Pregled - novi koronavirus do 10. ure

Ljubljana, 5. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Policisti bodo tudi danes poostreno preverjali spoštovanje prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah. Posebno pozornost ob lepi vremenski napovedi namenjajo tudi dostopom do priljubljenih turističnih točk. So pa ljudje omejitve očitno vzeli resno, saj v soboto policija večjega števila kršitev ni zaznala.

LJUBLJANA - Tomaž Vovko na infekcijski kliniki UKC Ljubljani zdravi kritično bolne s covidom-19. Pri zdravljenju so sedaj statistično uspešnejši kot na Kitajskem, kjer je umrla polovica kritično bolnih. A opozarja, da imajo zdaj možnost in čas se ukvarjati z bolniki. Ne želi si takega navala, da bi morali med bolniki izbirati, komu dati možnost za preživetje.

LJUBLJANA - Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec pravi, da si želijo potrditi več okužb z novim koronavirusom. A če bi testirali vse z znaki okužbe, bi lahko ostali brez kakovostnih reagentov, ključnih za izvajanje testiranja. Teh zdaj na svetovnem trgu primanjkuje. Obstoječe hitre teste zaradi nezanesljivosti odsvetuje.

CELJE - Iz Zdravstvenega doma Celje so v preteklih tednih na testiranje za okužbo s koronavirusom poslali 10 ljudi, 72 so svetovali samoosamitev. A je pritisk bolnikov v tem obdobju po besedah tamkajšnje predstojnice družinske medicine Katarine Skubec Moćić velik. Opozarja tudi, da od prvega dne epidemije zdravstvo trpi in na dolgi rok ne bo zdržalo.

LJUBLJANA - Strokovnjak za javno zdravje z NIJZ Tit Albreht meni, da bo do poletja ali še prej potreben razmislek, kako znova aktivirati zdravstveni sistem, da ne bo dolgoročne škode za ljudi. V epidemiji koronavirusa so namreč nenujne storitve v zdravstvu zastale. A če kronični bolniki ne bodo ustrezno vodeni, bo to velika težava, je poudaril.

LJUBLJANA - Kristjani danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredne priprave na veliko noč, ki bo čez teden dni. Tradicionalno na ta dan po cerkvah potekajo blagoslovi zelenja, česar pa letos zaradi epidemije koronavirusa ne bo. Vsi velikonočni obredi bodo letos potekali brez fizične navzočnosti vernikov.

LJUBLJANA - Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki Civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih najmanj 2751 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

SVET

PARIZ/WASHINGTON - Število smrtnih žrtev covida-19 v svetu je v soboto preseglo 65.000, od tega jih je več kot 45.000 v Evropi. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je doslej za novo boleznijo zbolelo skupaj več kot 1,1 milijona ljudi.

BRUSELJ - EU se je zaradi novega koronavirusa znašla v položaju brez primere, v katerem zelo verjetno stare rešitve, zasnovane za stare probleme, ne bodo tista orodja, ki jih potrebujemo, je poudarila izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager v telefonskem pogovoru s skupino medijev, med katerimi je bila tudi STA. Vestagerjevo močno skrbi razkol med severom in jugom zaradi načina reševanja gospodarskih posledic krize. "Smo v položaju, ki je povsem drugačen od vsega, kar smo izkusili doslej. Zato bi si morali drug drugemu podeliti neke vrste amnestijo glede stališč med finančno krizo, saj ta kriza nima nič z moralnim hazardom," je izpostavila.

PARIZ/WASHINGTON - Predsednik ZDA Donald Trump je državljane v soboto posvaril pred "zelo grozljivim" številom smrti zaradi covida-19 v prihodnjih dneh. Najhuje je še vedno v New Yorku, kjer je v soboto umrlo 630 ljudi, največ doslej. Trump bo zato tja napotil 1000 pripadnikov vojske, večinoma zdravnike in medicinsko osebje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

LONDON - Britanska kraljica Elizabeta II. bo drevi nagovorila prebivalce Velike Britanije in držav Commonwealtha glede pandemije novega koronavirusa. To bo njen četrti izredni nagovor v 68 letih na britanskem prestolu. Objavili ga bodo zvečer na radiu in televiziji.

ŠPORT

MARIBOR - Pandemija novega koronavirusa je zarezala tudi v rutino svetovne prvakinje v smuku Ilke Štuhec. Če bi bile razmere drugačne, bi marca in aprila iskala najboljše ledenike in smučišča za testiranje opreme in nabiranje smučarskih kilometrov. Trenutno čaka, da se življenje vrne v normalo. Kot je dejala v pogovoru za STA, na razmere gleda pozitivno. "Imam ogromno časa za kondicijo," je dejala.

KÖLN - Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je v pogovoru za nemški ZDF kritiziral Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) oziroma njen način pomoči za posamezne zveze, klube in igralce v času koronakrize, ker med drugim ne navaja nobenih konkretnih zneskov ali načina razdelitve.

LONDON - Nekdanji šef formule 1 Bernie Ecclestone meni, da bi bilo treba to sezono svetovnega prvenstva v formuli 1 zaradi pandemije novega koronavirusa enostavno odpovedati. Devetinosemdesetletnik je v pogovoru za britanski BBC dejal, da bi morali SP nadaljevati prihodnje leto.

zc/vpu
© STA, 2020