Turistična združenja pozivajo k dodatnim ukrepom za pomoč panogi

Ljubljana, 3. aprila - Več turističnih združenj vlado poziva, naj jim pomaga z dodatnimi ukrepi, saj se je poslovanje v panogi popolnoma ustavilo, hkrati pa bo po njihovih ocenah tudi okrevanje po krizi v turizmu najpočasnejše. Med drugim predlagajo znižanje DDV za turizem na 9,5 odstotka in opustitev vseh ostalih davkov v času zaprtja ter treh mesecih po koncu ukrepov.

Ljubljana, Cankarjevo nabrežje.
Zaprti lokali in trgovine, ter prazne ulice zaradi izbruha koronavirusa.
Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je vlada zaprla vse vzgojno-izobraževalne enote in nenujne prodajalne. Ustavljeno je javno življenje.
Foto: Jure Makovec/STA

V stanovskih turističnih združenjih pozdravljajo vladne ukrepe za pomoč gospodarstvu, a so, kot so zapisali v sporočilu za javnost, hkrati zelo zaskrbljeni glede popolne zaustavitve poslovanja celotne turistične panoge. Ta je ne dolgo nazaj prispevala 12,3 odstotka BDP, zaradi multiplikativnega značaja pa prinašala koristi tudi ostalim panogam, so zapisali.

Panožna združenja veseli, da so v pripravi likvidnostni ukrepi v pomoč slovenskemu gospodarstvu, a menijo, da splošni ukrepi ne bodo dovolj za reševanje slovenskega turizma.

Turistično gostinska zbornica Slovenije, Združenje hotelirjev Slovenije, Združenje igralništva Slovenije, Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, Kongresni urad Slovenije, Združenje turističnih agencij Slovenije, Sekcija za gostinstvo pri OZS, Združenje Slovenia Outdoor, Združenje slovenskih žičničarjev-GIZ in Zbornica gorskih centrov pri GZS so na posamezna pristojna ministrstva naslovili več predlogov, med drugim pozivajo k znižanju DDV za turizem na 9,5 odstotka.

Hkrati naj država v turizmu opusti vse ostale davke v času zaprtja in še treh mesecih po tem, "saj se po naših ocenah poslovanje v panogi ne bo normaliziralo še precej časa". Sorazmerno z obsegom poslovanja in zaposlovanja po ponovnem zagonu dejavnosti predlagajo nadaljevanje kritja sorazmernega dela nadomestil za plače.

V združenjih se med drugim zavzemajo tudi za znižanje davka od iger na srečo za leti 2020 in 2021 na pet odstotkov. Med predlaganimi ukrepi so zapisali tudi sprejem zakonske podlage, ki bo uredila odlog vračanja vplačil potnikov oz. gostov za nerealizirana potovanja (vrednostnice z rokom koriščenja od začetka epidemije do 24 mesecev po njenem koncu).

Pristojne pozivajo tudi k natančni regulaciji in nadzoru ponudnikov Airbnb v smislu preprečevanja nelojalne konkurence ter posledično omogočanja nižjih najemnin prebivalstvu. Med drugim pa si želijo tudi oprostitve plačila nadomestil za uporabo sta stavbnih zemljišč za letošnje in prihodnje leto.

zc/jaz
© STA, 2020