Pregled - novi koronavirus, 2. 4. (četrtek)

Ljubljana, 2. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v četrtek, 2. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - DZ je potrdil zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, morda mesec dni dlje. Poslancem je zakonski predlog predstavil premier Janez Janša, ki je dejal, da gre za prvi del nadaljevanke. "Vlada že pripravlja drugi paket," je dejal. V poslanskih skupinah so se strinjali, da mora država priskočiti na pomoč prizadetim, pri čemer so poslanci opozicije menili, da bi morali krog upravičencev precej bolj razširiti, opozicijske stranke pa so izpostavljale tudi, da koalicija ni upoštevala njihovih dopolnil. DZ je zakon na koncu sprejel s 53 glasovi za, nasprotoval mu je le poslanec Levice Miha Kordiš, medtem ko preostali poslanci te stranke niso glasovali.

LJUBLJANA - V Sloveniji so v sredo po vladnih podatkih opravili 1095 testov za novi koronavirus. Potrjenih je bilo 56 primerov okužbe, kar pomeni, da se je število oseb s potrjeno okužbo povzpelo na 897. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 112 bolnikov, od teh jih je 29 na intenzivni negi, štiri osebe so odpustili iz bolnišnice. Hospitaliziranih je bilo sedem manj kot v torek, na intenzivnih oddelkih sta bila dva bolnika manj. Ena oseba je v sredo umrla, tako da je število smrtnih žrtev pri 16.

LJUTOMER/ŠMARJE PRI JELŠAH/LJUBLJANA - Pomembno žarišče širjenja okužb z novim koronavirusom in bolezni, ki jo povzroča, ostajajo domovi za starejše. V domovih za starejše po državi je bilo v sredo skupno 162 oskrbovancev in 32 zaposlenih s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Okuženih oskrbovancev je bilo tako 25 več kot v torek, okužbo pa so potrdili še pri dveh dodatnih zaposlenih. Po podatkih ministrstva za delo je trenutno pet domov za starejše, kjer že imajo več kot 10 potrjenih primerov okužbe. Največ, 85, jih imajo v domu v Šmarju pri Jelšah, 39 v Metliki, 30 v Ljutomeru, 19 v Deosovem domu v Horjulu, v enoti Bokalce Doma za starejše občane Vič Rudnik v Ljubljani pa 11.

LJUBLJANA - Za preprečevanja vnosa covida-19 so sicer na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vsem domovom posredovali navodila, kako naj se organizirajo. Vsak socialnovarstveni zavod mora po teh navodilih npr. organizirati tri cone: eno za zdrave uporabnike, drugo za uporabnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom ter tretjo cono za uporabnike, ki so pozitivni na covid-19. V primeru, da je v domu prisotna okužba z novim koronavirusom med uporabniki, morajo v zavodu delo organizirati tako, da zaposleni ne prehajajo med zdravimi uporabniki in uporabniki s sumom na okužbo oz. pozitivnimi na okužbo. V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije medtem opozarjajo, da domovi za starejše niso usposobljeni in opremljeni za zdravljenje velikega števila obolelih s covidom-19 in vlado pozivajo, naj pripravi take ukrepe za obvladovanje širjenja covida-19 v domovih za starejše, ki bodo upoštevali omejene prostorske, kadrovske in druge zmožnosti domov. Nasprotujejo tudi selitvi domnevno zdravih stanovalcev iz domov za starejše na druge lokacije, kar so storili v ljutomerskem domu, kjer so zdrave stanovalce začeli seliti v Bioterme Mala Nedelja.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji sklenila, da bodo od petka med izjemami, za katere ne velja prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev, vrtnarije, drevesnice in cvetličarne ter gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, hišah oz. stanovanjih, pri izvajanju katerih ni stika s potrošniki. Čas za nakupe v živilskih prodajalnah za ranljive skupine medtem kljub nekaterim pozivom iz vrst organizacij upokojencev in Zagovornika načela enakosti Mihe Lobnika k podaljšanju za dve uri ostaja med 8. in 10. uro.

LJUBLJANA - Po svetu poteka že pet kliničnih vrednotenj cepiv proti sars-cov-2, znanim tudi pod imenom novi koronavirus, več kot 40 projektov razvoja pa je v fazi predkliničnih raziskav. Gre za izjemno hiter odziv podjetij in akademikov, vendar pa bo treba učinkovitost cepiv še potrditi, je ocenila skupina, ki na Fakulteti za farmacijo spremlja to področje. Ta je obenem sporočila, da japonsko zdravilo za gripo favipiravir, ki ga bo dežela vzhajajočega sonca poslala tudi Sloveniji, nakazuje učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težak. A je pri tem dodala, da so dokazi še zelo omejeni.

