Pregled - novi koronavirus do 10. ure

Ljubljana, 6. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

BRDO PRI KRANJU - Vladne delovne skupine pripravljajo predloge za pripravo drugega svežnja interventnih ukrepov za blažitev posledic epidemije koronavirusa. V soboto so svoje ideje in predloge podali gospodarstveniki, popoldne jih bodo vladnim predstavnikom na Brdu pri Kranju predstavili še sindikati.

HOLMEC - Koroški mejni prehod Holmec je znova odprt med 5. in 8. uro ter med 15. in 18. uro. Za odprtje se je zavzel Svet koroške regije, ki je opozoril na pomen tega prehoda za delavce iz Mežiške doline, ki se vozijo na delo v Avstrijo. Na Koroškem sta z omejitvami odprta tudi prehoda Vič in Radelj.

VELENJE - Hotel Paka, v katerem so po vrnitvi iz Španije v karanteno pred 10 dnevi namestili 42 oseb, bo zapustilo še pet oseb. V karanteni ostajata dve osebi, ki sta bili pozitivni na test za okužbo z novim koronavirusom. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so navedli, da tem osebam niso odvzeli dodatnih brisov.

LENART/STARŠE/PODČETRTEK - Med lokalnimi skupnostmi, kjer so se odločili za razdelitev zaščitnih mask, so tudi občine Lenart, Starše in Podčetrtek. V prvi so se za šivanje pralnih mask dogovorili z dvema domačima podjetjema, v Staršah so maske šivale članice občinskega društva Ajda, v Podčetrtku so maske kupili.

ROGAŠKA SLATINA - Steklarna Rogaška je zaradi epidemije novega koronavirusa do 14. aprila podaljšala ukrep zmanjšanega obsega proizvodnje. To pomeni, da še naprej ohranjajo le sedem odstotkov proizvodnje, saj talilne peči brez dolgoročnih posledic ne morejo zaustaviti.

LJUBLJANA - Gibanje Zmoremo vladi predlaga uvedbo kriznega temeljnega dohodka celotnemu polnoletnemu prebivalstvu do konca epidemije. Krizni temeljni dohodek bi znašal 700 evrov mesečno in bi bil vezan na neto prihodke tako, da bi se za vsakih 10 evrov prihodka znižal za pet evrov. Ta bi pomenilo, da bi oseba, ki ne prejema prihodkov, dobila 700 evrov, oseba, ki prejema 700 evrov prihodkov, bi dobila 350 evrov kriznega dohodka, oseba, ki prejema 1400 evrov prihodkov ali več, pa ne bi dobila nobene pomoči.

LJUBLJANA - Žito se je odločilo štiri najbolj priljubljene vrste kruha kupcem ponuditi zavite v zaščitno folijo. S tem kruh ohranja dolgotrajno svežino in obstojnost ter je dodatno zaščiten. V pakirani obliki so v trgovinah na voljo Jelenov in Jelenov beli kruh, Hribovec in Stoletni kruh.

SVET

BRUSELJ - Evropska komisarja za notranji trg in gospodarstvo, Thierry Breton in Paolo Gentiloni, sta v mnenjskem članku z naslovom Evropski sklad za okrevanje je nujen izpostavila, da je za ponoven zagon gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa treba vzpostaviti evropski sklad za okrevanje, ki bi lahko izdajal dolgoročne obveznice.

NEW YORK - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je v času pandemije novega koronavirusa pozval h koncu oboroženih spopadov, je v nedeljo opozoril na grozljiv porast nasilja v družini. Vlade po vsem svetu je pozval, naj med pandemijo okrepijo prizadevanja za preprečevanje nasilja nad ženskami.

NEW YORK - V ZDA so do nedelje zvečer zabeležili 337.310 okužb s koronavirusom, umrlo je 9643 ljudi. Vodja ameriške službe za javno zdravje Jerome Adams je opozoril, da se za večino Američanov začenja najtežji in najbolj žalosten teden. To bo naš Pearl Harbor, naš 11. september, je dejal. V najhuje prizadeti zvezni državi New York so zabeležili 123.160 okuženih z novim koronavirusom, umrlo je 4159 ljudi.

