Pregled - novi koronavirus, 10. 4. (petek)

Ljubljana, 10. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v petek, 10. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V četrtek sta umrla še dva bolnika s covidom-19, kar pomeni, da se je število umrlih v epidemiji povzpelo na 45. V četrtek je bilo sicer po navedbah vlade opravljenih 1234 novih testov na koronavirus, pri čemer so ugotovili okužbo pri 36 ljudeh, skupaj že pri 1160 ljudeh, je objavila vlada. V slovenskih bolnišnicah se je v četrtek zdravilo 106 bolnikov s covidom-19, kar je dva manj kot dan prej. Vendar pa je kar 36 bolnikov potrebovalo intenzivno nego, kar je največ doslej. Glede na upadanje števila novih primerov okužbe s koronavirusom bi lahko ocenili, da smo dosegli vrh epidemije, a to še ni gotovo, prazniki bodo pomembni. Zato vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović ljudi poziva, naj dobro premislijo o potrebi obiskov v času praznikov. "Treba je zdržati še kak teden ali dva," je dejala.

LJUBLJANA - Na brniškem letališču je zjutraj pristala obsežna pošiljka zaščitne opreme iz Kitajske, ki jo je naročil Zavod RS za blagovne rezerve, dobavilo pa podjetje Joca Pečečnika Public Digital Infrastructure. Gre za skupaj več kot 20 ton zaščitne opreme: 1.095.000 FFP2 medicinskih mask s filtrom, 15.630 zaščitnih uniform za zdravnike in 1.664.000 zaščitnih rokavic, so sporočili iz Pečečnikovega podjetja Elektronček. Zvečer pa bo po napovedih ministrstva za gospodarstvo pristalo posebno letalo iz kitajskega mesta Qingdao, ki bo pripeljalo več kot sedem ton medicinske in ostale zaščitne opreme. Gre za prvega v vrsti posebnih transportnih letov, ki jih organizira zavod za blagovne rezerve.

LJUBLJANA - Do dodatka za delo v rizičnih razmerah bodo po kolektivni pogodbi za javni sektor po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika upravičeni tisti, ki res delajo v nevarnih razmerah, kar bo določil delodajalec oz. predstojnik organizacije. Ta bo lahko določil tudi dodatek za nadpovprečno izpostavljenost, je dodal. Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije in pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja zahtevata odstop predsednice komisije za razlago kolektivne pogodbe Nataše Belopavlovič. Konfederacija slovenskih sindikatov pa je vladi podala predlog za sprejetje interventnih zakonskih določb, s katerimi bi odpravili škodo, ki jo po njihovem povzročajo nejasnosti v zvezi z dodatkom za nevarnost javnim uslužbencem v času epidemije. Ti namreč vnašajo nezadovoljstvo, ki lahko vodi v nepokorščino, stavke in proteste, pravijo v sindikatu.

LJUBLJANA - Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Marjan Sušelj je v pogovoru za STA opozoril, da epidemija novega koronavirusa prinaša občuten primanjkljaj v zdravstveni blagajni in da ji bo treba na pomoč priskočiti tudi s sredstvi iz državnega proračuna. Po njegovih besedah bo treba postrgati po vseh rezervah in zelo racionalno porabiti vsak evro. Izpostavil je predvsem upad prispevkov, po prvih ocenah se bo namreč v blagajno zaradi upada gospodarske aktivnosti in odloga plačila prispevkov po prvem protikoronskem zakonskem paketu steklo za okoli 215 milijonov evrov manj od načrtovanih.

LJUBLJANA - V kmetijstvu prihaja čas intenzivnega sezonskega dela, za katera kmetje in kmetijska podjetja potrebujejo pomoč. Ker zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa tuji delavci zaenkrat ne bodo prišli, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec poziva k domači pomoči pri tovrstnem delu - študente, delavce na čakanju, brezposelne, mlajše upokojence. "Vse, ki ste zdravi in lahko delate ter ste radi tudi na svežem zraku oz. se gibate tam, kjer pridelovalci trenutno najbolj intenzivno delajo, pozivam - slovenski kmetje vas tokrat res potrebujejo. Potrebujejo vas tudi tisti, ki jim kakovostna, zdrava domača hrana predstavlja osnovni element preživetja. Da bi ohranili proizvodnjo slovenske hrane, moramo sedaj združiti moči," je na novinarski konferenci dejala Pivčeva.

