Gradbinci tudi v času epidemije delajo, a prilagojeno

piše Jure Bernard

Ljubljana, 10. aprila - Dela na gradbiščih nekaterih večjih gradbenih podjetij v državi tudi času epidemije novega koronavirusa v Sloveniji potekajo, a so prilagojena ukrepom za omejitev širjenja okužb. Kolektor gradbeništvo in Pomgrad sicer pričakujeta vpliv epidemije na poslovanje, a še ne moreta oceniti, kako velik bo.

Ljubljana, Poljanski nasip.
Gradbišče Galerije Cukrarna, projekta prenove poslopja nekdanje tovarne sladkorja.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Dela potekajo, a ponekod manj intenzivno

Gradbeni del Kolektorja (med drugim Kolektor Koling in Kolektor CPG) na svojih največjih projektih - kot so gradnja dostopnih cest drugega tira, stanovanjsko naselje Majske poljane, most Marija Gradec, nadgradnja železniške proge Maribor-Šentilj in poslovno-proizvodni objekt Iskra Mehanizmi pri ljubljanskem letališču - dela izvaja po zastavljenih terminskih načrtih, vendar ta potekajo s spremenjeno intenzivnostjo in drugačno dinamiko gradbenih del, saj je spoštovanje ukrepov za zaščito ljudi na prvem mestu, so STA povedali v družbi.

Ob pojavu epidemije koronavirusa in zaprtju mej je nekaj njihovih zaposlenih ostalo v svojih matičnih državah, vendar kljub temu težav pri zagotavljanju delavcev niso zaznali.

Tudi na Pomgradovih gradbiščih trenutno dela še potekajo, vendar z manjšo intenzivnostjo, predvsem zaradi ukrepov za zaščito ljudi. Prihaja pa do prvih zaustavitev del s strani naročnikov, so STA povedali v družbi in dodali, da so upad povpraševanja in vpliv na poslovanje prvič občutili že pred meseci, ko se je virus začel širiti iz Kitajske.

Stanovanjski sklad RS pa je v četrtek sporočil, da gradbena dela na gradbiščih stanovanjske soseske Novo Brdo (dela izvajajo Gorenjska gradbena družba, Kolektor Koling, GP Krk, CGP in SGP Graditelj) in skupnosti za mlade na Gerbičevi (Dema plus inženiring) v Ljubljani ter stanovanjske soseske Pod Pekrsko gorco (Pomgrad, Gitri, GH Holding in VG5) v Mariboru potekajo "z veliko intenziteto". Prav tako potekajo gradbena dela na gradbiščih partnerskih projektov po javnih razpisih in javnem pozivu po celotni Sloveniji.

Ukrepi skladno z navodili pristojnih

Gradbena podjetja zagotavljajo, da v celoti sledijo navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in drugih pristojnih. V Kolektorju so povedali, da se na delo skupaj vozi največ pet oseb, in še to le v primeru, da tudi skupaj živijo, sicer pa podpirajo in vzpodbujajo individualni prevoz.

"Delovišča smo organizirali tako, da imajo zaposleni zagotovljena zaščitna sredstva, kot so razkužila, mila s toplo vodo in zaščitne maske, vsakodnevno dostavo malice ter da delo med zaposlenimi poteka na razdalji najmanj 1,5 m oziroma z zaščitnimi ukrepi. Tudi v režiji delo poteka v zmanjšanem obsegu," pravijo v Kolektorju.

V Pomgradu so poleg spremljanja ukrepov pristojnih organov in navodil za podjetja že tudi sami uvedli vrsto zaščitnih in preventivnih ukrepov. Za dela, kjer je to možno, uvajajo delo od doma, uporabljajo videokonference, koristijo stare dopuste ipd.

"Tako na gradbiščih kot v zalednih službah smo prejeli vse preventivne in zaščitne ukrepe v skladu s priporočili in navodili NIJZ in drugih pristojnih organov. Vsekakor pa bijemo dnevne bitke z nabavo zaščitne opreme, saj slednje na veliko primanjkuje v Sloveniji," je povedal član uprave Pomgrada Kristian Ravnič.

Stanovanjski sklad pravi, da so bili na vseh gradbiščih za zavarovanje vseh udeležencev pri gradnji seznanjeni s priporočenimi ukrepi vlade, NIJZ in Zavoda za varstvo pri delu. "Ukrepi se dosledno izvajajo," zagotavlja sklad.

Vpliv na poslovanje bo, a še ne vedo, kako velik

V Kolektorju opažajo, da se razmere v njihovem poslovanju spreminjajo iz dneva v dan. "Že pred uveljavitvijo izrednih razmer zaradi pojava epidemije koronavirusa je bilo v gradbeni panogi, zaradi upada nekaterih že zastavljenih državnih in zasebnih investicij, čutiti negotovost in ohlajanje. Tudi trenutno stanje že ima in bo imelo velik vpliv na naše poslovanje, vendar si pričakovanj in sprememb še ne upamo napovedovati," so dejali.

Tudi Ravnič prvi, da je težko napovedati vse posledice, se bodo pa gotovo odrazile v tekočem poslovanju podjetja. "Če bodo ukrepi v nadaljevanju postali še bolj restriktivni (npr. zaprtje vseh gradbišč po vzoru iz Avstrije), potem nas mora upravičeno skrbeti, kaj to pomeni za posamezno podjetje in gospodarstvo Slovenije," je opozoril.

"Je pa trenutna kriza prinesla na površje vse probleme, ki nam jih zaradi premajhne politične volje ni uspelo rešiti v zadnjih 15-20 letih, med drugim tudi paritetne sklade po vzoru iz tujine (npr. BUAG Avstrija)," je ocenil Ravnič.

O morebitni uporabi katerega od ukrepov države za pomoč gospodarstvu zaradi epidemije v Kolektorju pravijo, da so ukrepi obsežni, zato se bo treba pred morebitnim sprejetjem kateregakoli od njih podrobno seznaniti z njegovimi pomeni in posledicami.

Dovoljena so nujna dela ter dela, kjer je investitor podjetje ali kjer ni stika s potrošniki

Po uvedbi epidemije v državi se lahko opravljajo dela, nujna za preprečevanje ogrožanja zdravja in življenja, ter dela, kjer je investitor podjetje, saj vladni odlok o začasni prepovedi ponudbe ter prodaje blaga in storitev neposredno potrošnikom ne posega v razmerja med podjetji.

Od prejšnjega petka so med izjemami omenjenega vladnega odloka tudi gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, hišah oz. stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki. Ob tem je vlada napovedala ostrejši nadzor, da bi zagotovili, da bodo gradbeni delavci ustrezno zaščiteni.

jb/jes
© STA, 2020