LJUBLJANA - Na ljubljanski urgenci imajo novo vstopno točko za bolnike s sumom na covid-19. Bolnike, ki bodo potrebovali urgentno zdravljenje, hkrati pa jih sumijo na okužbo s covidom-19, v UKC Ljubljana prosijo, naj na urgenco vstopajo skozi zadnja vrata. Zagotavljajo, da imajo vzpostavljene protokole za njihovo zdravljenje, želijo pa jih ločiti od neokuženih bolnikov. V UKC Ljubljana se sicer trenutno zdravi 53 okuženih bolnikov. V intenzivni enoti jih je trenutno 14, od tega jih je 13 mehansko ventiliranih.

LJUBLJANA - V Slovenijo se je v sredo z različnimi leti vrnilo okoli sto Slovencev, med njimi tudi 25, ki so v zvečer prispeli na Brnik z izrednim letalom iz Helsinkov preko Koebenhavna, je povedal vodja konzularnega oddelka na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. V petek je predviden zadnji izredni let iz Londona, na katerem je na voljo 180 sedežev. Iz New Yorka je medtem v Budimpešto v sredo s posebnim poletom madžarskega letala odpotovalo 10 Slovencev iz ZDA. Slovensko veleposlaništvo je nato zanje organiziralo prevoz do madžarsko-slovenske meje, potniki pa bodo zdaj v 14-dnevni samoizolaciji v domovini. V Slovenijo se je doslej z izrednimi leti vrnilo več kot 450 državljanov Slovenije. S posebnimi avtobusnimi prevozi pa so po sredinih podatkih pripeljali okoli 120 državljanov. Okoli tisoč državljanov se je s pomočjo sodelavk in sodelavcev slovenske diplomatsko-konzularne mreže po svetu v domovino vrnilo samostojno.

PREVALJE/VUZENICA - Opolnoči so na meji z Avstrijo zaprli prehode Korensko sedlo, Holmec, Jurij in "stari" Šentilj. Za slovenske delavce, ki hodijo na delo v Avstrijo, je problematično predvsem zaprtje Holmca, saj morajo poslej v službo po daljši poti čez Vič. Zaradi večjega pritiska na slednjega bodo koroški župani poskušali doseči, da je vsaj prehod Vič dlje odprt.

LJUBLJANA - Zadnji ukrepi vlade za zajezitev širjenja koronavirusa so za petino vprašanih v javnomnenjski raziskavi družbe Valicon prestrogi. Ta delež je tako od zadnje raziskave precej narasel. Pred tednom dni je namreč tako menilo sedem odstotkov vprašanih. A velika večina anketirancev ob tem ocenjuje, da gredo stvari na bolje. Tako namreč meni 70 odstotkov vprašanih, medtem ko je bilo pred tednom dni takšnih 57 odstotkov odgovorov. V povprečju prebivalci pričakujejo še 70 dni obstoječih razmer, torej vse tja do 11. junija. Javnomnenjsko raziskavo je Valicon izvedel med 31. marcem in 1. aprilom na vzorcu 482 vprašanih.

LJUBLJANA - Vladni ukrep omejitve gibanja na občino prebivališča ne bi smel omejevati družinskega življenja starša in otroka, ki prebivata v različnih občinah, poudarja varuh človekovih pravic. Če bi se kljub temu zgodilo, da bi bil starš v takem primeru kaznovan za prekršek po zakon o nalezljivih boleznih, bo lahko uporabil za to predvidena pravna sredstva. Varuh je namreč prejel že več kritik ukrepa omejitve gibanja na občino stalnega ali začasnega prebivališča, v delu tudi zato, ker naj bi povzročal neenakost pri izvrševanju stikov med starši in otroki, ko gre za ločene starše.

SVET

PARIZ - Po svetu so potrdili že več kot milijon okužb z novim koronavirusom, po izračunih francoske tiskovne agencije AFP kažejo uradni podatki oblasti, zbrani do 21. ure. Umrlo je 51.718 ljudi. Okužbe so zaznali v 188 državah in teritorijih.

BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala nov sveženj pomoči v boju proti novemu koronavirusu, ki vključuje 100 milijard evrov posojil za preprečitev odpuščanj delavcev in maksimalno prožnost pri črpanju evropskih sredstev. EU je doslej v bitki z virusom mobilizirala že 2770 milijard evrov, je ob tem izpostavila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Poudarila je, da mora biti naslednji večletni proračun EU evropski Marshallov načrt za odziv na zdravstveno krizo zaradi novega koronavirusa.

