Pregled - novi koronavirus do 15. ure

Ljubljana, 7. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Vlada bi lahko prve omejitve, uvedene za zajezitev širjenja novega koronavirusa, sprostila že po velikonočnem ponedeljku, je na novinarski konferenci pojasnil uradni govorec vlade Jelko Kacin. O prihodnjem ukrepanju vlade in zagonu gospodarstva bo popoldne spregovoril tudi premier Janez Janša, je še napovedal Kacin. Janša bo tako pojasnil stališče vlade o tem, katere dele gospodarstva bi lahko zagnali in po kakšnem vrstnem redu.

LJUBLJANA - Ministrstvo za delo podpira več predlogov sindikatov za drugi protikoronski sveženj, med njimi tudi krizno nadomestilo za brezposelnost in pomoč prezrtim skupinam, je na vladni novinarski konferenci ob povzetku ponedeljkovega prvega zasedanja skupine za pripravo smernic ukrepov s področja trga, sociale in šolstva, povedal minister Janez Cigler Kralj. Izpostavil je, da so sindikati "trdi, a korektni pogajalci". Osrednja posvetovalna skupina vlade naj bi celovit predlog izhodišč pripravila do sredine prihodnjega tedna, nato bo smernice obravnavala vlada. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je medtem ponovila predloge sindikatov, med drugim predloga za prepoved višanja cen osnovnih življenjskih potrebščin in znižanje DDV nanje. Po besedah Jerkičeve so vladi predlagali tudi vzpostavitev enotnega telesa, ki bo na voljo za razlage protikoronskih ukrepov, saj "ne potrebujemo prepirov".

ŠMARJE PRI JELŠAH/LJUTOMER/LJUBLJANA - Okužbe z novim koronavirusom se medtem še vedno širijo v domovih za starejše kot osrednjem žarišču epidemije. Po podatkih ministrstva za delo je bilo v ponedeljek v domovih med oskrbovanci 219 potrjenih okužb (14 več kot v nedeljo), med zaposlenimi pa 70 okuženih (19 več kot v nedeljo). V domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah je število okuženih stanovalcev in zaposlenih z novim koronavirusom v ponedeljek poraslo na 131, kar je 12 več kot v nedeljo. Stanje večine okuženih je kljub številnim pridruženim obolenjem stabilno, trije stanovalci pa so se že vrnili iz celjske bolnišnice. V domu starejših občanov Ljutomer pa so v ponedeljek zaradi suma okužbe z novim koronavirusom testirali 15 ljudi, pozitivnih je bilo pet. Skupno število okuženih v domu je 49, od tega 44 stanovalcev in pet zaposlenih. V zadnjih dnevih je sicer le nekaj družin sledilo priporočilom in pozivom in k sebi vzelo svojce iz domov za starejše. Po podatkih ministra Ciglerja Kralja je bilo takih primerov manj kot deset. Spomnil je, da se starejši namreč ne bodo mogli vrniti v domove do konca epidemije koronavirusa, saj gre za najranljivejšo starostno skupino.

LJUBLJANA - Ukrepi v zakonu za zajezitev epidemije koronavirusa in omilitev njenih posledic so po oceni fiskalnega sveta v pretežni meri vsebinsko skladni s priporočili mednarodnih organizacij in po obsegu primerljivi z ukrepi, sprejetimi v drugih državah. Obsežno in večplastno učinkovito ukrepanje države je po oceni sveta upravičeno. Ob zavedanju povečane splošne socialne in ekonomske negotovosti in ob precejšnjem javnofinančnem strošku ukrepanja priporočajo tehtnejši razmislek, kdaj oziroma v kateri fazi spopadanja z epidemijo bi bili določeni ukrepi najbolj učinkoviti oziroma kdaj bodo časovno primerni morebitni spodbujevalni ukrepi za ponovni zagon gospodarstva. Kot so pojasnili, je namreč od kombinacije sprejetih ukrepov in njihove izvedbe ključno odvisno, ali bo slovensko gospodarstvo zaključek epidemije pričakalo v kondiciji, ki bo omogočala čim hitrejši izhod iz krize.

LJUBLJANA - Skupina za pomoč samozaposlenim v kulturi v času covid-19 je v sodelovanju z Gibanjem za dostojno delo in socialno družbo ter Inštitutom 8. marec v ponedeljek na vlado in na ministrstvo za kulturo naslovila nove predloge za pomoč samozaposlenim v sklopu drugega protikoronskega svežnja ukrepov. Ob tem so opomnili, da so bili v prvem paketu ukrepov poleg samozaposlenih spregledani tudi tisti brez zaposlitvenega statusa in tisti, ki opravljajo dejavnost v delnem obsegu. Med predlogi za drugi paket ukrepov so ustrezno naslavljanje prekarne situacije samozaposlenih, pravičnejša osnova za izplačilo mesečnega temeljnega dohodka na podlagi prihodkov iz minulega leta, ne zgolj februarskih, ter predlog, naj se v zakon vključi varovalka minimalnega dohodka v primeru, da samozaposleni v letu 2019 ni dosegel minimalne plače.

