Nepremičninski trg čaka na konec epidemije

piše Jure Bernard

Ljubljana, 7. aprila - Na nepremičninskem trgu se v času ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa sklepajo le posli za nazaj, fizičnih ogledov nepremičnin ni, potekajo pa virtualni ogledi. Stranke niso opustile namer za nakup ali najem, pravijo nepremičninski posredniki in ocenjujejo, da bo vpliv krize na panogo odvisen od trajanja epidemije in finančne moči.

Ljubljana.
Nepremičnine, stanovanja, blok.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nepremičninske družbe zagotavljajo zgolj tiste storitve, ki se lahko izvajajo brez stika s strankami, nekatere pa so, tudi iz previdnosti, povsem zaustavile poslovanje, je STA povedal direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS Boštjan Udovič. Ukrepi sicer na poslovanje med gospodarskimi subjekti načeloma ne vplivajo, zato se ti posli lahko nemoteno izvajajo.

"Kljub vsemu navedenemu ali ob upoštevanju tega pa bo seveda promet nepremičninskim družbam v tem času bistveno upadel. Nekoliko ga bo seveda mogoče nadomestiti po koncu epidemije, kar pa bo odvisno od splošne gospodarske situacije in kupne moči prebivalstva," meni Udovič.

V družbi Stoja Trade trenutno za nazaj sklepajo pogodbe za vse odprte posle, ki so jih imeli še pred uvedbo ukrepov. "Imamo sistem usklajevanja in podpisovanja dokumentov po pošti in po e-mailu. Ogledi nepremičnin trenutno ne potekajo. Namesto ogledov pa našim strankam pošiljamo interaktivne videe nepremičnin in tako z njimi lahko opravimo virtualni ogled," je STA povedal direktor družbe Zoran Đukić.

Tudi v družbi Mreža nepremičnin po 16. marcu niso izvajali ogledov, dokončali so nekaj poslov iz prejšnjih mesecev, novih poslov pa, dokler velja omejitev gibanja, ne pričakujejo. "Je pa kar nekaj virtualnih ogledov prek video klicev in drugih vizualnih platform. Vendar to ni enako kot ogled objekta v živo na lokaciji. Vsekakor je manj klicev in povpraševanj kot v prejšnjih mesecih, kar je razumljivo, ljudje se ukvarjajo z drugimi prioritetnimi zadevami," je STA povedal direktor družbe Zoran Veleski.

Cene ob odsotnosti poslov ostajajo nespremenjene. "Vsi čakajo, kdaj bo konec 'karantene', in tudi cene bodo odvisne od časa trajanja 'karantene'," je ocenil Đukić.

Upad kratkoročnega najema; nekatere nepremičnine so se znašle na trgu, nekatere ne

Kratkoročnega najema praktično ni več, kar je ob popolnem mrku turističnega obiska razumljivo, pravijo sogovorniki. "Tako so se izpraznile številne nepremičnine, ki so bile pred tem namenjene začasnemu oddajanju za turiste. Nekatere od teh so se že znašle na trgu," je povedal Udovič. Če ne bo hitrih ukrepov države, se iz tega naslova ne bo povečal dolgoročni najem, saj se najemodajalci iz različnih razlogov še vedno skoraj izključno odločajo za najeme, krajše od 12 mesecev, je dodal.

Đukić pričakuje, da bo do manjše korekcije cen najema prišlo. "Najemni trg bi se znal sprostiti zaradi stanovanj, ki so se prej oddajala prek Airbnb in bodo sedaj ponujena trgu za dolgoročno oddajo. Velikih sprememb v najemnih cenah pa ne bo, bo pa najemni krč popustil in izboljšala se bo ponudba lepih stanovanj na dobrih lokacijah," meni.

Veleski pravi, da so za nepremičnine, ki so bile kupljene za kratkoročno oddajanje, poiskali dolgoročne najemnike oz. najemnike za eno leto z možnostjo podaljšanja. "O prodaji pa tisti, s katerimi smo bili v kontaktu, še ne razmišljajo, saj ne vidijo potrebe, ker ni tako velike razlike med dolgoročnim in kratkoročnim oddajanjem, ko upoštevaš še čas, čiščenje in druge obveznosti."