BRUSELJ/BUDIMPEŠTA - Po več splošnih opozorilih, da morajo biti izredni ukrepi članic EU v pandemiji omejeni in sorazmerni, je von der Leynova izrazila tudi konkretno zaskrbljenost zaradi razmer na Madžarskem. Zaskrbljenost glede Madžarske je bila izražena tudi na srečanju predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija z vodji političnih skupin. Budimpešta je ob tem zagotovila, da ni razlogov za skrb, in von der Leynovo pozvala, naj se izogiba uporabi dvojnih meril.

BRUSELJ - Voditelji trinajstih desnosredinskih strank iz enajstih držav so v pismu predsedniku konservativne Evropske ljudske stranke (EPP) Donaldu Tusku pozvali k izključitvi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz zaradi izrednih ukrepov v pandemiji, ki da očitno kršijo temeljna načela liberalne demokracije in evropske vrednote. Šestnajst članic unije pa je ločeno izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi tveganja kršitev načel vladavine prava, demokracije in temeljnih pravic, ki izhaja iz sprejetih izrednih ukrepov.

RIM - V Italiji se število bolnikov s covidom-19, ki so na intenzivni negi, stabilizira. Od srede se je povečalo samo za 18, tako da jih je trenutno po podatkih italijanske civilne zaščite na tovrstnih oddelkih 4053. Vse skupaj je trenutno okuženih 83.049 ljudi, število smrtnih žrtev covida-19 pa je od srede naraslo za 760 na 13.915. Vse skupaj se je doslej v Italiji z novim koronavirusom okužilo že 115.242 ljudi. Doslej je ozdravelo 18.278 ljudi, kar je 1431 več kot v sredo.

MADRID - Razmere se stabilizirajo tudi v Španiji, kjer je število smrtnih žrtev novega koronavirusa preseglo 10.000. V zadnjih 24 urah so zabeležili rekordnih 950 smrti. Doslej se je okužilo že več kot 110.000 ljudi. Španija bo s pomočjo podatkov o lokaciji mobilnih telefonov ugotavljala, v kolikšni meri se po državi spoštuje omejitve gibanja po državi. Vsi podatki bodo anonimni.. Tam so marca zabeležili rekorden skok zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost, in sicer je število naraslo za 302.265.

WASHINGTON - Predsednik ZDA Donald Trump še naprej zavrača izdajo navodila za omejitev gibanja in gospodarskih aktivnosti po ZDA, zato takšne ukrepe sprejemajo guvernerji zveznih držav sami. Doslej jih je to storilo 40 in veljajo za približno 285 milijonov od skupno 330 milijonov prebivalcev ZDA. Okužbe in smrti v ZDA še naprej naraščajo. V ZDA so v sredo zvečer okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 215.417 ljudeh. Umrlo jih je 5116. V najhuje prizadeti ameriški zvezni državi New York je okuženih 84.000 ljudi, umrlo jih je 2219. Demokratska stranka je zaradi pandemije nacionalno konvencijo za potrditev predsedniškega kandidata stranke preložila z julija na avgust.

ATENE - V Grčiji so zaradi 21 primerov okužbe z novim koronavirusom odredili karanteno za begunsko taborišče Ritsona severno od prestolnice, v katerem je nameščenih 3000 prosilcev za azil. Karantena bo veljala 14 dni. V taborišču so potrdili še 20 okužb, potem ko so okužbo v torek ugotovili v bolnišnici v Atenah pri nosečnici iz taborišča, ki je rodila.

PEKING/SEUL - Na Kitajskem so v zadnjih 24 urah potrdili 35 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, vsi so bili uvoženi, doslej skupno 841. V Južni Koreji so medtem potrdili manj kot sto novih primerov okužbe, kot je povprečje že tretji teden. Potrdili so jih 89, skupno 9976 primerov. Umrli so štirje bolniki, skupno 169.

MOSKVA/LIZBONA - Nekatere države ukrepe za zajezitev virusa podaljšujejo. Na Portugalskem, kjer se je doslej s koronavirusom okužilo 8200 ljudi, 187 pa jih je umrlo, so izredne razmere podaljšali do 17. aprila. Med drugim je močno omejeno gibanje na prostem. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je sporočil, da državljanom do konca meseca ne bo treba na delo, plače pa bodo kljub temu prejemali. Odredil je tudi, da morajo voditelji ruskih regij sprejeti omejevalne ukrepe glede na razmere v svojih regijah.