LJUBLJANA - Slovensko-nemška gospodarska zbornica, ki je konec marca na vlado naslovila predlog za začasno uvedbo krajšega delovnega časa v podjetjih po vzoru nemško govorečih držav, je zdaj ta predlog še dopolnila. Predlaga uvedbo dodatka za skrajšani delovni čas, posebnih posojil s stoodstotnim državnim poroštvom in premostitvenih posojil. Kot so sporočili iz zbornice, vladne ukrepe za zaščito slovenskega gospodarstva vnovič pozdravljajo, a opozarjajo na nujnost hitrega odzivanja za preprečitev zaustavitve delovanja podjetij.

LJUBLJANA - Do vsebin slovenskih digitalnih medijev je v drugi polovici marca po sprejetih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa dostopalo 52 odstotkov več uporabnikov kot februarja, ki so dnevno v povprečju pregledali 75 odstotkov več spletnih dokumentov, kaže analiza oglaševalske agencije Iprom. Kot so sporočili, gre za rekorden rezultat. Največji porast je bil pri dostopu do vsebin za otroke in mladostnike. Vsebine za otroke in mladostnike so v drugi polovici marca glede na februar v povprečju zabeležile 166-odstotno povečanje povprečnega dnevnega dosega in 213-odstotno povečanje dnevne obiskanosti. Sledijo kategorije zdravje z 92-odstotnim povečanjem, kulinarika z 68-odstotnim povečanjem in gospodarstvo s 66 odstotkov večjim povprečnim dnevnim dosegom. Največji padec je Iprom zaznal v vsebinski kategoriji turizem. Tam se je zanimanje za vsebine v drugi polovici marca v primerjavi s februarjem zmanjšalo za 16 odstotkov.

LJUBLJANA - Prostovoljci Slovenske karitas so v zadnjih treh tednih oskrbeli 14.367 gospodinjstev, ki so jim razdelili 210 ton hrane in higienskih pripomočkov. Za pokrivanje najnujnejših položnic so namenili 53.000 evrov. Vključeni so bili v 275 izrednih intervencij v sodelovanju s civilno zaščito. Telefonsko psihosocialno pomoč so nudili 1320 osebam. Mreža Karitas je v zadnjih treh tednih 20 odstotkov vse materialne pomoči dostavila na dom, na novo pa so pomagali 690 gospodinjstvom. Pomagajo tudi z izposojo invalidskih pripomočkov v Celju, Ljubljani in Novem mestu, ki so v pomoč pri oskrbi starejših na domu. V delo Karitas je bilo vključenih tudi preko 1500 mlajših prostovoljcev, so na Slovenski karitas zapisali v sporočilu za javnost.

LJUBLJANA - Društvo Kralji ulice je sporočilo, da je v petek zaradi epidemije novega koronavirusa ustanovilo novo zavetišče, poimenovano Rimska. Prostore je društvu priskrbela Mestna občina Ljubljana, v njem pa prednostno sprejemajo osebe, okužene s koronavirusom. Zavetišče, ki je namenjeno 20 osebam, bo sicer delovalo do preklica epidemije oziroma izrednih ukrepov.

SVET

SEATTLE - V Veliki Britaniji bi lahko zaradi covida-19 v prvem valu pandemije umrlo do 66.000 ljudi, kar je največ v Evropi, je razvidno iz raziskave ameriškega Inštituta za zdravstveno meroslovje in ocenjevanje (IHME). V Evropi naj bi po njihovih ocenah življenje izgubilo 151.680 oseb okuženih z novim koronavirusom, v Sloveniji 104. V sredo bodo sicer minili trije meseci, odkar je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) 8. januarja potrdila, da je skrivnostno obliko pljučnice na Kitajskem povzročila nova vrsta koronavirusa. Odtlej se je virus razširil po vsem svetu in zahteval skoraj 75.000 življenj, okuženih je 1,35 milijona ljudi.

MADRID - V Španiji je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, v zadnjih 24 urah zahtevala še 743 življenj. Število žrtev je znova naraslo po štirih dneh padanja. Po podatkih španskega ministrstva za zdravje je v državi virusu do zdaj podleglo 13.798 ljudi.

