženih je v Ljubljani, in sicer 225. Žarišča okužb ostajajo domovi za starejše; v domu starejših občanov Ljutomer so v soboto potrdili okužbo še pri štirih oskrbovancih in štirih zaposlenih, skupno je tako pozitivnih 58 oskrbovancev in 18 zaposlenih. Prvo okužbo so potrdili v domu starejših Rakičan.

LJUBLJANA - Osebam, ki pridejo v Slovenijo, je odslej namesto za 14 dni odrejena karantena na naslovu prebivanja ali nastanitve za sedem dni. Tujim delavcem bo moral ustrezno karanteno zagotavljati delodajalec. Sedmi dan karantene jih bodo testirali in v primeru pozitivnega rezultata se bo karantena avtomatično podaljšala. Omejitve med drugim ne veljajo za čezmejne delavce, tovorni promet in prehod države v istem dnevu.

LENDAVA - Vseh deset državljanov, ki so bili v 14-dnevni karanteni v gostilni v Dolgi vasi, je danes odšlo domov. Lendavski župan Janez Magyar je ob tem pohvalil vse službe, ki so sodelovale pri oskrbi in varovanju ter dodal, da bi še enkrat storili enako - pomagali ljudem v stiski. V karanteni v postojnskem hotelu Epic po današnjem odhodu 16 stanovalcev iz prve skupine, ki je tja prišla pred dvema tednoma iz Španije, ostaja 17 ljudi. V velenjskem hotelu Paka je ena oseba.

LJUBLJANA - Pripadnik slovenskega kontingenta na misiji v Maliju, ki je zbolel za covidom-19 in ga je v soboto v malijski prestolnici Bamako prevzela slovenska vojaška medicinska ekipa, je v zgodnjih jutranjih urah z letalom prispel v Slovenijo. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, po pristanku na brniškem letališču pa so ga prepeljali na zdravljenje v civilno zdravstveno ustanovo. Na Maliju ostaja šest slovenskih vojakov.

LJUBLJANA - Sindikat policistov Slovenije je na ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in v. d. direktorja Policije Antona Travnerja naslovil zahtevo za takojšen umik dobavljenih zaščitnih mask, ker da niso ustrezne. Minister jim je že odgovoril, naj se za neustreznost zaščitne opreme zahvalijo nekdanjemu vodstvu policije in ministrstva. Če se bodo zdajšnje maske izkazale za neustrezne, jim je obljubil ustrezno zaščitno opremo.

LJUBLJANA - Policija je v času epidemije novega koronavirusa uvedla posebno telefonsko številko in elektronski naslov, kjer je mogoče dobiti nasvete glede sprejetih ukrepov. Samo v zadnjih desetih dneh so odgovorili na več kot 8300 vprašanj. Največ jih je bilo povezanih z omejitvijo gibanja na matično občino, veliko pa jih je povezanih tudi s specifičnimi situacijami, npr. v povezavi s tujino ali poslovanjem podjetij.

LJUBLJANA - Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v nagovoru ob veliki noči, ko zaradi epidemije novega koronavirusa ni bilo praznovanj po cerkvah, poudaril, da so obredi lepi, vendar niso sami na sebi velika noč. "Velika noč je Jezus Kristus, ki vstopi v moje življenje," je poudaril in dodal, da gre za praznik veselja nad življenjem.

SVET

VATIKAN - Praznična velikonočna nedelja je minila v znamenju pozivov papeža Frančiška k upanju in solidarnosti v času pandemije novega koronavirusa, ko je praznovanje minilo brez množičnih maš ali druženja. V poslanici domu in svetu se je spomnil vseh, ki so bili neposredno prizadeti zaradi covida-19 - bolnih, umrlih in njihovih svojcev. Evropsko unijo je pozval k solidarnosti.

BERLIN - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen spričo pandemije ljudem svetuje, naj z rezervacijo poletnih počitnic še počakajo. "Svetujem, da s takšnimi načrti še počakate. Za julij in avgust trenutno ne more nihče dati zanesljivih napovedi," je dejala v pogovoru za nemški časnik Bild am Sonntag. Ob tem je Madžarsko spričo sprejetih ukrepov v boju proti novemu koronavirusu opozorila, da je pripravljena ukrepati, če bi omejitve šle preko dovoljene mere.