ZAGREB - Hrvaška vlada je sprejela in v parlament poslala nov sveženj zakonodajnih sprememb za dodatno pomoč gospodarstvu v času pandemije novega koronavirusa. Gre za nadgradnjo prvega svežnja, ki je bil sprejet marca. Hrvaška gospodarska zbornica in združenje delodajalcev sta pozdravila nov sveženj, saj menijo, da je vlada upoštevala njihove zahteve in argumente.

FRANKFURT/LONDON - Nemški letalski velikan Lufthansa bo v državno shemo dela za skrajšan čas vključil 87.000 zaposlenih, kar predstavlja več kot 60 odstotkov njegove delovne sile. Britanski letalski prevoznik British Airways bo medtem po napovedih zaradi pandemije na čakanje na delo poslal okoli 36.000 zaposlenih. Ameriški proizvajalec letal Boeing pa je naznanil program prostovoljnih prekinitev delovnih razmerij z odpravninami in predčasne upokojitve. Podjetje, ki je zaposluje 160.000 ljudi, za zdaj še ne bo odpuščalo.

PARIZ - Svetovno povpraševanje po letalskem potniškem prevozu, merjeno v prihodkih na potniški kilometer, je februarja na letni ravni zaradi ukrepov zoper novi koronavirus nazadovalo za 14,1 odstotka, kar predstavlja največji upad po terorističnem napadu na ZDA leta 2001, so objavili v mednarodnem združenju letalskih prevoznikov IATA.

ŠPORT

LJUBLJANA - Tudi slovenska nacionalna protidopinška agencija (Sloado) je tako kot večina drugih po Evropi praktično ustavila vsa testiranja, je v pogovoru za STA potrdil direktor Sloado Jani Dvoršak. Kot pravi, bi se za testiranje v času ukrepov proti pandemiji koronavirusa odločili le v primeru utemeljenega suma zlorabe. Slovenski preiskovalci, ki sodelujejo s Sloado, so tik pred pandemijo sicer dobili navodila, kako ravnati v obdobju pandemije, a po Dvoršakovih zagotovilih bi se za terensko testiranje to odločili le v res nujnih primerih.

MADRID - Po zgledu španskega nogometnega prvoligaša Barcelone so v času pandemije novega koronavirusa na znižanje plač pristali tudi igralci madridskega Atletica. Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak in soigralci bodo prejemali 70 odstotkov nižje plače, da bi pomagali klubu pri preživljanju finančnega udarca, ki ga prinaša prekinitev tekmovanj.

BRUSELJ - Vodstvo belgijske nogometne lige je predlagalo, da sezono zaradi pandemije novega koronavirusa končajo predčasno in da se upošteva trenutni vrstni red na prvenstveni lestvici, so v sporočilu za javnost zapisali pri belgijski ligi. Odločitev bodo predvidoma uradno potrdili na skupščini 15. aprila. To pomeni, da bi naslov belgijskega prvaka osvojil Brugge, ki ima po 29 krogih 15 točk prednosti pred Gentom.

MADRID - Vodstvo košarkarske evrolige ima več načrtov, kako bi lahko končalo letošnje zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjeno tekmovanje. Kot eno od možnosti omenja, da bi se liga nadaljevala v enem mestu, ki ima dve dvorani, v katerih bi odigrali tekme, ob tem bi bila potrebna tudi sprememba formata tekmovanja, poroča španski El Pais. Na vrhu želja naj bi bili Istanbul, Atene in Moskva. Köln, ki bi moral gostiti zaključni turnir, naj ne bi bil v igri.

MOSKVA - Norvežan Magnus Carlsen, šahovski svetovni prvak, bo v času, ko po svetu razsaja novi koronavirus, organiziral poseben turnir. Sedem povabljencev, Carlsenovih največjih tekmecev, se bo pomerilo v šahu od doma, zmagovalec bo prejel 64.000 od skupno 228.000 evrov nagradnega sklada.

PEKING - Prireditelji zimskih olimpijskih iger v Pekingu 2022 so prepričani, da prestavitev letnih olimpijskih iger v Tokiu na leto 2021 na njihovo prireditev ne bo imela večjega vpliva, pa čeprav je med enimi in drugimi igrami zdaj le še pol leta, poročajo agencije. Kitajska tiskovna agencija Xinhua pa dodaja, da bodo pekinški organizatorji kljub temu izvedli podrobno oceno stanja. Novi termin iger v Tokiu je zdaj 23. julij do 8. avgust 2021. Odprtje iger v Pekingu pa je načrtovano 4. februarja 2022.

jes/jes
© STA, 2020