TOKIO - Japonski premier Shinzo Abe je razglasil izredne razmere v več regijah, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa, med drugim v prestolnici Tokio in mestu Osaka. Začele bodo veljati v sredo, veljale pa bodo do 6. maja. Premier je izredne razmere razglasil po porastu števila okužb v Tokiu, kjer so v nedeljo potrdili 148 novih primerov. Doslej so potrdili v državi skoraj 4000 okužb, umrlo je 80 ljudi.

STOCKHOLM - Na Švedskem je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo 114 ljudi, skupno pa 591. Švedska agencija za javno zdravje je sporočila, da je nekaj novo registriranih smrti posledica revizije podatkov iz prejšnjih dni. Doslej so na Švedskem potrdili 7693 okužb z novim koronavirusom. Švedska je k spopadanju s širjenjem novega koronavirusa pristopila na samosvoj način, ki je deležen polemik tako doma kot v tujini. V nasprotju z bližnjima Dansko in Nemčijo se ni odločila za uvedbo omejitev gibanja, šole in restavracije ostajajo odprte. Oblasti so vse pozvale k odgovornosti pri upoštevanju socialne distance in strogih higienskih ukrepov ter k izogibanju nenujnih potovanj. Starejše od 70 let in tiste z bolezenskimi simptomi pozivajo, naj ostanejo doma, medtem ko zaposlene spodbujajo k delu od doma.

LONDON/WASHINGTON/PARIZ/BRUSELJ - Britanski premier Boris Johson, ki je zaradi novega koronavirusa noč preživel na intenzivni negi, je stabilen in je dobre volje, so danes sporočili iz Downing Streeta. Premier ni na ventilatorju, so še pojasnili. Svetovni voditelji medtem Johnsonu želijo hitro in polno okrevanje. Dobre želje so mu med drugim poslali predsednika ZDA in Francije, predsednica Evropske komisije in slovenski premier.

BRUSELJ - Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je poročal o napredku pri vzpostavljanju evropske strateške zaloge medicinske opreme v pomoč članicam EU v bitki z novim koronavirusom. Prva država gostiteljica bo Romunija, prva pošiljka zaščitne opreme, konkretno ventilatorjev, je naročena, zdaj se čaka na dostavo, je pojasnil. Kdaj bo prispela, ni želel ugibati, jo pa pričakuje kmalu. Napovedal je še, da bo ekipa zdravnikov in medicinskih sester iz Romunije in Norveške v Milanu in Bergamu pomagala italijanskemu zdravstvenemu osebju v bitki z novim koronavirusom.

NEW YORK - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je poslanico ob današnjem svetovnem dnevu zdravja, ki mineva v senci pandemije novega koronavirusa, posvetil zdravstvenim delavcem. Izrazil je hvaležnost za njihovo neumorno delo v boju s pandemijo, pri katerem so ogrožena tudi njihova življenja. Njim v podporo bosta organizacija Global Citizen in WHO 18. aprila pripravili veliki koncert One World: Together at Home.

ATENE - Več sto grških zdravstvenih delavcev je ob mednarodnem dnevu protestiralo zaradi delovnih pogojev ter pomanjkanja delovne sile in opreme v javnih bolnišnicah med epidemijo covida-19. Zahtevajo novo zaposlovanje in pomoč zasebnih klinik. Sindikati ocenjujejo, da bi potrebovali 30.000 novih zdravnikov, bolnišnice pa teste. Te sedaj večinoma opravljajo v zasebnih bolnišnicah, kjer testiranje stane med 150 in 300 evrov.

PARIZ - V francoski prestolnici Pariz bodo v sredo zaostrili omejitve gibanja v boju proti novemu koronavirusu, ki je v Franciji do ponedeljka zahteval 8911 življenj. Na dan, ko je država vstopila v četrti teden karantene, vlada medtem opozarja, da epidemija še ni dosegla vrhunca in da ne razmišljajo o omilitvi omejitev gibanja.

ZAGREB - Hrvaški sabor je potrdil aprilski sveženj zakonodajnih sprememb za dodatno pomoč gospodarstvu v času pandemije novega koronavirusa. Poleg davčnih olajšav je sprejel tudi vrsto drugih ukrepov predvsem za pomoč turizmu, kmetijstvu in gostinstvu. Gre za nadgradnjo prvega svežnja, ki je bil sprejet marca. Spremenili so tudi zakon o izvrševanju državnega proračuna, s katerim so omogočili zadolžitev države za več kot 3,62 milijarde evrov, kot je bilo določeno za leto 2020.

SARAJEV - V Bosni in Hercegovini je do danes zjutraj umrlo skupno 30 ljudi s covidom-19, število okuženih z novim koronavirusom je preseglo 700, so sporočile zdravstvene službe. Oblasti uvajajo vse strožje ukrepe. V Republiki srbski so uvedli denarne kazni za širjenje neresničnih informacij o epidemiji.