LJUBLJANA - Po mnenju organizacij s področja mladih vladni ukrepi za manjše posledice krize zaradi epidemije ne naslovijo dobro izzivov, pred katerimi so denimo prekarci in mladi. Novi zakon za lajšanje posledic krize naj med drugim za upravičence do študentskega dela predvidi mesečno nadomestilo, dodatek za študente pa naj bo za vse študente, menijo.

LJUBLJANA - Odvetniška zbornica Slovenije je na vrhovno sodišče in pravosodno ministrstvo naslovila poziv, naj sodišča kljub epidemiji koronavirusa nadaljujejo redno delo, kjer to lahko. Opozarja, da Sloveniji sicer grozi kolaps pravne države. Na vrhovnem sodišču so po poročanju spletnega Dnevnika do predloga odvetniške zbornice zadržani.

LJUBLJANA - Policisti bodo tudi v prihajajočem prazničnem vikendu poostreno nadzirali spoštovanje prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah, ki velja zaradi epidemije covida-19. Minuli vikend so na slovenskih cestah opravili kontrolo pri 3348 voznikih in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka.

LJUBLJANA - Zdravstveni inšpektorat je doslej obravnaval približno 900 kršitev odlokov vlade in odredb ministra za zdravje, povezanih z epidemijo covida-19, izrekel pa tudi 128 glob v vrednosti 9000 evrov, so za STA pojasnili na inšpektoratu. Sodelujejo tudi s policijo, od katere so prejeli 1500 predlogov za uvedbo prekrškovnega postopka.

LJUBLJANA - Skupnost socialnih zavodov poziva vlado, da v domove za starejše takoj prerazporedi zdravstvene strokovnjake, ki so usposobljeni za kakovostno in varno obravnavo starostnikov s koronavirusno boleznijo. Domovi ne morejo brez takojšnjih kadrovskih okrepitev prevzeti odgovornosti za zagotavljanje primerne zdravstvene obravnave obolelih stanovalcev, so zapisali.

LJUTOMER - V ljutomerskem domu starejših občanov (DSO) so v četrtek odvzeli 32 brisov, pozitivnih je bilo osem stanovalcev in štirje zaposleni. Skupno so tako doslej v domu potrdili 64 okužb z novim koronavirusom, od tega pri 53 stanovalcih in 11 zaposlenih.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V šmarskem domu upokojencev so v četrtek zabeležili štiri nove okužbe z novim koronavirusom, tako da se je skupno število okuženih povzpelo na 141, je STA izvedela iz virov blizu doma. Skladno z akcijskim načrtom celjske bolnišnice v domu izvajajo dezinfekcijo in premestitev oskrbovancev. Pri tem pomagajo tudi poklicni gasilci.

LENDAVA/POSTOJNA/VELENJE - V Dolgi vasi so odvzeli brise vsem desetim državljanom v karanteni v tamkajšnji gostilni, saj v nedeljo odhajajo domov. Vsi, ki so bili v osamitvi, pa so lendavskemu županu Janezu Magyarju iz hvaležnosti v humanitarne namene podarili denar, ki so ga zbrali spontano. V soboto bo potekla 14-dnevna karantena za Slovence, ki so jih ob vrnitvi iz Španije namestili v postojnski hotel Epic. Tako bo hotel zapustilo 17 oseb. Medtem bosta iz karantene v velenjskem hotelu Paka v soboto odšli dve osebi. V oba hotela sicer v zadnjem času nameščajo tudi druge osebe, ki morajo v karanteno.

LJUBLJANA - Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je pozvala k spoštljivemu odnosu pri preverjanju pogojev za vstope v trgovino ob časovnem omejevanju nakupovanja. Obenem pa meni, da naj vlada po posvetu z zdravstveno stroko razmisli o tem, da bi se odlok oblikoval zgolj kot priporočilo in ne kot represivna zahteva.

