Pregled - novi koronavirus do 15. ure

Ljubljana, 3. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - Vlada se že danes seznanja s pripravo smernic za drugi zakonski paket za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa. Skupina, zadolžena za pripravo ukrepov s področja likvidnosti, namreč že intenzivno dela, ustanovljeni pa naj bi bili tudi skupini za trg dela in investicije. Govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je dopoldne pojasnil, da vlada preučuje predloge dopolnil različnih poslanskih skupin, vloženih k že sprejetemu mega zakonu, ki niso bili sprejeti, ker se je s potrditvijo zakona mudilo. "Te stvari želimo presejati, uskladiti, pripraviti za drugi paket," je poudaril.

LJUBLJANA - Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji je v četrtek poraslo za 37 na 934, število testiranih se je povečalo za 1064 na 25.921, je objavila vlada. Umrli so štirje bolniki, skupno število umrlih je poraslo na 20. Hospitaliziranih je bilo 112, od tega 30 na intenzivni negi. Pet bolnikov je bilo odpuščenih iz bolnišnice.

LJUBLJANA - Vlada bo konec tedna odpoklicala policijo z meje za poostreno delo v notranjosti države. Prav tako se ni odrekla nameri, da na južno mejo pošlje vojsko z ustreznimi pooblastili, je na današnji novinarski konferenci napovedal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Kot je poudaril, bo vlada na tem vztrajala, saj druge možnosti nima. Policisti namreč od danes do nedelje poostreno preverjajo spoštovanje prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah.

LJUBLJANA - Vlada intenzivno preučuje, kako postopoma sprostiti gospodarski krč in ponovno zagnati gospodarstvo. A če želimo zagnati proizvodnjo, moramo zagotoviti dovolj zaščitnih sredstev, je na današnji novinarski konferenci poudaril govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. Doma želi vlada dnevno proizvodnjo 100.000 mask.

LJUBLJANA - Po vrnitvi iz tujine v Slovenijo odslej za vse zdrave osebe karantena, za osebe z znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija, je sklenila vlada.

LJUBLJANA - Vlada pričakuje jasne usmeritve s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o ukrepih za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, je danes poudaril uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. Če bo NIJZ priporočil več opravljenih testiranj za iskanje potencialno okuženih, bo vlada storila vse, da to uresniči, je zatrdil.

LJUBLJANA - V skladišče Civilne zaščite v Rojah je zjutraj prispel milijon troslojnih zaščitnih mask, je prek Twitterja sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Že sinoči pa je s tvitom javnost obvestil tudi o dostavi 19.500 mask FFP2. Minister je ob tem zapisal, da ima veliko držav težave z dobavo zaščitne opreme in da je uspeh, da vsak dan pripeljejo novo pošiljko, pa naj bodo to troslojne maske FFP2/3 ali ventilatorji.

LJUTOMER/HORJUL - V Domu starejših občanov Ljutomer je že 41 okuženih z novim koronavirusom. V četrtek pozno popoldne so iz doma v hiše turističnega kompleksa Bioterme Mala Nedelja preselili 15 stanovalcev, ki niso okuženi z novi koronavirusom in lahko skrbijo zase, ostajajo pa v karanteni. V Centru starejših Horjul, kjer imajo 19 potrjenih okužb pri stanovalcih, okuženi so tudi štirje zaposleni, pa so trenutno hospitalizirani štirje stanovalci.

LJUBLJANA - V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so razočarani nad vsebino v četrtek sprejetega mega zakona o interventnih ukrepih za blažitev posledic epidemije koronavirusa, zato pričakujejo, da bo spregledane skupine prizadetih zajel drugi protikoronski sveženj. Hkrati zahtevajo, da se v pripravo ukrepov vključi Ekonomsko-socialni svet. Razočaranje nad mega zakonom so izrazili tudi v sindikatu Maldi plus.

LAŠKO - Občina Laško je skupaj z laško civilno zaščito pred dnevi naročila zaščitne maske za občane. Zaradi omejenega števila mask, ki so jih prejeli, bodo imeli prednost pri prejemu občani s kroničnimi boleznimi. Ostali občani bodo zaščitne maske prejeli v ponedeljek ali torek po pošti. Na eno gospodinjstvo bosta prišli dve maski.

LJUBLJANA/PORTOROŽ - Družba MK Group je vladi ponudila na uporabo petzvezdični portoroški hotel Palace v času epidemije korona. Kot so sporočili iz družbe, bi prevzeli tudi celotne stroške morebitnih nastanitev.