BERLIN - V Nemčiji so do nedelje potrdili več kot 95.900 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je najmanj 1415 ljudi. Število okužb se je povečalo za 4800 primerov. V zadnjem dnevu je umrlo 99 okuženih ljudi. Najhuje je prizadeta Bavarska, kjer so potrdili več kot 24.000 okužb in najmanj 383 smrti.

SEUL - V Južni Koreji so zabeležili najmanj novih okužb s koronavirusom v enem dnevu od konca februarja. Številka se je ustavila pri 47. Novi koronavirus je tako v tej državi zahteval 186 življenj. Število novih okužb se je v zadnjih treh tednih v Južni Koreji stabiliziralo.

TOKIO - Zaradi širjenja koronavirusa naj bi na Japonskem kmalu razglasili prepoved gibanja na prostem. Japonski premier Shinzo Abe naj bi namreč za Tokio in druga večja mesta ta teden razglasil izredno stanje, s tem pa omogočil oblastem, da ljudem prepovejo zapuščanje svojih domov. Japonska je bila ena od prvih držav, kamor se je novi koronavirus razširil iz Kitajske, a jim je uspelo dolgo omejevati širjenje okužb. V zadnjem tednu pa so opazili večji porast okuženih v prestolnici Tokio, kot tudi drugih večjih mestih.

LONDON - Britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je bil zaradi okužbe z novim koronavirusom 10 dni v samoizolaciji in še vedno kaže vse znake okužbe, so v nedeljo zvečer hospitalizirali. Noč je preživel v bolnišnici na preiskavah, kamor je bil sprejet po nasvetu zdravnika.

NEW YORK - V živalskem vrtu v Bronxu se je z novim koronavirusom okužil tiger. Tigrica Nadia je kazala simptome bolezni, zato so jo preventivno testirali in v nedeljo potrdili okužbo. Simptome okužbe so odkrili še pri drugih tigrih in levih, a jih niso testirali. To je prvič, da se je divja žival s covidom-19 okužila od človeka, je dejal vodilni veterinar v živalskem vrtu Paul Calle za revijo National Geographic.

NEW YORK - Fundacija ameriške umetnice Helen Frankenthaler želi ob pandemiji koronavirusa pomagati umetnikom. V prihodnjih treh letih jim bo tako namenila pet milijonov dolarjev. Prvi paket pomoči v višini 1,25 milijona dolarjev bo razdeljen med fundacijo za sodobno umetnost, sklad za pomoč umetnikom in konzorcij newyorških umetniških organizacij.

ŠPORT

LJUBLJANA - Programi športa v slovenskem državnem poračunu zaenkrat ostajajo neokrnjeni. Direktorica direktorata za šport na pristojnem ministrstvu Poljanka Pavletič Samardžija je za STA potrdila, da je dobila dopis, v katerem letni program športa ostaja v enaki višini, kot je bil predviden pred krizo, to je v višini 18,76 milijona evrov. Je pa vlada že pred tem črtala vse investicije na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, da se pokrije druga, ta čas pomembnejša področja, je dodala.

LJUBLJANA - Čeprav se selektor slovenske kolesarske reprezentance Andrej Hauptman te dni bolj kot s kolesom in kolesarji ukvarja z otroki in njihovo šolo, pa to ne pomeni, da ne razmišlja tudi o športu. S svojimi varovanci je v rednih stikih, od njih dobiva informacije, a vseeno meni, da so v teh težkih trenutkih bolj pomembne druge reči

LONDON - Šef moštva McLaren Zak Brown je dejal, da je zaradi pandemije koronavirusa formula 1 na zelo tenkem ledu, saj se bodo najmanj štiri ekipe težko vrnile v tekmovanje za svetovno prvenstvo. Letošnje svetovno prvenstvo bi moralo imeti 22 dirk, že sedaj pa jih je osem odpovedanih ali preloženih. Izvršni direktor britanske ekipe je dodal, da so se ekipe že poenotile in znižale stroške za naslednjo sezono.

mg/bdo
© STA, 2020