Prihodnje stanje odvisno od trajanja epidemije in finančne kondicije

Za nepremičninski trg bo po Udovičevem mnenju ključno dogajanje v mesecih po koncu epidemije, saj je promet z nepremičninami odvisen predvsem od gospodarske in finančne kondicije države oz. od kupne moči in razpoloženja državljanov. "Če bodo ti iz previdnosti zmanjšali svojo potrošnjo, bo namreč nepremičninski trg utrpel velik udarec. V tem smislu smo seveda zadovoljni, da je država relativno hitro sprejela ukrepe, ki naj bi te negativne gospodarske in finančne posledice preprečili, in lahko le upamo, da bo pri tem uspešna," pravi Udovič.

V Stoja Trade po pogovorih s strankami ugotavljajo, da jih večina ni odpovedala niti nakupa niti najema, ampak so samo prestavili predvidene transakcije. "Večina strank čaka na odpravo 'karantene' in če ta ne bo trajala predolgo, bistvenih sprememb zaradi majhnosti in specifičnosti trga ne pričakujemo. Če pa bo trajala dlje časa, pričakujemo manjše popravke na slabših lokacijah in slabših nepremičnin ter manjšo korekcijo trga rabljenih nepremičnin," pravi Đukić.

Đukić tudi pričakuje, da se bodo ljudje glede na stanje na borzah in finančnih trgih še vedno raje odločali za "najvarnejši nakup, ki nam ostane", to so nepremičnine in zlato. "Kajti nepremičnine so v času možnosti inflacije ali nestabilnosti najbolj varna naložba, ki na dolgi rok vedno obdrži svojo vrednost."

Veleski prav tako poudarja, da so nepremičnine ene od najbolj varnih naložb. "To tudi dokazuje kriza iz leta 2008. Izdelava stanovanja ali hiše ni isto kot izdelava avta ali kuhinje, povprečni čas od nakupa zemljišča do primopredaje traja v Sloveniji povprečno pet let, pa ne zaradi tega, ker jih ni možno prej zgraditi, ampak zaradi upravnih in drugih postopkov."

Veleski ocenjuje, da bo stanje na trgu odvisno od tega, kako dolgo bodo ukrepi trajali in kakšen bo upad BDP. "Kot lahko razberemo, bo ECB sprostila ogromne količine denarja za okrepitev gospodarstva. Upamo samo, da bo vlada podpirala gospodarstvo s podobnimi ukrepi kot druge države v EU in da ne bo ponovno pustila gradbeništva na cedilu. Gradbeništvo je namreč eden izmed pomembnih stebrov ekonomije, saj je z njim povezano ogromno drugih panog," je opozoril.

Pomoč države koristna tudi za nepremičninsko panogo

Ukrepi iz prvega mega zakona za pomoč prebivalcem in gospodarstvu bodo koristni, so ocenili sogovorniki in dodali, da paket razumljivo ni mogel ponuditi vseh odgovorov.

Udovič pravi, da se je država odzvala ustrezno in po najboljših močeh, da pa v naslednjih tednih pričakuje nove ukrepe, ki bodo bolj usmerjeni v ohranitev gospodarske aktivnosti. "Na nepremičninskem področju bo še posebnega pomena skrb za investicijski zagon po koncu epidemije. Od vlade tudi pričakujemo, da bo v kratkem, ko bodo podatki glede zajezitve širjenja koronavirusa to dopuščali, ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov začela sproščati stroge omejitve glede izvajanja manj tveganih storitev, kamor po našem mnenju spada tudi nepremičninsko posredovanje," je dejal Udovič.

Veleski opozarja, da je poleg plač in prispevkov za socialno varnost, še ogromno drugih stroškov, ki jih večina podjetij ne more kriti več mesecev ob ničelnem prihodku. "Vsekakor je sprejet zakon koristen tudi za našo storitveno dejavnost. Po pogovorih s posredniki tudi drugih, ki niso del Mrežine ekipe, sklepam, da jim bo omogočilo preživeti teh nekaj mesecev," pravi.

jb/uk
© STA, 2020