VELENJE - V skupini Slovencev, ki so po vrnitvi iz tujine nameščeni v karanteni v velenjskem hotelu Paka, sta še naprej dva okužena. Na velenjski občini poudarjajo, da nastanjeni spoštujejo karanteno in ne zapuščajo svojih sob.

SVET

WASHINGTON - Svetovna banka bo za pomoč državam pri soočanju s posledicami pandemije novega koronavirusa v prihodnjih 15 mesecih namenila 160 milijard dolarjev. Prvih 1,9 milijarde bo namenila projektom v 25 državah, nato bo sredstva namenila še 40 državam. "Želimo izboljšati možnosti razvijajočih se trgov pri soočanju s covidom-19 ter skrajšati čas gospodarskega in družbenega okrevanja," je ob napovedi pomoči dejal predsednik Svetovne banke David Malpass.

RIM - Italijanski premier Giuseppe Conte je v odzivu na pismo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen evropske države pozval, naj pokažejo več poguma pri ukrepanju v zvezi s pandemijo covida-19. "V tem viharju, ki je prizadel nas vse, ne potrebujemo rešilnega jopiča za Italijo, temveč trden evropski rešilni čoln," je poudaril. V pismu, ki ga je objavil italijanski dnevnik La Repubblica, je Conte tudi pozdravil pobudo EU glede brezposelnosti. Je pa dejal, da še vedno želi koronske obveznice, ki jih je poimenoval evropske obveznice za okrevanje.

BERGAMO - Predsednik italijanske dežele Lombardija Attilio Fontana je posvaril pred prenagljenim optimizmom v zvezi s pandemijo koronavirusne bolezni 19. Kot je poudaril po poročanju tujih tiskovnih agencij, pandemije še ni konec, najtežja faza pa se šele začenja. "Zdaj se mora število na novo okuženih zmanjšati, zato ne smemo popuščati," je izpostavil.

BERLIN - Nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth je zaradi madžarskih ukrepov v boju proti novemu koronavirusu zahteval finančne sankcije proti Madžarski. V pogovoru za nemški časnik Die Welt se je zavzel tudi za nove instrumente EU za okrepitev njene verodostojnosti.

BERLIN - V Nemčiji se že kažejo učinki ukrepov za zajezitev pandemije covida-19, saj se je širjenje novega koronavrusa upočasnilo, so sporočili z nemškega instituta Robert Koch za nadzor bolezni. Vodja instituta Lothar Wieler je ob tem izpostavil, da je še prezgodaj za razglasitev zmage in da je treba omejitve javnega življenja nadaljevati. Kot je pojasnil, zdaj vsak okuženi okuži še eno osebo, prej pa jih je sedem. "Če je številka pod ena, je to znak, da se epidemija umirja. To je naš cilj," je še dejal Wieler.

MADRID - V Španiji je v zadnjih 24 urah za koronavirusno boleznijo 19 po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje umrlo 932 ljudi, s čimer se je skupno število smrtnih žrtev povzpelo na 10.935. Gre za drugi dan zapored z več kot 900 smrtnimi žrtvami v Španiji. Z več kot 117.000 potrjenimi primeri okužb z novim koronavirusom pa je Španija po številu okuženih prehitela Italijo. Rast števila umrlih in okuženih v državi se sicer upočasnjuje.

RIGA - V Latviji, kjer so doslej potrdili 493 primerov okužbe z novim koronavirusom, je umrl prvi bolnik s covidom-19. Umrla je 99-letna ženska v bolnišnici v Rigi.

BERLIN - Kriza ob pandemiji novega koronavirusa je povečala podporo nemškim vladajočim strankam v javnomnenjskih raziskavah. Tako črno-rdečo koalicijo, ki jo sestavljajo krščanski demokrati (CDU/CSU) ter socialdemokrati (SPD), prvič v skoraj dveh letih podpira več kot polovica Nemcev. Je pa upadla podpora Zelenim in skrajno desni Alternativi za Nemčijo (AfD).

SINGAPUR - V Singapurju bodo od 7. aprila zaprte vse nenujne dejavnosti. Za ta ukrep so se odločili, ker so minuli teden zabeležili večji porast primerov okužb z novim koronavirusom, je sporočil singapurski premier Lee Hsien Loong. Kot je dejal singapurski premier, država sedaj potrebuje odločnejše ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

LJUBLJANA - Svetovni spomeniški sklad (WMF) je v času širjenja novega koronavirusa opozoril na pomen in vrednost svetovne kulturne dediščine. Med drugim je kulturne ustanove po svetu opomnil, da lahko z donacijami lokalnim bolnišnicam odigrajo pomembno vlogo pri spopadanju z epidemijo.

