Država aktivno v pomoč iskanja domačih sezonskih delavcev za kmetijstvo

Ljubljana, 9. aprila - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je aktivno vključilo v iskanje sezonskih delavcev za pomoč pri spomladanskih delih v kmetijstvu. Zaradi ukrepov proti širitvi epidemije v Slovenijo vsaj začasno ne bodo prišli tuji delavci, zato pomagajo pri iskanju domače delovne sile. Posebej se mudi v hmeljarstvu.

Prebold.
Hmelj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovenski hmeljarji so že v naslednjih dneh pričakovali delavce iz Romunije, a teh ne bo, saj je tveganje za širitev bolezni covid-19 prevelika, pravijo na ministrstvu. Obenem pa je napočil čas za intenziven začetek del. Prav zdaj poteka urejanje infrastrukture za rast hmelja, kar je ključno za pridelavo letošnje letine. V Združenju hmeljarjev Slovenije so sicer danes povedali, da konec tedna pričakujejo 193 romunskih delavcev.

Ministrstvo nastalo težavo intenzivno rešuje. Vzpostavili so komunikacijo s študentskimi servisi za pomoč študentov in z zavodom za zaposlovanje za aktivacijo brezposelnih oseb.

Sočasno se usklajujejo tudi s pristojnimi resorji za ureditev vseh potrebnih podlag, da bi se v začasno delo v kmetijstvu lahko vključili vsi državljani, ki bi to želeli ter jim možnosti in čas to tudi dopuščajo. Pri tem ob študentih računajo tudi na upokojence, delavce, ki so na čakanju, in druge.

Obenem na ministrstvu opozarjajo, da bodo tudi ti delavci morali upoštevati vse varnostne napotke in pravila, ki veljajo za delo in gibanje v času epidemije.

ag/bg
© STA, 2020