PARIZ - Francija je ob pandemiji novega koronavirusa pozvala tiste, ki so brez dela, da pomagajo kmetom na poljih in pri živinoreji. Na poziv se je odzvalo 200.000 kandidatov, je povedal francoski kmetijski minister Didier Guillaume.

SEUL - Iz Južne Koreje drugi dan zapored poročajo o manj kot 50 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Potrdili so 47 novih primerov, toliko kot v ponedeljek. To je najnižje dnevno število novih okužb od konca februarja, ko je izbruh dosegel vrhunec.

WASHINGTON - Do 20 odstotkov otrok v ZDA, ki so okuženi z novim koronavirusom, potrebuje zdravljenje v bolnišnici, kažejo podatki prve poglobljene analize ameriške vlade o covidu-19 pri najmlajših bolnikih. Ameriški center za nadzor nad boleznimi (CDC) v analizi ugotavlja tudi, da imajo otroci do 18. leta starosti drugačne oziroma blažje simptome bolezni kot odrasli.

HELSINKI - Finska, ki želi v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa zmanjšati število prehodov meje, je napovedala strožji nadzor na mejah s sosednjimi državami, tudi Švedsko, kjer imajo milejše ukrepe proti novemu koronavirusu, stopnja okužb pa je višja. Vse ukrepe je podaljšala do 13. maja.

MOSKVA - V Rusiji so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 1154 novih okužb z novim koronavirusom. Število novih okužb je v tej državi močno poskočilo že drugi dan zapored kljub strogim ukrepom za zajezitev pandemije covida-19. Skupno so v Rusiji potrdili skoraj 7500 okužb, za covidom-19 pa je doslej umrlo 58 ljudi.

TEHERAN - Število novih okužb z novim koronavirusom je v Iranu upadlo sedmi dan zapored. V zadnjih 24 urah so zabeležili 2089 novih okužb, skupno doslej 62.589. Kot je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje, je v Iranu za covidom-19 v zadnjem dnevu umrlo 133 ljudi, skupaj 3872.

STRASBOURG - Prostore Evropskega parlamenta v Strasbourgu na vzhodu Francije bodo začasno spremenili v center za opravljanje testiranj za novi koronavirus, je napovedal predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. V delu stavbe naj bi namestili tudi postelje za bolnike.

KOEBENHAVN - Zaradi pandemije koronavirusa so na Danskem odpovedali 50. izdajo festivala Roskilde, enega največjih glasbenih festivalov v Evropi, so sporočili organizatorji. Na festivalu, ki je bil predviden med 29. junijem in 6. julijem, bi med drugim nastopila Bob Dylan in frontman nekdanjih Led Zeppelinov Robert Plant.

ŠPORT

LOZANA - Čas pandemije novega koronavirusa ni pravi trenutek za doping, pravi predsednik Svetovne protidopinške organizacije Wada Witold Banka. V isti sapi športnike opozarja, da obstajajo različne metode za ugotavljanje prisotnosti nedovoljenih poživil. Banka je pogovor za francosko tiskovno agencijo AFP opravil takoj za tem, ko sta Kanada in Rusija sporočili, da začasno prekinjata dopinške teste, britanska protidopinška agencija pa jih je močno zmanjšala. Testi niso edino orožje, ki ga imamo. Obstajajo biološki potni listi, analize vzorcev za daljše obdobje in druge metode. Čeprav športnikov trenutno ne moremo nenapovedano obiskati, nam morajo sporočati svojo lokacijo in dejavnosti, pravi 35-letni Poljak. Banka je nekdanji tekač na 400 metrov in bivši poljski minister za šport. Na vodilni položaj pri Wadi je sedel 1. januarja letos namesto Craiga Reedieja.

PARIZ - Koronavirusna pandemija je prestavila še dve dirki motociklističnega svetovnega prvenstva za veliko nagrado. VN Italije, ki bi morala biti od 29. do 31. maja v Mugellu, ter VN Katalonije, predvidena od 5. do 7. junija v Montemelu, sta preloženi in iščeta nov datum, so sporočili organizatorji. Tako kot tudi še ni datuma za VN Francije in Španije. Prve štiri dirke za VN v sezoni 2020 so že odpovedane, na uvodni dirki v Katarju je odpadla le kategorija motoGP, ali prestavljene na poznejši datum. Poleg VN Katarja še VN Tajske, obeh Amerik in Argentine v vseh razredih. Da so lahko preložili omenjene dirke, so morali organizatorji sezono podaljšati do konca novembra. Zdaj je naslednja dirka na koledarju VN Nemčije, ki se bo predvidoma začela 21. junija v Sachsenringu.

jes/jes
© STA, 2020