SAN FRANCISCO - Ameriški spletni velikan Google bo z oblastmi po vsem svetu delil podatke o lokacijah uporabnikov, s čimer bo vladam omogočil oceno učinkovitosti ukrepov za socialno distanciranje. Poročila o gibanju uporabnikov bodo na voljo v 131 državah, razvidni pa bodo trendi "povečanega ali zmanjšanega" obiska na lokacijah, kot so parki in trgovine.

BERLIN - Nemška kanclerka Angela Merkel se je po dveh tednih v domači karanteni vrnila na delo v svojem uradu, so sporočili iz nemške vlade. Kanclerka je bila v karanteni, ker je bila v stiku z zdravnikom, okuženim z novim koronavirusom.

ŠPORT

LJUBLJANA - Prvič v zgodovini se je letos zgodilo, da so bile olimpijske igre prestavljene, zato obstaja veliko neznank. Vendar pa Michael Payne, dolgoletni direktor za marketing pri Mednarodnem olimpijskem komiteju meni, da bi bile lahko igre v Tokiu prihodnje leto "najboljše igre v zgodovini in bodo simbol našega preživetja". Igre po Paynovem mnenju namreč predstavljajo praznovanje človeštva in ko bo človeštvo premagala novi koronavirus, bo imelo kaj praznovati. "Igre v Tokiu bodo simbol našega preživetja," pravi Payne in dodaja, da bi mesta nosilcev olimpijskega ognja tako lahko zasedli tisti, ki nas v teh težkih časih navdihujejo in nam pomagajo, od medicinskega osebja do prostovoljcev in preživelih. Kaj pa če tudi drugo leto ne bo mogoče izpeljati iger, se bodo znova prestavile? Payne pravi, da bo imelo v tem primeru človeštvo veliko večje težave kot pa se ukvarjati, kaj bo z OI, a tako kot vsi po svetu upa, da do tega črnega scenarija ne bo prišlo.

BERN - Kolesarska dirka po Švici, bila bi 84. po vrsti, je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedana, so sporočili organizatorji tekmovanja, ki bi moralo biti med 6. in 14. junijem. Dodali so, da je to v luči trenutnih razmer najbolj logično, soočali pa so se tudi s finančnimi težavami. V času, ko bi moralo biti tekmovanje, leta 2017 je dirko dobil Simon Špilak, bodo pripravili digitalno dirko.

LJUBLJANA - Pomembne vir prihodka financiranja slovenskega športa so tudi sredstva, pridobljena s strani Športne loterije. Gre za večmilijonski znesek, bržkone pa se bo v letošnjem letu zaradi pandemije koronavirusa precej zmanjšal. V času mirovanja športa se je število stav že močno zmanjšalo, vse ožja je tudi ponudba dogodkov, na katere bo možno staviti v prihodnjih mesecih. Iz tujine že prihajajo novice, da je nekaterim športnim loterijam promet padel tudi do 90 odstotkov. Tudi v Sloveniji je opazen trend padanja. Prvi razlog za padec je trenutno zaprtje prodajne mreže, ki se sklada z ukrepi v boju proti širjenju pandemije. "Tudi na spletu, kjer je ponudba stavnih možnosti zaradi odpovedanih športnih dogodkov manjša, se pozna določen upad, ki je več kot tretjinski," je za STA povedal predsednik uprave Športne loterije Edvard Kolar.

LJUBLJANA - Krstna sezona Nova KBM prve sobne košarkarske lige se bliža vrelišču. V igri za naslov prvaka so ostali le še štirje najspretnejši sobni košarkarji. Finalni izziv jih čaka že to soboto, točno ob 10. uri. Finale bo namreč moč spremljati v neposrednem spletnem prenosu na YouTube kanalu Košarkarske zveze Slovenije. V vlogi komentatorja bo za zabavo poskrbel imitator znanih osebnosti Jure Mastnak. Vsi udeleženci finalnega turnirja bodo prejeli praktične nagrade, zmagovalec pa si bo lahko dneve po osvojitvi naslova prvaka krajšal s Sony PlayStation 4. V vitrini mu bo družbo delal pravi pokal za prvaka Nova KBM prve sobne košarkarske lige.

td/lpc/am/kad/ag/jz/mc/blm/vr/mlj/sk/zc/tv/td
© STA, 2020