LJUBLJANA - Uporaba zaščitnih rokavic v trgovini ob razkuževanju rok ni več potrebna, je za STA pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. V odloku, ki je začel veljati pred tremi tedni, je sicer še vedno predpisana nujna uporaba rokavic, a na ministrstvu že pripravljajo spremembe, ki bodo začele veljati v prihodnjih dneh.

LJUBLJANA - Mercator je Rdečemu križu Slovenije in Slovenski karitas predal približno 30 ton živil in higienskih potrebščin za socialno ogrožene družine in posameznike. Pakete bodo začeli prejemati že v prihodnjih dneh. Obe organizaciji opažata večje povpraševanje po paketih pomoči, so danes sporočili iz podjetja.

MARIBOR - Pošta Slovenije je bolnišnicam v Mariboru in Ljubljani ter Civilni zaščiti donirala 35.000 zaščitnih mask. Pošta sicer z vzdrževanjem in delovanjem poštne mreže ob pandemiji covida-19 omogoča in zagotavlja prenos pošiljk v največji možni meri ter skrbi za nemoteno delovanje komunikacijske infrastrukture države, so sporočili iz podjetja.

LJUBLJANA - Iz družbe Novartis so sporočili, da v času pandemije novega koronavirusa zdravju in varnosti zaposlenih namenjajo posebno pozornost. Tako so med drugim uvedli številne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, digitalizacija pa je omogočila hitro nadaljevanje rednega dela. Kot so poudarili, je vloga njihovih zaposlenih v teh razmerah še posebej pomembna, saj trgi potrebujejo pravočasno in kakovostno oskrbo z zdravili.

SVET

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v četrtek prvič doslej zasedal na temo pandemije novega koronavirusa. Zasedanje je bilo za zaprtimi vrati po videokonferenci. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je članicam VS ZN dejal, da je boj proti novemu koronavirusu boj stoletja in razlog za delovanje ZN, saj pandemija ogroža mednarodni mir in varnost in lahko privede do družbenih nemirov in nasilja. VS ZN je na koncu sprejel sporočilo za javnost, v katerem je pozval države članice, naj podprejo vsa prizadevanja generalnega sekretarja ZN glede vpliva novega koronavirusa na države, ki so prizadete s spopadi.

RIM - Italijanska vlada naj bi prepoved gibanja ne prostem po poročanju medijev podaljšala do 3. maja. Vedno bolj verjetno je tudi, da bodo šole odprla svoja vrata šele septembra. V Italiji sicer upada število novih smrtnih žrtev covida-19. Potem ko so v četrtek poročali o 610 umrlih v 24 urah, je bilo teh v petek 570. Skupno število smrtnih žrtev se je s tem povzpelo na 18.849.

NEW YORK - V ZDA so do četrtka zvečer potrdili 465.750 primerov okužbe z novim koronavirusom in 16.684 mrtvih. V najbolj prizadeti zvezni državi New York so potrdili skupno 161.799 okužb in 7067 smrtnih primerov, samo v mestu New York 87.028 primerov okužbe in 5150 mrtvih. Zvezna država New York ima že več primerov okužbe z novim koronavirusom kot države zunaj ZDA.

LONDON - V Združenem kraljestvu so v zadnjih 24 urah zabeležili rekordnih 980 smrtnih žrtev novega koronavirusa, vse skupaj je tako na Otoku umrlo že 8958 ljudi. Število okuženih se je medtem v zadnjem dnevu povečalo za 5706 in preseglo 65.000.

DUNAJ - Avstrija bo po veliki noči uvedla zdravstveni nadzor na vseh svojih mejah, s tem bodo nadzor po novem opravljali tudi na meji s Slovaško in Češko. V Avstriji so doslej potrdili 13.271 okužb z novim koronavirusom. Po ocenah pa naj bi bilo okuženih okoli 28.500 ljudi. Umrlo je 319 ljudi.

MADRID - Španija je v zadnjem dnevu potrdila 605 smrtnih žrtev covida-19, kar je najmanj v zadnjih 17 dneh. V državi na Iberskem polotoku, ki je ena najbolj prizadetih zaradi novega koronavirusa, so do petka potrdili 15.843 smrti in 157.022 okužb.

