Zaščitne maske niso čarobna paličica za končanje pandemije, opozarja WHO

Ljubljana, 6. aprila - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da samo z nošenjem zaščitnih mask ne bo mogoče končati pandemije koronavirusne bolezni 19, za katero je doslej po svetu umrlo že 70.000 ljudi. "Maske bi morale biti le del celovitega svežnja ukrepov," je danes dejal generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ljubljana.
Zaščitna maska.
Foto: Nik Kranjec/STA
Arhiv STA

"Na to ne moremo odgovoriti belo ali črno in tudi ni čarobne paličice. Samo z maskami ne moremo končati pandemije covida-19," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril Tedros na novinarski konferenci prek video povezave iz Ženeve.

Dejal je še, da je splošno nošenje maske v javnosti upravičeno le v primeru omejenega dostopa do vode za umivanje rok oziroma takrat, ko je težko zagotoviti ustrezno razdaljo med ljudmi.

V Sloveniji je od prejšnjega ponedeljka obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela v zaprtih javnih prostorih. Nošenje zaščitnih mask ali podobnega v javnosti je že nekaj časa obvezno na Češkem, od 30. marca tudi v Bolgariji. Uporaba zaščitnih mask v trgovinah je od prejšnjega tedna obvezna v Avstriji.

Prvi mož WHO je bil danes kritičen tudi do nedavnih izjav neimenovanih znanstvenikov, da bi cepivo proti novemu koronavirusu morali preizkusiti v Afriki. Kot je dejal, so take izjave rasistične in dediščina kolonialne miselnosti.

"Afrika ne more biti in ne bo območje za preizkušanje kakršnega koli cepiva," je poudaril. Dodal je, da bodo pri preizkušanju kateregakoli cepiva ali zdravila kjerkoli po svetu spoštovali vsa pravila, pa naj gre za Evropo, Afriko ali druge dele sveta.

mc/sk
© STA, 2020