Mariborska Snaga po praznikih znova odpira zbirne centre

Ljubljana, 9. aprila - Mariborska Snaga bo po velikonočnih praznikih znova odprla vrata zbirnih centrov v Mariboru in v primestnih občinah. Gre za mariborska zbirna centra na Teznem in v Melju ter šest drugih zbirnih centrov. Ob doslednem spoštovanju varnostnih ukrepov bodo delovali v skladu z rednim letnim delovnim časom.

Maribor.
Mariborska snaga.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Ker je vlada napovedala postopno rahljanje ukrepov po velikonočnih praznikih, bodo v mariborski Snagi sledili njenemu zgledu in zbirne centre v vseh občinah, v katerih izvajajo javno službo ravnanja z odpadki, znova odprli v torek, 14. aprila. Centri bodo obratovali bodo v skladu z rednim letnim delovnim časom, kar za oba mariborska zbirna centra pomeni vsak delovnik med 7. in 19. uro, ob sobotah pa med 8. in 15. uro.

Ob mariborskih zbirnih centrih mariborska Snaga upravlja še s centri v Miklavžu na Dravskem polju, Zgornji Kungoti, Staršah, Pesnici, Rušah ter Lovrencu na Pohorju.

"Varnost in predvsem zdravje ostajata v središču naše pozornosti, zato bodo ob predaji odpadkov na zbirne centre veljali varnostni ukrepi," so poudarili ob tem. Vstop v zbirni center bo hkrati mogoč za največ dva avtomobila, uporabniki pa bodo ob obisku zbirnega centra morali nositi zaščitno masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela ter zaščitne rokavice. Vzdrževati bodo morali tudi najmanj dva metra medsebojne razdalje.

Plačila za tiste vrste predanih odpadkov, ki se v skladu s cenikom zbirnih centrov uporabnikom zaračunajo, se bodo povsod, kjer je to mogoče, izvajala izključno z brezgotovinskim plačilom, torej z uporabo plačilne kartice. Ker na nekaterih zbirnih centrih v primestnih občinah takšen način plačila ni mogoč, bo tam izjemoma dovoljeno plačevanje z gotovino.

Vstop v prostore, ki so na zbirnih centrih namenjeni zaposlenim, bo obiskovalcem prepovedan. To pomeni, da bodo na pripravo dokumentacije počakali v vozilu.

"Zavedamo se, da se občasno pri dovozu v zbirne centre lahko pojavljajo zastoji, zato vnaprej opozarjamo uporabnike, da so za spoštovanje prometnih predpisov odgovorni sami in da morajo poskrbeti, da bo čakanje na vstop v zbirni center potekalo tako, da ne bo motilo tekočega prometa," so še dodali.

Ministrstvo za okolje in prostor je ta teden pozvalo upravljalce zbirnih centrov za odpadke, naj skladno z veljavnim pravnim redom zagotovijo možnost odlaganja v zbirnih centrih tudi v času epidemije koronavirusa, saj so v zadnjem času zaznali povečano nezakonito odlaganje odpadkov v naravi. Delovanje zbirnih centrov je v sklopu zakona o gospodarskih javnih službah namreč obvezno, navkljub kriznim razmeram.

V času epidemije covida-19 so mnogi zbirni centri po državi zaprli vrata. Komunalna podjetja so to utemeljevala z navedbo, da gre za nenujne storitve. Ljudi so tako pozivali, da odpadke, ki so nastali pri urejanju vrtov, obrezovanju drevja, obnovah prostorov in podobno začasno hranijo doma.

mg/jaz
© STA, 2020