Agencija zavarovalnim družbam predlaga odlog izplačila dividend

Ljubljana, 1. aprila - Iz več zavarovalnic so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili, da jih je Agencija za zavarovalni nadzor pozvala k začasnemu zadržanju izplačila dividend. Kot navaja agencija, naj se nepreklicne zaveze za izplačilo dividend ne prevzemajo do 1. oktobra.

Ljubljana.
Agencija za zavarovalni nadzor.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Agencija za zavarovalni nadzor je zavarovalnicam, pozavarovalnicam in pokojninskim družbam poslala poziv za začasno zadržanje izplačila dividend in se zavzela, naj ne prevzamejo nepreklicne zaveze za izplačilo dividend. S tem začasnim ukrepom, ki je veljaven do 1. oktobra, bodo po mnenju agencije zavarovalnice povečale svojo odpornost na finančni šok, ki je nastal zaradi posledic epidemije koronavirusa, ohranile svojo finančno stabilnost in preprečile morebiten nastanek motenj v svojem delovanju.

Zavarovalnica Triglav je pred tem napovedala, da bo predlog uprave in nadzornega sveta za uporabo bilančnega dobička za leto 2019 oblikovan tudi ob upoštevanju razmer, povezanih s koronavirusom in njegovem vplivu na poslovanje in položaj skupine. "V skladu z zahtevo agencije bo uprava zavarovalnice v roku treh delovnih dni zavzela stališče in o tem obvestila delničarje in širšo javnost," so danes napovedali v Triglavu.

V Savi Re, kjer glede na trenutno razpoložljive informacije ocenjujejo, da bi pri oblikovanju predloga višine dividende še vedno lahko sledili zastavljeni dividendni politiki, pa so napovedali, da bo uprava družbe kljub temu nadzornemu svetu predlagala, da Sava Re v celoti sledi pozivu agencije in se ob objavi sklica skupščine upošteva začasen ukrep neizplačila dividend za leto 2019.

bdo/mrn
© STA, 2020