LONDON - Iz bolnišnice so po tednu dni zdravljenja zaradi covida-19 odpustili britanskega premierja Borisa Johnsona. Okrevanje bo nadaljeval v svoji uradni rezidenci v Chequersu in po nasvetu svojih zdravnikov še ne bo takoj prevzel dolžnosti, so sporočili iz Downing Streeta. Johnson se je zahvalil zdravstvenemu osebju bolnišnice St. Thomas, da so mu rešili življenje. V državi je medtem skupno število mrtvih preseglo 10.000. Umrlo je skupno 10.612 ljudi. Okuženih je več kot 85.000.

RIM - Iz Italije so prišle dobre novice. Umrlo je 431 bolnikov s covidom-19 v zadnjih 24 urah, kar je najmanj v enem dnevu od 19. marca. Skupno je covid-19 zahteval 19.899 življenj. Novo okuženih je 4092, skupno 156.363. Predstavniki najbolj prizadete Lombardije na severu države medtem ostajajo zaskrbljeni, saj pravijo, da se razmere še vedno niso stabilizirale.

WASHINGTON - v ZDA je število smrtnih žrtev preseglo 20.000 in je v nedeljo znašalo 20.614. S tem je država prehitela doslej najbolj prizadeto Italijo, kažejo podatki univerze Johns Hopkins. V ZDA so sicer doslej potrdili tudi največ okužb z novim koronavirusom na svetu, in sicer 530.200.

MADRID - V Španiji so po treh dneh upadanja števila smrtnih žrtev covida-19 v nedeljo znova poročali o dnevnem porastu žrtev. V zadnjih 24 urah je umrlo 619 bolnikov, skupno 16.972. Število potrjenih primerov okužbe je v enem dnevu naraslo za 4167, skupno potrjenih okužb je 166.019.

PEKING - Kitajska, kjer je novi koronavirus decembra lani izbruhnil, je v nedeljo poročala o 99 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, od tega 97 uvoženih. To je največ okužb v enem dnevu tistih, ki so prišli iz tujine, od izbruha virusa. Pred tem so največ uvoženih okužb v enem dnevu zabeležili 25. marca, in sicer 67.

ŠPORT

PARIZ - Prireditelji kolesarske dirke po Franciji si prizadevajo za prestavitev letošnje preizkušnje in ne za popolno odpoved, je poročala tiskovna agencija Reuters. Zaenkrat je uraden začetek dirke še vedno 27. junij, a vse kaže na to, da ga bodo do 15. maja, ko se izteče rok za končno odločitev, prestavili za nekaj tednov.

LJUBLJANA - Košarkarski klub Cedevita Olimpija se je v luči tekmovalnega premora zaradi pandemije novega koronavirusa dogovoril za sporazumno prekinitev pogodb s hrvaškim reprezentantom Filipom Krušlinom, nemškim reprezentantom Maikom Zirbesom in reprezentantom Bosne in Hercegovine Andrijo Stipanovićem. Vsi trije so se v Ljubljano preselili pred začetkom sezone 2019/20.

LONDON - Haas je postal peto moštvo formule 1, ki je večino svojih delavcem zaradi pandemije novega koronavirusa poslal na čakanje. Ameriška ekipa je večino britanskih delavcev poslala na čakanje in zaprosila za vladno pomoč, dirkača v svetovnem prvenstvu formule 1 Francoz Romain Grosjean in Danec Kevin Magnussen pa sta se strinjala z znižanjem plače, je danes poročala spletna stran formule 1.

BONN/RIM - Vse bolj kaže, da se bo treba navaditi na nogometne tekme, ki bodo zaradi zajezitve širjenja pandemije novega koronavirusa potekale brez gledalcev na tribunah. Razkriti načrti, ki jih je objavil britanski Daily Mail, kažejo, da bodo v italijanski serie A in v nemški bundesligi navijačem dovolili na stadione šele prihodnje leto.

ZÜRICH - Mednarodna nogometna zveza Fifa bi zaradi pandemije novega koronavirusa, ki je prekinil nogometna tekmovanja po svetu, lahko dovolila tretji prestopni rok. Trenutna prestopna roka lahko trajata največ 12 tednov med sezonama in štiri tedne sredi sezone.

bg/bg
© STA, 2020