BRUSELJ - V Belgiji se je število smrtnih žrtev covida-19 v osmih dneh potrojilo na skupno 3019, kažejo uradni podatki zdravstvenih oblasti. V zadnjih 24 urah je umrlo rekordnih 496 ljudi. Število okuženih je naraslo za 1684 na skupno 26.667.

SANA - V zaradi vojne razdejanem Jemnu so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Humanitarne organizacije so v preteklosti že opozarjale, da bi lahko imel virus za državo, ki se že tako sooča z najhujšo humanitarno katastrofo na svetu, njen zdravstveni sistem pa je v razpadu, katastrofalne posledice.

TOKIO - Na Japonskem so razglasili izredne razmere še za dve prefekturi, Aichi in Gifu, saj v regijah beležijo porast števila okuženih z novim koronavirusom. Ta teden so izredne razmere na vladni ravni že razglasili za sedem območij, k temu pa naproša vedno več prefektur. Na Japonskem so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 576 novih primerov okužb z virusom, skupaj pa 6255. Več kot 110 ljudi je podleglo koronavirusni bolezni 19.

DUNAJ - Izredni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa po mnenju predstavnika Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) ne smejo posegati v svobodo medijev. Predstavnik organizacije za svobodo medijev Harlem Desir je opozoril, da pandemija ne upravičuje omejevanja novinarskega dela.

BRUSELJ - Vnovičen zagon gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa bi moral temeljiti na zelenih tehnologijah in trajnosti, je v odprtem pismu Evropski komisiji pozvalo deset članic EU. Predlagajo, da bi lahko kot podlago uporabili letos predstavljeni evropski zeleni dogovor. Pismo so podpisale Avstrija, Danska, Finska, Italija, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija in Švedska.

ŠPORT

LJUBLJANA - Organizatorji 39. mednarodnega kolesarskega maratona Franje so danes zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali prireditev od 12. do 14. junija. Po posvetovanju z Mednarodno kolesarsko zvezo (Uci) so že sprejeli dva nadomestna termina. Dirka bo ali prvi konec tedna septembra ali oktobra, so sporočili iz organizacijskega odbora.

AUGUSTA - Pandemija novega koronavirusa je prizadela tudi svet golfa. Organizatorji golfskega kluba Augusta v ZDA so namreč preložili prvi veliki turnir oziroma major sezone. Ta bi moral biti aprila. Kot so sporočili, bodo golfski major z upoštevanjem navodil zdravstvenih oblasti skušali izpeljati od 9. do 15. novembra. Turnir v Augusti je eden izmed štirih najbolj prestižnih golfskih turnirjev. Zaradi pandemije so že odpovedali angleški major, odprto prvenstvo Velike Britanije The Open, ki bi moral biti na sporedu julija.

BARCELONA - Združenje hotelirjev Kanarskih otokov (Ashotel) je ponudilo rešitev za španski nogomet, ki je tako kot preostali šport na stari celini ohromljen zaradi pandemije novega koronavirusa. Hotelirji z otokov Tenerife, La Palma, La Gomera in El Hierro predlagajo, da bi preostale kroge prekinjene sezone la lige odigrali pri njih. Kanarski otoki so skupina otokov, ki so del Španije, vendar pa ležijo v Atlantiku, najbližje kopno pa je zahodna obala Afrike. Kar pomeni, da so otoki dovolj oddaljeni od Španije in s tem tudi ponujajo naravno osamitev od žarišč pandemije koronavirusa na celini, so prepričani v združenju Ashotel.

ZÜRICH - Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je v video sporočilu dejal, da nobena tekma ne sme ogroziti človeškega življenja ter da bo njegova zveza iz posebnega sklada vsem nacionalnim zvezam nudila pomoč v tem težkem obdobju, ki ga je povzročila pandemije novega koronavirusa. Infantino je dejal, da bodo nogometna igrišča zaživela šele, ko bodo razmere povsem varne in ne bo nobenega tveganja za zdravje igralcev in gledalcev.

apo/apo
© STA, 2020